Emlak Terimleri

2b arazisi tapusu nasıl alınır?

2B arazisi için başvuruda bulunan kimseler, tapu sürecini merak ediyor. Peki, 2b arazisi tapusu nasıl alınır? 2B yani orman vasfını kaybetmiş araziler bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler oluyor

2B arazisi genel olarak orman vasfını yitiren ve kadastro vesilesi ile orman alanı dışına çıkarıldığı için ıslah edilmeyen alanlara deniyor. 2B yani orman vasfını kaybetmiş araziler bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler oluyor. "2b" genellikle 6831 sayılı orman kanunu'nun 2. maddesinde yer alan B bendi için kısaltma olarak kullanılıyor. 

2B arazileri ile ilgili hükümler, 6292 sayılı "Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun" kapsamında düzenleniyor.

2B arazisi tapusu almak isteyen vatandaşlar, sürecin nasıl işlediğini ve başvurunun nereye, nasıl yapılması gerektiğini araştırıyor. Peki, 2b arazisi tapusu nasıl alınır? 

2B ARAZİSİNE NASIL BAŞVURULUR?

2B arazileri için defterdarlık ve mal müdürlüklerine başvuru yapılabiliyor. 2B arazisi başvurusu için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanıyor:

- Nüfus cüzdanının fotokopisi,
- Başvuru dilekçesi,
- Başvuru bedeli makbuzu,
- Tüzel kişiler için ise yetki belgesi,
- Mirasçılardan veraset ilamı.

2B ARAZİSİNE KİMLER BAŞVURABİLİYOR?

2B Yasası kapsamında daha fazla hak sahibinin yararlanabilmesi için alınan karardan süresi içinde başvurmayanlar, kendilerine yapılan tebligatta belirtilen bedeli süresi içerisinde ödemeyenler, taksitli satışlarda, sözleşmesinde belirtilen taksitlerden ikiden fazlasını vadesinde ödemeyenler yararlanabiliyor. 

2-B’leri satın almak isteyen hak sahipleri, verilen süre içerisinde başvuru yapmaları gerekiyor. Bu süre, gerek görülmesi halinde bakanlıkça uzatılabililiyor.  Başvurular, illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine yapılabiliyor.

2B ARAZİSİ TAPUSU NASIL ALINIR?

2b arazisi tapu işlemleri şu şekilde yapılıyor:

2B arazileri için Tapu Müdürlükleri ilgili idare tarafından evrakların gönderilmesi durumunda tescil yapmaktadır. 

2B arazilerin satışı,  defterdarlıklar, mal müdürlükleri tarafından düzenlenen ve hak sahibinin T.C. kimlik numarası, imzası, fotoğrafı, nüfus bilgilerini içerir hak sahipliğine ilişkin belgeler, bireysel olarak veya liste şeklinde üst yazı ile tapu müdürlüğüne gönderilerek tescil edilmektedir. 
 

2B arazileri kapsamında başvuruda bulunulan taşınmazların tapularının alınamaması halinde ilgili deftardarlık veya mal müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir.
 

Arsalarda emlak vergisi muafiyeti var mı?

Mirasçısı olmayan kişinin malları ne olur?

Tapu işlemleri 1 günde biter mi?