2B arazisi alırken nelere dikkat edilmeli!
2B arazilerin satışı rayiç bedelleri üzerinden gerçekleşiyor. Ancak 2b arazisi satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. 2B arazisi alırken nelere dikkat edilmeli!
2B arazisi alırken nelere dikkat edilmeli!
Sahipsiz ve boş/içinde hiçbir şey olmayan arazilere orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilere 2B arazi deniyor.
473 bin hektarlık alanı kaplayan bu araziler üzerinde, su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanmış bulunan 400 bin civarında yapı yer alıyor. 2b arazilerin %80'i, Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi rantı yüksek illerde bulunuyor. Büyük kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluuyor.
Orman kadastro komisyonları tarafından hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerler, kullanım durumları dikkate alınarak, varsa üzerinde ihdas edilen yeni yerlerin kime ait olduğu, kimler tarafından, ne zamandan beri kullanıldığı kadastro tutanağında gösterilerek, belirtilen askı ilanı hariç, diğer ilanlar olmadan öncelikle kadastrosu yapılarak hazine adına tescil ediliyor.
2b arazilerin satış işlemleri, 01/05/2010 tarihinden itibaren tespit ve takdir edilen rayiç bedeller üzerinden yapılıyor. Hak sahiplerine satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde sonuçlanıyor. Ancak 2b arazisi alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. 2b arazisi alırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda yer alıyor;
2b arazi alırken dikkat edilecekler;
1- Arazi kaç kere el değiştirdi?
2- Davalık mı değil mi?
3- İmara uygunluk yapısı var mı?
2B arazisi rayiç bedelleri nasıl belirlenir?
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com