06 / 05 / 2024

2B arazilerin hangi bedelden satılacağı sıkıntı yaratıyor!

2B arazilerin hangi bedelden satılacağı sıkıntı yaratıyor!

Türkiye'nin en fazla gelir getirici uygulamalarından biri olması beklenen 2B düzenlemesinde, arsa, arazi, tarla ve binaların satış formülü üzerinde çalışmalar sürüyor



Hazırlıkları son aşamada olan ve 5-25 milyar lira arasında gelir beklenen,2B arazilerinin satılması düzenlemesinde en temel sorun hala aşılamadı. Daha önc kamuoyuna, "yerleşime uygun olan yerler rayiç bedeli, üzerinde çok fazla yapı bulunanlar kentsel dönüşüm programı, üzerinde yerleşim olmayanlar ise emlak değerleri üzerinden satılacak" açıklamalarına rağmen bu konuda son kararı verilmediği öğrenildi. Uzmanlar, "emlak bedeli ile rayiç bedelinin aritmetik ortalamasının" alınmasından, her bir bölge ve parsel için ayrı ayrı bedel takdir edilmesine kadar formüller üzerinde duruyor.

2 formül üzerinde duruluyor

Türkiye'nin en fazla gelir getirici uygulamalarından biri olması beklenen 2 düzenlemesinde, arsa, arazi, tarla ve binaların satış formülü üzerinde çalışmalar sürüyor. Bakanlık daha önce hazırladığı taslaklarda, rayiç bedel ile emlak vergisine esas değerler olmak üzere iki ayrı formül geliştirmişti. DUNYA'nın edindiği bilgilere göre,TBMM'ye sunularak hızla yasalaştırılması için baskılar artan 2B arazilerinin satışına ilişkin çalışmalar, satışta kullanılacak bedel hesaplama yönteminde yoğunlaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hazırladığı taslakta, hem rayiç bedel (geçerli günlük değeri) hem de istisna olarak emlak vergisine esas olarak Maliyece tespit edilen bedelin öngörüldüğü sistemi önerdi. Buna göre, belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan taşınmazları yerleşim yeri olarak ve belediye ve mücavir alan sınırları dışında ve aynı çalışma alanı sınırları içinde yüz dönüme kadar olan taşınmazları ise tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık (Antep fıstığı, çam fıstığı) gibi çeşitli tarımsal amaçlarla veya yerleşim yeri olarak, kullandıkları tespit edilen kişilerden idarece tebliğ edilen satış bedelini itiraz etmeksizin kabul edenler hak sahibi sayılacak. Bu kişiler "rayiç bedel üzerinden" yapılan ödeme
tebligatını kabul ederek hak sahipliğini tescil ettirecekler.

Hazine'nin 2B şerhi koyduğu arazide emlak vergisi değeri baz alınacak

Ancak düzenlemede istisna bir düzenleme de bırakıldı. Buna göre, tapu ve kadastro mevzuatına göre ilgilileri adına oluşturulan ancak, daha sonra Hazine adına orman sınırı dışına çıkarıldığı gerekçesiyle tapu kütüklerine 2/B şerhi konulan ve hala tapuda kişiler adına kayıtlı olan taşınmazların kayıtlı malikleri veya kanuni mirasçılarına "Emlak vergisine esas olarak belirlenen metrekare değeri üzerinden" satış imkanı sağlandı.
Bakanlığın bir diğer önemli belirlemesi ise şehir içinde kalan, yerleşim yeri olan ancak hak sahipleri tarafından alınması mümkün olmayan özellikli bazı bölgelerin "Kentsel dönüşüm alanı" olarak belirlenmesine imkan sağlandı.
edinilen bilgiye göre bakanlığın bu önerilerine karşılık kesin karar verilmedi. Buna göre, her iki bedelin aritmetik ortalamasının alınarak bütün 2B kapsamındaki arsa arazi ve diğer taşınmazlara uygulanmasına yönelik öneri geliştirildi. Bu önerinin Maliye kanadından geldiği kaydedildi.

Diğer bir öneri ise bütün tarafların oluşturacağı komisyon ile münhasıran 2B için çalışacak ve taşınmazların hak sahipliği ile birlikte değerini tespit edecek bir birimin, kanuna konulacak bir geçici madde ile kurularak değerleri ayrı ayrı tespit etmesi oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TBMM'de ilk görüşülecek kanunlardan birinin 2B düzenlemesi olması için çalıştıklarım açıklamıştı.

 Dünya


Geri Dön