Emlak Terimleri

3. Derece sit alanlarında yapılaşma şartları!

Sit alanları devlet kontrolünde ve korumasında bulunuyor bu yüzden herhangi bir araziden izinsiz yararlanmak ya da o alanda işlem yapmak büyük suç teşkil ediyor. İşte, 3. Derece sit alanlarında yapılaşma şartları!

3. Derece sit alanlarında yapılaşma şartları!

4 grupta incelenen ve özellikle ender bulunan tarihi alanların yanı sıra, değeri bilinmesi gereken alanlar olarak karşımıza çıkan arazilere, ya da eserlerin yer aldığı alanlara sit alanı deniliyor.


Sit alanları devlet kontrolünde ve korumasında bulunuyor bu yüzden herhangi bir araziden izinsiz yararlanmak ya da o alanda işlem yapmak büyük suç teşkil ediyor.


3. derece sit alanları arkeolojik sit alanları olarak karşımıza çıkıyor. Tarihi, kültürel ve manevi değerleri bünyesinde barındıran bu alanların koruma ve restore çalışmaları ilgili kurumlar tarafından yapılıyor.


Arkeolojik sit alanları 3 bölümde karşımıza çıkıyor ve koruma alanlarından bir tanesi de 3. Derece sit alanı olarak belirleniyor. Tarihi değerlerin var olduğu ve geçmişten günümüze sorunsuz bir şekilde ulaşmayı başarmış olan yapılar da bu sit alanı içerisinde değerlendiriliyor ve ele alınıyor. 


III. Derece Arkeolojik Sit alanlarında yapılaşma şartları:

Bu alanlarda, Çevre düzenlemesi ya da imar çalışmaları yapılacaksa, restore çalışmaları için herhangi bir plan çizilecekse, düzeni sağlamak ve mesafeleri genişletmek adına çalışmalar yapılacak ise Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden izin alınması gerekiyor. 


Düzenlenecek olan çalışmalar için resmi bir belge ile bu kuruma başvurunun yapılması gerekiyor ve başvurunun kabulü ile birlikte çalışmalara başlanabiliyor. 


Arsam sit alanı ilan edildi ne yapmalıyım?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com