Ulaşım

3. Boğaz köprüsü dünyanın en geniş köprüsü olacak!

3 milyar dolar maliyetli 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinde köprü kuleleri arasındaki ana kablonun döşenmesinde kullanılacak kedi yolu tamamlandı. Köprü tamamlandığında, dünyanın en geniş köprüsü olacak.

Yapımına 2013 yılında başlanan 3 milyar dolar maliyetli 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinde köprü kuleleri arasındaki ana kablonun döşenmesinde kullanılacak kedi yolu tamamlandı. Kuzey Marmara otoyolunda bazı bölümlerinde karayolu tamamlandı ve asfaltlanarak hizmete hazır hale getirildi. Proje kapsamında henüz tamamlanmayan viyadük, altgeçit ve üstgeçitlerde çalışmalar hızla sürüyor. Köprü tamamlandığında, dünyanın en geniş köprüsü olacak.


Yavuz Sultan Selim ismi verilecek olan 3. Boğaz köprüsünde iki yaka geçtiğimiz aylarda, iki kule arasına kılavuz kablo çekilmesiyle ilk defa bir araya gelmişti.


Ana kablonun döşenmesinde kullanılacak "Cat Walk" ismi verilen Kedi yolunun iki yaka arasında yapılmasının ardından Avrupa ve Anadolu yakası bir kez daha bir araya geldi. Köprü üzerinde işçi ve mühendislerin artık yürüyerek karşıdan karşıya geçebildiği belirtildi. Kule kablo dağıtım semeri ve kablo bileziklerinin üretiminin ise İtalya'da yapıldığı belirtildi. İtalya'dan gemiyle getirilen bu elemanların kulelerin zirvesine yerleştirme işlemlerinin bitmek üzere olduğu, bu işlemin tamamlanmasının ardından ana kablonun döşenmesin başlanacağı öğrenildi.


ARAÇLARI TAŞIYACAK ÇELİK TABLİYELER DÖŞENİYOR


Öte yandan araçların ve trenlerin geçeceği çelik tabliyelerin 18'i deniz yoluyla getirilerek yerlerine yerleştirildi. Köprü tabliyelerini taşıyacak 176 eğik askı kablosundan 60'ının montajı gerçekleştirildi. Köprü üzerine toplam 60 çelik tabliye yerleştirileceği, her iki yakada karşılıklı yerleştirilen 20'şer tabliyenin ardından ana taşıyıcı askı kablosunun yapımına başlanacağı belirtildi. Araçları taşıyacak çelik tabliyelerin üretiminin Tuzla ve Altınova'daki tesislerde devam ettiği, gemilerle getirildiği belirtildi.


ANA KABLO TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ


Bu arada yurt dışında yapılan ana kablo imalatının tamamlandığı belirtildi. Tamamlanan ana kablonun Türkiye'ye getirildiği ve geçici depolama alanında yerleştirildiği öğrenildi.


KUZEY MARMARA OTOYOLU PROJESİNDE YOLLAR ASFALTLANMAYA BAŞLANDI


Öte yandan Kuzey Marmara (3. Boğaz Köprüsü dahil) Otoyolu Projesi kapsamında 102 adet menfez, 6 adet alt geçit ve 1 adet üstgeçit tamamlandığı belirtildi. 31 viyadük, 20 altgeçit, 29 üstgeçit ve 35 menfezde ise çalışmaların hızla sürdüğü öğrenildi. Proje kapsamında yapılan Riva ve Çamlık tünellerinde ise delme işleminin tamamlandığı alt yapı çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Projenin Kısırkaya ve Çiftalan köylerinden geçen bazı bölümlerinde karayolu yapım çalışmalarının tamamlandığı ve yolun asfaltlandığı görüldü. Odayeri mevkiinde bulunan ve Kuzey Marmara otoyolunu, yapımı halen süren 3. Havalimanıyla bağlayacak büyük kavşakta ise çalışmalar çok yoğun bir şekilde sürüyor.


TEKNİK ÖZELLİKLERİYLE REKOR KIRIYOR


Yavuz Sultan Selim köprüsü 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak.


8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün Deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Avrupa yakasında Garipçe köyündeki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyraz köy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metre.


Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü, "Yap, işlet, devret' modeliyle gerçekleştiriliyor.


Yeni Şafak