29 / 12 / 2024

2B'ler 10 bin lira peşin ve 5 yıl vadeyle satılacak

2B'ler 10 bin lira peşin ve 5 yıl vadeyle satılacak

Hükümet, 2B arazilerinin satışı için yasa taslağını hazırladı. şžubat ayında Meclis'e gelmesi beklenen yasayla, orman arazisi olma özelliğini yitirmiş araziler rayiç bedel üzerinden 10 bin lira peşin ve 5 yıl vadeyle satılacak  



Hükümet, yılan hikayesine dönen 2B arazilerinin satışında dçözüme yaklaştı. Her gündeme geldiğinde, Anayasa'nın değiştirilmeden önceki halinde yer alan 'yerindelik' denetimine takılan orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerinin satışına ilişkin yasa taslağı hazır. Referandum sonrası anayasal engel de kalkınca, düşünülen model de şekillendi. Orman vasfını kaybetmiş hazine arazileri, rayiç bedel üzerinden, 10 bin lira peşinat ve 5 yıla kadar vade ile satılacak. Değer tespitinde, gayrimenkulün konumu belirleyici olacak. İstanbul'un yüzde 3.4'ünü oluşturan bu arazilerin satışından 20 milyar gelir hedefleniyor. Maliye, çevre ve Orman ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca ortaklaşa hazırlanan yasa taslağı, şubatta Meclis gündemine geliyor.

'SEçİMDEN ÖNCE TAMAM'
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sahaya inerek hak sahiplerini belirlerken, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan özel ekip de işgal edilen arazilere yönelik bedel takdirine başladı. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, mart başında yasayı çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Canikli, satışlarda 'rayiç bedelin' esas alınacağını belirterek şöyle dedi: 'Emlak Vergisi uygulaması kapsamındaki rayiç değer dikkate alınırken, gayrimenkulün konumu da belirleyici olacak. Hangi bölgede olduğuna, etrafındaki ticari değerlere bakılacak. Belirli bir miktarı peşin alınacak, gerisi taksitlendirilecek. İsteyenler peşin de ödeyebilecek. Tapularla ilgili sorunlar çözüldü. Kentsel dönüşüm bölgelerinde bulunan taşınmazlar ise TOKİ'ye devredilebilecek.'

MALİYE BAKANLIĞI YETKİLİ
Taslağa göre, belediye mücavir alan sınırları içinde bulunan yerleşim yerleri, bahçe ve bina gibi kullanım alanlarıyla beraber, metrekare sınırlaması olmadan hak sahibine doğrudan satılabilecek. Devlet tarafından gerçek ve tüzel kişilere dağıtılan, hisseleri devredilen taşınmazların tapu kayıtları geçerli sayılacak. Belediye mücavir alan sınırları dışında kalan, 100 dönüme kadar tarım arazileri de sulu-kuru ayırımı olmadan hak sahiplerine satılabilecek. Üzerinde yapılaşma olan araziler, Maliye'nin onayı ile  TOKİ  ve belediyelere kentsel dönüşüm projeleri kapsamında devredilebilecek. çarpık kentleşmenin olduğu alanlarda devir, emlak vergisi metrekare birim değerleri üzerinden yapılacak. Bu tür devirlerde mevcut kentsel dönüşüm uygulamalarındaki gibi hak sahiplerine inşa edilecek konutlardan daire verilecek. Satışları Maliye Bakanlığı koordine edecek. 2B'leri almak isteyen hak sahipleri, yasa yürürlüğe girdikten sonra 3 ay içinde başvuracak. Başvurular, defterdarlıklara, mal müdürlüklerine yapılacak. İlk başvuru bedeli olarak, satış tutarından mahsup edilmek üzere 10 bin lira alınması planlanıyor. Bu bedel; il, ilçe ve arazinin konumuna göre farklılaşabilecek.

