Kentsel Dönüşüm

2B uygulamasının 2 hedefi!

2B uygulamasından beklenen büyüklükte gelir gelmeyebilir...

Uzun süre tartışıldıkdan sonra kanunlaşan 2B uygulamasının 2 hedefi var: (1) Orman vasfını kaybetmiş,değişik şekilde kullanılan arazilerde mülkiyet sorununu çözmek (2) Hazine'ye gelir sağlamak.

Hazineye sağlanacak gelir özellikle vergi gelirlerinin gerilediği şu dönemde önem taşıyor.

Toplanacak gelir hakkında değişik tahminler vardı. Fakat ortak görüş 20-25 milyar TL dolayında bir gelir sağlanacağı şeklinde idi.

Geçtiğimiz günlerde Nuriye Doğu'nun uygulamaya dönük ciddi bir araştırması yayınlandı.

Nuriye Doğu 2B'de 409 bin kullanıcıdan bugüne kadar 103 bin başvuru geldiğini belirtiyor. Halbuki başvuru süresinin sonuna yaklaşılıyor. Süre 30 Ekim'de bitecek.

Nuriye Doğu diyor ki, "7 Mayıs 2012'de başlayan başvurular başlangıçta büyük ilgi görmüştü. Başvuruları alan il defterdarlıkları sık sık açıklamalar yaparak, gelen talepleri duyurdu.

Türkiye'de 347 bin parsel 2B arazisi bulunuyor, en büyük payı ise 65 bin parsel ile Antalya alıyor. Bunu yoğun bölgelerde sırasıyla İstanbul, Balıkesir, Muğla ve Mersin izliyor. 347 bin parselde toplam 409 bin 2B arazisi yer alıyor.Başvurular ise sadece 103 binde kaldı. Toplam başvuru oranında şu anda lider olan il ise Muğla. Muğla'yı İzmir ve İstanbul izliyor. 2B başvurularında liste sonu olan il ise Samsun. 41 bin kullanıcının olduğu Samsun'da başvurular sadece 1.900.

2B uygulamasında peşin ödemede yüzde 44, taksitli ödemelerde yüzde 30 indirimli ihalesiz doğrudan satış yapılması, tapudaki işlemlerin harçtan muaf olunması ve satış bedellerinin ödenmesinde kolaylık sağlıyor.

Satışlardan 10 milyar liranın üzerinde gelir beklenen İstanbul'da başvuru oranı yüzde 33. Bugüne kadar toplam 27 bin 500 başvuru yapılırken en fazla talebin, 2B arazilerinin en çok bulunduğu Ümraniye, Beykoz, Sultanbeyli ve Silivri'den geldiği belirtiliyor.

Nuriye Doğu'nun verdiği rakamlar 2B uygulamasının beklenen ilgiyi görmediğini ortaya koyuyor.

- Uzun süredir orman vasfını kaybetmiş araziyi para vermeden kullananlar büyük olasılıkla ödeme yapmak istemiyor olabilirler.

- Bu tür uygulamalarda süre uzatma, taksitlendirme veya af beklentileri vardır.

- Ekonomik zorluklarla kullandıkları arsanın bedelini ödeyememe durumunda olanlar vardır.

- Köylerde,yerleşim bölgelerinden uzak yerlerde yaşayanlar 2B uygulamasının ne olduğunu anlamamış olabilirler.

Görülen o ki, hükümet uygulamada önce süre uzatımına gidecek. Fakat sonuç olarak da 2B uygulamasından beklenen büyüklükte gelir sağlanamayacak.



Dünya/Tevfik GÜNGÖR