Ulaşım

3. havalimanı "Vay be" dedirtecek!

3. havalimanı için dünyaya ‘Vay be! Türkler yaptı’ dedirtmeyi başaracaklarını dile getiren İGA İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu, “2023’te yolcu sayısı açısından 100’ler kulübüne gireriz. Yani, yıllık 100 milyon yolcuyu yakalarız” dedi. 

Sabah Gazetesi köşe yazarlarındna Şeref Oğuz bugünkü köşesinde  İGA İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu'nun İstanbul yeni havalimanı hakkındaki görüşlerine yer verdi. İşte, o yazı.. 

İstanbul'da inşa edilen ve Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırım projesi olan İstanbul Yeni Havalimanı'nda açılış için geri sayım başladı.

29 Ekim 2018'de ilk fazı tamamlanacak olan proje ile havaalanı 100'ler ligine (yılda 100 milyon yolcu) adım atacak. Konuyla ilgili son değerlendirmeleri paylaşan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu, "3'üncü havalimanı, 2025'te hane halkı gelirine 3.8-4.4 milyar dolar ek katkı yaratacak. Ayrıca Türkiye'nin milli gelirine katkısı yüzde 4.9'u bulacak" dedi.

Dünya kamuoyuna 'Vay be! Türkler Yaptı' dedirtmeyi başaracaklarını anlatan Samsunlu, yeni havalimanına ilişkin hedeflerini de paylaşarak, "İşletmeye açıldığında 3'üncü havalimanı 100 bin kişiye doğrudan yeni iş imkânı sağlayacak. Dolaylı etkilerle 1.5 milyon kişinin gelir kaynağı olacak" şeklinde konuştu.

A380'LER GELİYOR
İlk faz hizmete girdiğinde iki pistten saatte 90 uçak hareketinin olacağını vurgulayan, Samsunlu sözlerine şöyle devam etti: "16 ay sonra 3'üncü pist hizmete girdiğinde saatlik uçak hareketi sayısı 135'i bulacak.
Sadece bagajlar için 42 kilometrelik konveyör hattı kuruldu.
Projede tamamlanan bölümlerin testleri başladı. Check-in, bagaj teslimi, uçağa geçiş-iniş testleri de bin, 3 bin ve 5 bin kişilik gruplarla yapılacak. Testler için iki uçak fiilen inecek."

MARTI SORUNU ÇÖZÜLDÜ
İstanbul'a seferleri olan 45'i aşkın havayolu şirketiyle görüştüklerini bildiren Samsunlu şöyle devam etti:
"Örneğin Emirates, 3'üncü havalimanının faaliyete geçmesiyle birlikte İstanbul'a A380'le sefer yapmak istiyor.

Dört kapı A380'le sefer yapacak havayolu şirketlerine ayrılacak." Kadri Samsunlu, İstanbul'un kuşlar için önemli göç yollarından biri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Odayeri bölgesinde bulunan çöp alanı 1 Ocak 2018'den itibaren iptal edildi. Oradaki çöpler nedeniyle bizim alana da gelen martıların hepsi gitti.

Artık martı sorunumuz kalmadı.
2016'da sekiz martıya çip takılmıştı. O martılardan İzmir'de görülen oldu. Hiçbiri bir daha 3'üncü havalimanı bölgesine uğramadı."

GÜVENLİK HAD SAFHADA
Samsunlu, havalimanı güvenliği ile ilgili ise şu detaylar üzerinde durdu: "3'üncü havalimanında 9 bine yakın kamera olacak. İstanbul'daki mobese kamerası sayısının 20 bin civarında olduğu düşünülürse, havalimanındaki izleme yoğunluğu anlaşılır. Kameraların 300- 400'ünde sensör olacak. Bu sensörler sıra dışı, garip hareketleri erken haber verecek. Havalimanı çevresine döşenecek çitler de 'akıllı' olacak. Çite yaklaşanı 2.5 kilometreden fark edip uyaracak."