5 YIL KULLANMA şžARTI...
Hak sahibi kabul edilmek için kişinin söz konusu taşınmazı, kadastro çalışmasının tamamlandığı tarih itibariyle geriye dönük olarak 5 yıl kullanmış olması şartı aranacak. Arazi üzerine alışveriş merkezi, apartman gibi çok katlı yapı bulunuyorsa, öncelikle taban değeri, ardından da daire başına düşen hisse tutarı saptanacak. Bir apartman dairesinin satışında hak sahiplerine hisseli satış yapılacak. Tapusu verilip, daha sonra 2B diye şerh konulan araziler de hak sahiplerine devredilebilecek.

Toplam alan Kıbrıs'tan 1.5 kat geniş
Türkiye'de 2B'ler, Lüksemburg'un 2, Kıbrıs'ın 1.5 katı büyüklükte, 473 bin 419 hektarlık bir alanı kaplıyor. Yerleşim yeri olan ve hak sahiplerine satılması planlanan bölüm 22 bin 254 hektar olarak hesaplanıyor. çalışma kapsamında, yaklaşık 50 bin hektarlık alanın ormana dönüştürülmesi planlanıyor. İstanbul'un yüzde 3.4'ünü 2B'ler oluşturuyor. 2B arazileri üzerinde lüks siteler, alışveriş merkezleri de bulunuyor. Satış sürecinde öncelik, arazilerde yerleşik bulunanlarla mülkü olanlara verilecek. Ancak bunun dışında her vatandaş 2B arazisi satın almak için başvurabilecek.

En geniş 2b arazisi Antalya'da
İLK aşamada, 2B arazilerinin satışa çıkacağı 36 il şunlar: Antalya, Aydın, Adana, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, çankırı, çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kırıkkale, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Yalova... Türkiye'deki yaklaşık 500 bin hektarlık 2B arazisinin yüzde 10'u Antalya'da bulunuyor... Söz konusu arazilerin yüzde 4.7'sini oluşturan yerleşim yerlerinin 6 bin 624 hektarı üzerinde ilçe, 8 bin 514 hektarı üzerinde belde, 7 bin 35 hektarı üzerinde de köyler yer alıyor.
Sabah/Hazal Ateş

Basında yer alan diğer haberler:

 

Kaç paraya mı alınacak

2B arazilerinin satışı için yasa taslağı hazırlandı. Arazilerin 10 bin lira peşinatla ve 5 yıl vade ile satılması planlanıyor

Hükümet, orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerinin satışına ilişkin yasa taslağını tamamlandı.

Orman vasfını kaybetmiş Hazine arazileri, rayiç bedel üzerinden 10 bin lira peşinatla ve 5 yıla kadar vade ile satılacak. Değer tespitinde, gayrimenkulün konumu belirleyici olacak. İstanbul'un yüzde 3.4'ünü oluşturan bu arazilerin satışından yaklaşık 20 milyar lira gelir hedefleniyor. Maliye, çevre ve Orman ile Bayındırlık ve İskan Bakanlıkları tarafından ortaklaşa hazırlanan taslak, şžubat'ta Meclis gündemine geliyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü hak sahiplerini belirlerken, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nce oluşturulan özel ekip de işgal edilen arazilere yönelik bedel takdirine başladı. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, en geç Mart başında yasayı çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Satışlarda rayiç bedelin esas alınacağını belirten Canikli, 'Emlak Vergisi uygulaması kapsamındaki rayiç değer dikkate alınırken, gayrimenkulün konumu da belirleyici olacak' dedi.  
Takvim

 2-B'ye müracaat için köylü 500, şehirli 2 bin lira ödeyecek

Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına ilişkin Maliye Bakanlığı'nın çalışmasının detayları belli oldu.

2-B olarak bilinen bu yerlerin satışı kadastro işlemleri tamamlanan 36 ilden başlayacak ve vatandaş ödeme planında sıkıntıya düşmeyecek. Kırsal kesimde tarımsal arazi için başvuru bedeli 500 lira olarak belirlenirken, aynı rakam belediye mücavir alan sınırının dışındaki yerleşim yerlerinde bin TL olarak uygulanacak. şžehir merkezlerinde yer alan gecekondular için ise 2 bin lira başvuru bedeli alınacak. 2-B'lerin satışından ilk aşamada 10-15 milyar lira gelir elde edilebileceği hesaplanıyor.

