Emlak Terimleri

2b hak sahibi olarak tescil edilmeyenler neler yapabilir?

Orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış alanlara 2b araziler deniyor. 2b arazilerin satışı sadece hak sahiplerine yapılabiliyor. Peki, 2b hak sahibi olarak tescil edilmeyenler neler yapabilir?

2b hak sahibi olarak tescil edilmeyenler neler yapabilir?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilere 2b arazi deniyor.


Bu arazilerin yüzde 80'i, Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi rantı yüksek illerde bulunuyor. Büyük kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluşuyor. 


2b arazilerilerinin satışı sadece hak sahiplerine yapılıyor. Güncelleme listeleri veya kadastro tutanaklarına göre 2-B arazileri kullandıkları tespit edilen kişiler, süresi içinde başvurmaları ve belirlenen satış bedelini ödemeleri durumunda ‘hak sahibi' sayılıyor. Peki, 2b hak sahibi olarak tescil edilmeyenler neler yapabilir?


Hak sahiplerine satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde sonuçlanıyor. 2b başvuru şartları arasında; Başvuru tarihinde başvurunun yapılması, başvuru dilekçesinin il müdürlüklerine ya da deftarlıklara verilmesi, 2b arazi başvuru işlemi ücretinin ödenmesi yer alıyor.


2b arazisi ve bu araziler üzerinde kurulacak başta ev olmak üzere çeşitli yapıların, devlet tarafından belirlenen bazı kriterleri bulunuyor. 2b arazilerin kullanımının sağlanması için öncelikle söz konusu alanın ormanlık vasfını yitirmiş ayrıca fen ve bilim alanında hiçbir şekilde fayda görülmemesi gerekiyor.


2b arazisinde işgalci olduğu halde yapılan 2B kadastro tespitinde adına tespit yapılmayan ve kadastro beyannamelerinde adı geçmeyenler bu yapılan tespite kadastro mahkemelerinde itiraz ederek dava açılabiliyor.


2b arazi alım başvurusu nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com