3 büyüklere de sponsor olan dev çay üreticisi iflasın eşiğinde!
Küresel ekonomik krizin etkisi her sektörü derinden sarsıyor. Krizden nasibini son alan ise dev çay üreticisi Tirebolu 42 Çay oldu. Türkiye'nin önemli çay firmalarından olan firma konkordato istedi.
Küresel ekonomik krizden kaynaklı iflaslar peş peşe geliyor. Öyle ki istatistikler bir gün içinde aralarında ünlü şirketlerin de yer aldığı tam 60 Türk firmasının iflas bayraklarını çektiğini işaret ediyor.
Krizden etkilenen firmaların arasında ülkemizin önemli çay üreticilerinden olan Tirebolu 42 Çay Pazarlama A.Ş de bulunuyor. Şirket konkordato istedi. İstanbul Ticaret Mahkemesi'ne yapılan başvuruda, şirketin hacizlere karşı korunması talep edildi.
3 AY MÜHLET TANINDI
Yapılan başvurunun ardından mahkeme, şirkete yönelik 3 aylık geçici mühlet kararı verdi. Bu karar gereğince, şirket 20 Ekim tarihi itibariyle 3 ay süreyle koruma altına girdi.
Karar kapsamında, şirketin sahipleri Füsun Şahin ile Yusuf Şahin de belirtilen sürelerde koruma altına girmiş oldu.
30 YILLIK ÇAY ÜRETİM DEVİ
Konkordato kapsamına alınan firma, özel çay sektöründeki öncü firmalardan biri. 1992 yılında temeli atılan şirket, geçen sene Fenerbahçe Futbol Akademisi'ne forma sponsoru olmuştu.
TİREBOLU ÇAYI HAKKINDA GÜNGÖR URAS'IN YAZDIĞI BİLGİLENDİRİCİ YAZIDAN BİR KISIM
Türkiye’de yetiştirilen yaş çay yaprağı 1.3 milyon ton. Giresun’da yetiştirilen yaş çay yaprağı 20 bin ton. Giresun’da çok az çay yetişiyor. Tirebolu’da çok çok az çay yetişiyor. Giresunlular, toprak ve iklim özellikleri nedeniyle Giresun çayının farklı olduğunu iddia ediyor. Tirebolular ise Giresun’un en iyi çayını üretmekle övünüyor. Tirebolu’da sınırlı bir üretim alanında üretilen çay geleneksel “iki buçuk yaprak” yöntemiyle toplanıyor. Çay filizinin ucundaki en taze 2 yaprak ve ucunda açmak üzere olan yarım yaprak çayın en kaliteli yaprakları...
Eskiden elle toplamada, ‘iki buçuk yaprak’ ayrımı vardı. Günümüzde makasla kesme sonucu filiz ucundaki taze yaprakların yanında diğer koyu yeşil renkli olan ve daha kart diğer yapraklar da kesiliyor. Bu kart yapraklar sebebiyle çayda kalite ve lezzet kaybı yaşanıyor.
1959’da Çaykur Tirebolu’da çay işleme tesisi kurdu. Bu tesis, Çaykur’un 42 No’lu tesisi olarak biliniyor.
Tirebolu iklimi farklı
Giresun’un Espiye ve Eynesil ilçelerinde üretilen çaylar toprak açısından özellik taşıyor. Bölgenin Rize’den daha fazla güneş görmesi çaya tam da tiryakilerin sevdiği buruk tadı veriyor. Tirebolu çayının bir özelliği de sahile yakın değil, dağlarda yetişmesi.
Tirebolu çayı, elek gözüne göre yedi farklı tür (nevi) çay üreten Çaykur’un ‘2. nevi’ ürünü. İki numaralı elekten filizin yalnızca üst kısmı geçiyor. Çayın bu ince kısımları keyif çayı olarak biliniyor. Mayıs ayının ilk sürgünlerinden üretilen Tirebolu çayı harmanlanmayan, farklı nevilerin birbirine karışmadığı en kaliteli ve lezzetli çay olarak kabul ediliyor. Tirebolulu, yerel tarih araştırmacısı Ayhan Yüksel’den öğrendiğime göre, Tirebolu tesisinin bu yılki yaş çay alım kontenjanı 12 bin 500 ton olarak sınırlandırılmış. Geçen dönem 2 bin 600 ton kuru çay üretilmiş. Yöre dışı yaş çay işlenmiyor ama makbul olan mayıs sürgünü. Haziran-temmuz sürgününde çayın özelliği zayıflıyor. Tireboluların bekleyişi tesisin kapasitesinin artırılması.