Bu miktarlar rayiç bedel belirlendikten sonra ödenecek toplam rakamdan düşülecek. Yine borç yapılandırmasında olduğu gibi 2-B arazilerinin satışında da taksit seçeneği uygulanabilecek. Ödemeyi peşin yapan, indirimden faydalanacak. Kademeli artış öngörülen bu rakamlara ilişkin son kararı siyasi irade verecek. Hükümet, Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nun ardından orman vasfını kaybetmiş arazilere ilişkin çalışmayı tamamlamayı hedefliyor.

Haziran 2011'de yapılacak seçimlere kadar tamamlanması öngörülen 2-B'lerin satışından ilk aşamada 10-15 milyar lira gelir elde edilebileceği hesaplanıyor. Sonraki satışlarla birlikte toplam rakamın 20-25 milyar lirayı bulabileceği kaydediliyor. Teknik düzeyde tamamlanan çalışma hakkında bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi taslağın ilk halinde hak sahiplerinden başvuru bedeli olarak 10 bin lira alınmasının yer aldığını ifade ederek, 'Yeni halinde ise rakamı oldukça düşürdük. Burada asıl olan vatandaşın ödemeye ilişkin niyeti. İlk başvuru sırasında yüksek rakam istenmesi halinde birçok kişi bu parayı ödemeyebilirdi.' dedi. Aynı yetkili, özellikle kırsal kesimler olmak üzere birçok arazinin toplam değerinin 10 bin liranın altında olabileceğine dikkat çekti.

Teknik çalışmaları tamamlanan 2-B'lere ilişkin düzenlemede hak sahipliği için süre şartı aranmıyor. 2-B'lerin satışını Maliye Bakanlığı koordine ederken hak sahipleri, 3-6 ay içinde başvuruda bulunacak. Bu süre, Bakanlar Kurulu kararı ile uzatılabilecek. Başvurular, illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine yapılacak. 2-B'ler, rayiç bedelleri üzerinden satılacak. Rayiç bedellerinin belirlenmesinde Hazine taşınmazlarının satışındaki kurallar geçerli olacak. Bu çerçevede il ve ilçelerdeki takdir komisyonları, hak sahiplerine satılacak 2-B alanlarıyla ilgili değer tespitinde bulunacak.

En fazla 2-B arazisi Antalya'da

Türkiye'de kamuya ait taşınmaz sayısı 3 milyonu aşıyor. Hazine'nin 3 milyon 214 bin 531 adet gayrimenkulü bulunuyor. Maliye Bakanlığı verilerine göre 181 milyar 176 milyon 943 bin 189 metrekarelik bir alan Hazine mülkiyetinde kalıyor. Hazine'ye ait alanlar, Türkiye'nin yüzde 23'lük bölümünü oluşturuyor. Orman vasfını kaybetmiş arazilerin en fazla bulunduğu şehirlerin başında Antalya geliyor. Antalya'yı Mersin, Balıkesir, Ankara, Sakarya, Muğla ve İstanbul gibi şehirler izliyor. Toplamda 22 bin 254 hektarlık 2-B alanı üzerinde yerleşim yerleri bulunuyor. 2-B arazilerinin 6 bin 624 hektarının üzerinde ilçeler, 8 bin 514 hektarının üzerinde beldeler, 7 bin 35 hektarının üzerinde de köyler yer alıyor. Bu ilçeler arasında İstanbul'un Beykoz, şžişli, Sarıyer, Sultanbeyli ve çekmeköy; Muğla'nın Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Dalaman; Mersin'in Anamur, Sakarya'nın Karasu ve Sapanca; İzmir'in Bornova, Menderes, Karaburun, Ödemiş, Buca ve Güzelbahçe ilçeleri dikkat çekiyor.
zaman/Ercan Baysal  


 


Geri Dön