27 / 04 / 2024

2B arazilerin satışı 2011 başında!

2B arazilerin satışı 2011 başında!

Maliye Bakanlığı, çevre ve Orman Bakanlığı , Bayındırlık ve İskan Bakanlığının ortaklaşa yürüttükleri 2b arazileri satış yasası taslağı üzerindeki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu belirtiliyor



Yapılan bu taslak çalışmada, özellikle tapulu olan 2b arazilerle ilgili adaletli bir düzenleme yapılmaya çalışılıyor. çünkü evveliyatı 2b olan, tapulu arazilerle ilgili açılan iptal davaları sonucunda, tapusu iptal edilen vatandaşların konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşımaları neticesi Devletimiz yüksek miktarda tazminatlar ödemek zorunda kalıyor.
 
Bu konuda taslakta benimsenen ana kriterler şöyle ;
Devlet tarafından gerçek ve tüzel kişilere dağıtılan, iskanen verilen, özelleştirilen ya da hisseleri devredilen taşınmazların tapu kayıtları geçerli kabul edilecek. Bu şekilde devletin daha önce dağıttığı, tapu ve iskan verdiği, ancak daha sonra 2-B kapsamına aldığı yerler, eski sahiplerine bedelsiz verilmiş olacak.
Kişiler adına, yukarıda sayılan şartların dışında, herhangi bir şekilde tapu kaydı oluşturulmuş yerler de, harca esas değer üzerinden eski maliklerine veya   kanuni yada akdi haleflerine satılacak.
 
5831 Sayılı Yasa kapsamında Türkiye genelinde yapılan, kullanım kadastro çalışmalarının büyük kısmi tamamlandı, askı ilanları kesinleştirildi.
 
Kesinleşen askı ilanlarında kullanıcı olarak tespit edilen kimseler, hak sahibi olarak anılacak, bu hak sahiplerinin araziyi beş yıldır kullanıyor olmaları şartı   getirilmesi ise henüz taslakta kesinleşmedi.
 
Hükümet bu 2b arazilerin satış yasası ile ilgili olarak 25 milyardolarlık bir gelir bekliyor.
 
Tasarının 2009 yılı bitmeden önce Meclise sevkedilerek yasalaşacağı, 2b arazilerin vatandaşa satışının ise 2011 yılının ilk aylarında başlayabileceği belirtiliyor.


Geri Dön