25 / 12 / 2024

2B'de 3 bin TL'ye kadar rayiç var, 6 ayda hak yanar!

2B'de 3 bin TL'ye kadar rayiç var, 6 ayda hak yanar!

İstanbul Defterdarı Bekir Bayrakdar, “2B'leri almak isteyenler 6 ay içinde başvurmazsa hakları yanacak. İstanbul'da rayiç bedeller metrekare bazında 5 lira ile 3 bin lira arasında değişiyor” dedi



İstanbul Defterdarı Bekir Bayrakdar, “2B’lere 6 ay içerisinde başvuru yapmayanlar hak sahipliğinden faydalanamayacak. Rayiç bedeller metrekare bazında 5 liradan başlayıp 3 bin liraya kadar çıkıyor. Başvurular her yerden yapılabilecek” dedi.
2B kapsamda İstanbul’da 63 bin 29 adet taşınmaz bulunduğunu, bu taşınmazların 82 bin 243 adet kullanıcısı olduğunu ifade eden Bayrakdar, taşınmazların toplamda 80 milyon 172 bin 607 metrekarelik bir alanı kapsadığını söyledi. Bayrakdar, 2B’lerin üzerinde 8 bin adet arsa, tarla, bahçe, 38 bin 800 adet bina ve işyeri, 473 adet resmi hizmet alanı ile 5 bin 566 adet de boş alan olduğunu kaydetti.

Peşin ödemeye % 20 indirim
İstanbul’da 2B kapsamındaki taşınmazların rayiç bedelleri toplamının 15 milyar 881 milyon 332 bin 817 lira olarak hesaplandığını aktaran Bayrakdar, bu rayiç bedelin yüzde 70’inin esas alınacağı ve peşin ödemelerde ayrıca bir yüzde 20 indirim yapılacağı dikkate alındığında İstanbul’da 2B’den ne kadar gelir sağlanacağını net olarak söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

Başvuru dilekçesi internette
Başvuru dilekçesinin İstanbul Defterdarlığı’nın internet sitesinde yer aldığını belirten Bayrakdar, başvuru sırasında dilekçenin yanı sıra nüfus cüzdanı fotokopisi ve başvuru bedelinin makbuzun isteneceğini söyledi. Başvuru sırasında satış bedelinden mahsup edilmek üzere 2 bin lira başvuru bedeli alınacağını belirten Bayrakdar, bir taşınmazın birden fazla kullanıcısı bulunması halinde her kullanıcının ayrı ayrı başvuru bedeli yatırması gerektiğini söyledi.
Bayrakdar, orman sınırları dışına çıkan arazilerin kullanıcılarına satılması durumunda, kullanıcıların daha önce ödemiş oldukları son 5 yıllık işgaliye (kullanım) bedelinin de satış bedelinden mahsup edileceğini kaydetti.

Taksitte yüzde 10 peşinat alınacak
Satış bedelinin, taşınmazın rayiç bedelinin yüzde 70’i olarak belirlendiğini hatırlatan Bayrakdar, satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde satış bedelinden yüzde 20, en az yarısının peşin ödenmesi halinde satış bedelinden yüzde 10 indirim uygulanacağını, taksitli ödemelerde ise bedelin yüzde 10’unun peşin ödeneceği, kalanının 3 yıl içinde 6 eşit taksitle faizsiz olarak ödenebileceğini anlattı.

Başvuruda bulunmayanın arazisi ne olcak
2B arazisine 6 ay içinde başvurmayanların hak sahipliği düşecek. Başvuruda bulunulmaması durumunda çeşitli yaptırımlar uygulanacak. Kullanıcıların doğrudan satın alma hakkı düşecek ve ecrimisil bedelleri (taşınmazın işgalden önceki haliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminat)  tahsil edilecek. Açılmış olan davalara devam edilecek, açılması gerekenlere ise dava açılacak.  Yasa çıkmadan önce davalar sürüncemede kalmıştı. Yasa çıktığı için bu davalar daha kısa zamanda sonuçlanacak. Mahkeme kararı kesinleşince arazi Hazine’ye devredilecek, işgalcisi de kolluk kuvvetleri tarafından tahliye edilecek.

Rayiç bedele itiraz ve dava hakkı yok
Bayrakdar, “Biz arazilerin kullanıcılarına bir rayiç bedel göndereceğiz. Onu itirazsız kabul etmeleri durumunda doğrudan satış hakkı olacak. Bizim gönderdiğimiz rayiç bedeli itirazsız kabul etmesi gerekiyor. Vatandaşların bu bedellerle ilgili dava açma hakları da bulunmuyor” şeklinde konuştu.

‘Vatandaşlar mutlaka yararlanmalı’
Bayrakdar, “Doğrudan satın alma hakkından yararlanacaklar 6 ay içerisinde başvuru yapmadıkları takdirde hak sahipliğinden faydalanamayacak” diyerek, şöyle devam etti: “Bu düzenlemeden vatandaşlarımızın mutlaka faydalanması lazım. Yasa çok önemli bir fırsat getiriyor. Ben buraya çok ciddi talep olacağını da düşünüyorum. İnsanlar bu mülkiyet hakkını aldıktan sonra istediği gibi bu yeri değerlendirebilir. Aksi halde elinde tapu olmadan hiç kimse seni muhatap kabul etmez. 2B alanlarında mülkiyetle alakalı problemler olduğu için kamu binası yaparken dahi sıkıntı yaşanıyor.”

Milliyet


Geri Dön