Kent Haberleri

2.Uluslararası Ilısu Barajı Arkeoloji Sempozyumu başladı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Siirt Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, bölgenin sahip olduğu tarihi zenginliklerden dolayı "Bereketli Hilal" olarak anıldığını söyledi...


Siirt'te düzenlenen 2. Uluslararası Ilısu Barajı Arkeoloji Sempozyumu başladı.


Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Siirt Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, bölgenin sahip olduğu tarihi zenginliklerden dolayı "Bereketli Hilal" olarak anıldığını söyledi.


Yürütülen kazılarda en eski madenciliğin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ortaya çıkıp, buradan diğer bölgelere yayıldığının bütün bilim dünyası tarafından bilinen bir gerçek olduğunu belirterek, yörenin tarihteki rolüne yakışır bir gelişmişlik düzeyine ulaşmasının öncelikle hedefleri arasında bulunduğunu kaydetti.


Bunun için bölgede aralarında hidroelektrik santrallerinin de yer aldığı büyük kamu yatırımlarının gerçekleştirildiğini ifade eden Arıcı, şöyle konuştu:


"Bu projelerin bölgenin kalkınması açısından ne denli büyük önem taşıdığına kimsenin kuşkusu yoktur. Bulunacağımız şey elektrik üretimi ve sulama işi değil, bölgeye her bakımından canlılık getirecek olan projelerdir. Bu projelerin en önemlilerinden birisi de Ilısu Barajı ve HES Projesidir. Ancak bu projeler birer birer hayata geçirilirken bölgenin böylesine önemli tarihsel ve kültürel değerlerinin de belgelenmesi korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması sorumluluğu da göz ardı edilmemelidir. Kültürel mirasın ortaya çıkarılması, belgelenmesi ve kurtarılması uygarlık tarihine karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir."


Bölgede son yıllarda yapılan kazıların dünya kamuoyu ve bilim camiasında ilgiyle izlendiğini vurgulayan Arıcı, "Bu kazılarda bulunan kültür varlıklarının tüm dünya kronolojisini ve literatürü değiştirdiğini inkar edemeyiz. Başur Mezar buluntuları özellikle dikkat çekicidir. Kazılarda bugüne kadar yaklaşık 4 bin 500 eser müzelerimize kazandırılmıştır" dedi.


Bu kazılar sayesinde Siirt’in bilinen tarihinin milattan önce bin yıllardan 12 bin 500'lü yıllara doğru gittiğini belirten Aydın, şunları söyledi:


"Maalesef kent kimliği olan müzemiz yoktu. Cumartesi akşamı sayın bakanımız beni aradılar. Talimat verip, bir yer hazırlamamı emrettiler. İş adamı Ethem Sancak ile Siirt’te en kısa zamanda müze kazandıracağız. Bu müjdeyi verdiler. Müzeyi, yaptığı cami projesi ile dünya birinciliği alan bir mimar tarafından yapılacak."


AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, Siirt'in 12 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirtti.


Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman ise arkeolojik kazılara destek vermek amacıyla Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde bir arkeoloji bölümünün kurulmasına karar verildiğini hatırlatarak, bu bölümün öğretim üyesi ihtiyacının karşılanmasının ardından öğretime başlayacağını ifade etti.


Prof.Dr. Mehmet Özdağ,  sular altına kalan tarihi eserlerin korunmasının mümkün olmadığını belirterek, kazılara daha önce başlanmasını istedi.


Yabancı bilim adamlarının da tebliğ sunacağı 4 gün sürecek. 


AA