Genel

3. havalimanı için en geç 1 yıl içinde kazma vurulacak!

Nihat Özdemir, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı konusunda Binali Yıldırım ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nün çok acele ettiklerini belirterek, "Tahmin ediyorum en geç 1 yıl içinde kazmayı vurmayı hedefliyoruz" dedi

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinde en yüksek teklifi veren Limak/Cengiz/Kolin/Ma-pa/Kalyon/ Ortak Girişim Grubu adına yaptığı konuşmada, ihalenin, şeffaf, açık ve hiçbir noktada kötü bir düşünceye meydan vermeden sonuçlandırıldığını dile getirdi. 

     İhaleye 4 teklif zarfı sunulduğunu anımsatan Özdemir, şunları kaydetti: 

     "Cengiz/Kolin/Ma-pa/Kalyon/Limak'ın meydana getirdiği ortak girişim grubu, rekor sayılabilecek bir kira ile ihaleyi kazanmış bulunmaktayız. Türkiyemiz büyüyor, İstanbul çok daha büyüyor. Hepinizin bildiği gibi İstanbul'da şu anda iki tane havalimanı olmasına rağmen istiap hadleri son noktaya kadar gelmiş durumdadır. İnşallah 2018'in sonlarına doğru bu yeni İstanbulumuz'un üçüncü havalimanını da bitirerek hizmete açacağız. Büyük bir proje, zor bir proje ama bizler 5 ortak, Türkiye'nin çok önemli büyük projelerini kısa zamanda ve başarı ile yapan müteahhit arkadaşlarımızın bir araya getirdiği bir ortak girişim grubuyuz. 25 yıl için 22 milyar 152 milyon avro artı KDV kira vererek ihaleyi kazandık ve toplam olarak 10 milyar 247 milyon avroluk da yatırım yapacağız." 

     İhalenin etap etap yapılacağını bildiren Özdemir, ihtiyaca göre etapların inşa edileceğini ve bittikçe de etapların yolcu hizmetine açılacağını söyledi. 

     

     -"İhaleyi alan da kaybeden de mutlu oldu"- 

     

     Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özdemir, bir basın mensubunun, kira bedelinin ödeme takvimini sorması üzerine, "Şartnameye baktığımız zaman 22 milyar 152 milyon avro 25 yıla bölünerek eşit olarak ödenecek. Tabii her taksite de ayrıca KDV ilave edilerek ödenecektir" dedi. 

     Finansman modelinin sorulması üzerine Özdemir, finansmanın modelinin ihale şartnamesinde yer aldığını anımsatarak, bu işe en az yüzde 20 öz sermayenin yatırılması gerektiğini söyledi. Çalışmalarının bu yönde olduğunu dile getiren Özdemir, "Finansmanı halledeceğiz" diye konuştu. 

     Küresel risklerin devam ettiği hatırlatılarak, bu nedenle kaynak bulmada endişe taşıyıp taşımadıkları yönündeki soruyu yanıtlarken de Özdemir, ihaleye girerken ortak girişim grubunun finansman modelleri üzerinde çalıştıklarını ve finansman modellerinin de kaynak sorununu halledeceklerini söyledi. Finansman kaynağı konusunda herhangi bir zorluk çekeceklerine inanmadığını dile getiren Özdemir, "Büyüyen bir Türkiyemiz var. Bunun yanında çok daha hızlı büyüyen İstanbulumuz var. Biz, büyüyen ve gelişen Türkiye'ye güveniyoruz. Bu yapacağımız yatırım ve kira miktarı ileride büyüyen Türkiye'ye güvenerek verdiğimiz rakamlardır" ifadelerini kullandı. 

     Özdemir, "Dış finansmana ne zaman ihtiyaç duyacağınızı düşünüyorsunuz-" sorusuna karşılık da projenin finansmanı sağlarken hem Türkiye'nin iç pazarına hem de dışarıya bakacaklarını, en ekonomik şartları veren finansman modelini seçeceklerini kaydetti. 

     Nihat Özdemir, "Hepimizin içine sinecek bir ihale modeli geliştirerek ihale yapılmış bulunmaktadır. Herkes bu salondan çıkarken, ihaleyi alan da kaybeden de mutlu oldu. Bu, ihalenin en büyük özelliğidir. Bütün bunlara katkı yapan herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu. 

     

     -"İsmini TC yetkilileri verecek"- 

     

     Havalimanının isminin ne olacağı sorusuna Özdemir, havalimanının Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin malı olduğunu, bu nedenle havalimanının isminin, Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri tarafından verileceğini, kendilerinin, verilecek ismi taşımakla yükümlü olduklarını ifade etti. 

     İhalede ilk teklif ettikleri rakamın, son verdikleri teklifin yaklaşık iki kat olduğunun hatırlatılması üzerine Özdemir, bunun bir ihale taktiği olduğunu söyledi. İhale için geliştirdikleri bu taktik ve sistem gereği bu fiyatları verdiklerini anlatan Özdemir, "Sonra açık arttırmaya geçerek ihaleyi sonlandırıp başarıya ulaştık" dedi. 

     Havalimanı inşaatında ilk kazmanın ne zaman vurulacağı sorusuna Özdemir, şartnameye göre, kesin projenin hazırlanması, kamulaştırmalar, izinler ve finansman modelinin tespit edilmesi ve getirilmesi için belli bir süreye ihtiyaçları olduğunu bildirdi. Özdemir, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşe Bakanımız ve DHMİ Genel Müdürlüğü çok acele ediyorlar, tahmin ediyorum en geç 1 yıl içinde kazmayı vurmayı hedefliyoruz" dedi. 

     

     -"Çevreye saygılı bir havalimanı olacak"- 

     

     CHP'nin ÇED raporlarına dayandırılarak ihalenin meşru olmadığına dair iddialarının anımsatılması ve ağaç kesimi yapılmasına ilişkin soruya Özdemir, burada inşaata yasal izinleri alarak başlayacaklarını kaydetti. Özdemir, "ÇED gerekliyse ÇED'ini, orman idaresinin izni gerekliyse onu, ama hepinizin bilmesi lazım gelen bir nokta şudur, bu havalimanımız, çevreye saygılı, çevreye en az zarar verecek bir havalimanı olacaktır. Bunu burada açıkça ifade etmek isterim" diye konuştu. 

     Toplam kaç ağacın kesileceğinin sorulması üzerine Özdemir, kesin projeler ortaya çıktıktan sonra bu rakamın paylaşılacağını belirtti. 


AA