3. Havalimanı ne zaman açılacak?
Başbakan Erdoğan, 3. Havalimanı'nın temelini bugün atacak ve İstanbul Yeni Havalimanı projesinin adını açıklayacak. Peki 3. Havalimanı ne zaman teslim edilecek? Kaça mal olacak? 3. Havalimanı’nı hangi firma yapacak? İşte 3. Havalimanı hakkında herşey...
İstanbul Yeni Havalimanı kaça mal olacak?
İstanbul 3. Havalimanı’nın yaklaşık yatırım bedeli 9 milyar 500 milyon dolar olarak açıklandı. İstanbul Yeni Havalimanı için toplam 10 milyar 247 milyon Euro'luk bir yatırım etap etap yapılacak, yolcu hizmetleri de etap etap açılacak.
3. Havalimanı’na metro ulaşım hakkında detaylı bilgiler için tıklayın!
3. Havalimanı metrosunda son durum ne? Öğrenmek için tıklayın!
Yeni Havalimanı’nın ilk etabı ne zaman bitecek?
3. Havalimanı’nın ilk etabı 42 ay içerisinde Kış 2016 (2016 Ekim sonu) İATA uçuş tarife döneminde hizmete girecek. Birinci etapta; 2 adet bağımsız paralel pist (3750m x 60m), 1 adet cross pist (3750m x 60m), 3 adet parelel taksirut (3750m x 45m), Yüksek hız ve bağlantı taksirutları, apron, terminal binası, hava trafik, haberleşme ve meteroloji sistemleri ve diğer hizmet binaları hayata geçirilecek. Proje, dört fazda inşa edilecek.
3. Havalimanı inşaatı ne zaman bitecek?
İstanbul’un 3. Havaalanının 2018 sonlarına doğru bitirilerek, hizmete açılması hedefleniyor.
İstanbul Yeni Havalimanı nasıl olacak?
Toplam 76 milyon metrekare alana yayılan İstanbul 3. Havalimanı Projesi kapsamında; 6 adet birbirinden bağımsız pist, 4 adet apron ve 16 adet taksi yolunun yapımı, toplam 1,5 milyon metrekare kapalı alana sahip 4 adet iç ve dış hatlar terminal binaları, her biri 85 metre yüksekliğinde 3 adet Teknik Blok ve Hava Trafik Kontrol Kulesi ve 8 adet Apron Gözetleme Kulesi, DHMİ hizmet binası ve havalimanı için gerekli diğer tüm tesislerin (itfaiye binası, iş makineleri ve oto garajı, emniyet binası, regülatör binası, güç merkezi, ısı merkezi, su deposu, gümrük binası) yapımı gerçekleştirilecek.
Proje kapsamında 52 milyon 210 bin metrekarelik uygulama inşaat alanında 939 milyon metreküp kazı ve dolgu çalışmaları yapılacak. İstanbul 3. Havalimanı Projesi tamamlandığında 165 yolcu biniş köprüsü, 500 uçak kapasitesiyle yıllık 150 Milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.
Havalimanında, nihai olarak tamamlandığında 1,5 milyon metrekare terminal alanı, 165 yolcu biniş köprüsü, 3 kontrol kulesi, 4 terminal binası, 6 bağımsız pist, 16 taksi yolu ve 500 uçak kapasitesine sahip 6,5 milyon metrekare apron yer alacak.
3. Havalimanı’nın tasarım detayları!
- 5 km x 7 km boyutunda toplam 3 bin 500 hektarlık alanda kurulacak.
- Havalimanıyla bağlantılı 1.100 hektarlık ileri teknoloji endüstri ve ticaret alanı bulunacak.
- Uçuş yolları sesi en aza indirgeyecek şekilde konumlanacak.
- Terminal binası yeşil bina olarak tasarlandı.
- Cam zarf kullanımı, terminal binasının ortasında maksimum gün ışığı girişi sağlayarak yapay aydınlatma ihtiyacını azaltacak.
- Terminal binası elektrik kullanımını en aza indirgemek üzere maksimum derecede kullanan 'akıllı bina' olacak.
- Elektrik ve ısıtma ihtiyaçları, havalimanının ürettiği çöplerin çoğu kullanılarak merkezi ısıtma ve güç üretim birimiyle karşılanacak.
- Havalimanının 5 önemli tesisi bulunacak; terminal binası, pistler, aktarma istasyonu, tamir tesisleri ve hangarlar ile hava taşımacılık tesisleri.
- 350 m x 1.500 m'lik bir kullanım alanıyla asmakatı da olan 6 katlı bir bina, düşük seviyede varış ve ikinci bir seviye de havalanma seviyesi olmak üzere toplam 4 terminal, yetkililer ve yönetimin kullanımı için asmakat bulunacak.
- Büyük bir alışveriş tesisi, üst 3 katta 5 yıldızlı oteller, ticari ofis binaları, ticari fuar alanı bulunacak.
- Uluslararası finans ve ticari işlemler için 'özel ekonomik bölge' kurulacak.
- Rüzgarın hızını asgariye indirecek bir aerodinamik şekilde tasarlanacak.
- Dış dokunun tamamı elektrik kullanımının karşılanacağı, güneş kolektörü görevi yapacağı galvanik dokuyla kaplanacak.
- Havalimanına ait jumbo-jetlerin iniş ve kalkışlarına uygun 3,5-4 km uzunluğunda Karadeniz'e paralel olan 4 pist ve Karadeniz'e dik uzanan 2 pist olmak üzere toplam 6 pist bulunacak.
- Uçuş yolları direkt olarak önerilen kentin üzerinden uçmayı önleyecek şekilde konumlandırılacak.