27 / 04 / 2024

2B arazilerine ilişkin yasa ile ilgili toplanılacak!

2B arazilerine ilişkin yasa ile ilgili toplanılacak!

Ali Babacan, 2B arazilerine ilişkin yasayla ilgili olarak da Bayındırlık, Maliye, Adalet ve Çevre bakanlarıyla oturup tüm çalışmasını birleştirdiklerini söyledi



CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı önlemler için "kaynak ne olacak" tartışmasına Babacan da katıldı. Babacan, "Böyle konuşmayı sürdürürse bırakın artırımı not bile kırılır" dedi

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortaya attığı 'kaynak' tartışmasına Devlet Bakanı Ali Babacan da katıldı. Dün İstanbul'da ekonomi gazetecileriyle yaptığı toplantıda Babacan, "Sayın Kılıçdaroğlu böyle konuşmayı sürdürürse dışarıdakiler 'Koalisyon mu geliyor, bu konuşmalar yapılıyor. Acaba Türkiye'de saçma sapan işler mi yapılacak' kanaatine varabilir. Bunu yaparlarsa bırakın not artırımını tabi ki not kırılır" dedi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun hesap kitap yapmadan, kaynağı belli olmayan şeyler açıkladığını anlatan Babacan, kayıtdışının 'azaltılacak' demekle azalmadığını söyledi. "Somut kaynaklar konulmalı" diyen Babacan "Mesela, ben daha fazla borçlanacağım, para basacağım gibi net kaynak açıklamalı. Ancak bu fazla ciddiye alınmadı. Zaten eğer iktidara gelme ihtimali var denilseydi ya da bunları iktidar partisi açıklasaydı piyasa sert tepki verirdi. Allah'tan bu yaşanmadı" diye konuştu. Babacan not artırımının seçim öncesi yapılmasının ihtimal dahilinde olduğunu düşünüyor. 49 bankanın müdürleriyle iki hafta önce yapılan toplantıya da değinen Babacan, "Kredi büyümesinde yüzde 25'de kalın" tavsiyesini cari açık nedeniyle savundu. Bankalara "hesap kitabınızı iyi yapın" mesajı gönderen Bakan Babacan, 'Uymayana yaptırım ne olabilir' sorusuna da "Kati kural çizmek istemedik. Biz sinyal verdik. Yaptırımın çok metodu var" yanıtını verdi. Hatırlanacağı gibi Merkez Bankası kredilerde yaşanacak yüzde 25'lik artışın yüzde 5.4'lük cari açığa neden olacağını açıklamıştı.

Döviz geliri olmayana uyarı
Babacan şirketler kesimini de şöyle uyardı: "49 banka var ve denetlenmesi mümkün ama şirketler kesimi binlerce. Reel sektör mutlaka ve mutlaka kur riskine dikkat etmeli. Döviz geliri olmayan şirketler yabancı para borçlanmamalı. Bunu 'kur artacak ya da inecek' diye söylemiyorum, reel sektör TL ile borç almalı."

Kararı bakanlar imzalıyor
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın görev süresi 18 Nisan'da doluyor. Babacan, bir önceki dönem başkan seçiminde Erdem Başçı'nın kararnamesinin Köşk'ten döndüğünü hatırlatarak "Vakti gelince açıklanacak. Bakarsanız son dakikada farklı biri gelebilir. Sonuçta tüm bakanlar imzalıyor" diye konuştu.

2B için toplanacağız
Babacan, 2B arazilerine ilişkin yasayla ilgili olarak da Bayındırlık, Maliye, Adalet ve Çevre bakanlarıyla oturup tüm çalışmasını birleştirdiklerini söyledi. Babacan, "Başbakan başkanlığında oturup seçimden önce getirelim mi getirmeyelim mi diyerek son kararı vereceğiz" dedi.
Sabah/Tarık Yılmaz


Geri Dön