Ulaşım

3. Havalimanı'nda 162 kadın mühendis ve mimar çalışıyor!

İstanbul’un yeni havalimanında kadın mühendis ve mimar sayısı rekor kırıyor. Beyaz yakalıların yüzde 17’sini kadınların oluşturduğunu belirten Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, “162 kadın mühendis ve mimar burada çalışıyor” diyor

İnsan şantiye alanını görmeden büyüklüğü de anlayamıyor. 2015'in mayıs ayında başlayan İstanbul'un yeni havalimanının şantiyesini baştan sona görebilmek için helikopterle gezmek gerekiyor. Birinci fazı 2018'de bittiğinde dünyanın en büyüğü olacak havalimanında beyaz ve mavi yakalı 14 bin 500 kişi çalışıyor. 2 bin 200 kamyon, 252 ekskavatör, 60 kule vinç, 57 greyder, 124 silindir, 101 dozer, 60 eklemli kamyon, 23 mobil vinç, 70 beton mikseri ve 18 beton pompası ile hummalı bir çalışma yürütülüyor.


162 KADIN MİMAR VE MÜHENDİS

İlk etapta yıllık 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak havalimanı projesini Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ile geziyoruz. Özdemir, havalimanı projesinin finansmanında rol alan isimlerden. Sabah erkenden şantiyede buluşuyoruz. Buluşma sebebimiz de kadınlar... Çünkü, havalimanı inşaatında tam 162 mimar ve mühendis kadın çalışıyor... Ebru Özdemir, şantiyede çalışan 14 bin 500 kişinin yüzde 4'ünün kadın olduğunu söylüyor. Ancak beyaz yakalılar içinde kadın çalışan sayısı hiç de azımsanmayacak bir oranda. Projede çalışan beyaz yakalıların yüzde 17'sinin kadın olduğunu öğreniyoruz. Bu kadınlar arasında mimar ve mühendislerin sayısı da oldukça fazla.


GÖZLERİ PARLIYOR

Ebru Özdemir, inşaat işleri ağır olduğu için kimsenin bu kadar kadın mühendis çalışmasını beklemediğini söylüyor ve ekliyor: "Ancak bilimsel araştırmalar gösterdi ki, kadınlar çok yönlü, titiz ve analitik düşünüyor. Estetik yönü kuvvetli ve detaycı bir yapımız var." O sırada yanımıza gelen İGA İnsan Kaynakları Direktörü Demet Gürsoy söze girip, "Mühendis kadınların sahada çok başarılı olduğunu alt ve üst yapı direktörlüreninin, 'Daha fazla istiyoruz' şeklindeki yorumlarından da görüyoruz. Saha deyince kadınların gözleri parlıyor" diyor.


HALK 'MEMNUNUZ' DİYOR

2018'de bitecek inşaatın çevre halkına bir rahatsızlık verip vermediği konusunu araştırmak için bir birim kurduklarını, onun da başına bir kadın yöneticiyi, Elçin Berberoğlu'nu getirdiklerini Ebru Özdemir'den öğreniyoruz. Demet Gürsoy da "Çevre köylerdeki halka soruyoruz. 'Memnunuz' diyorlar. İnşaatın her aşaması kritik bir şekilde takip ediliyor. Olumsuz mesajların oranı binde 2'lerde" diyor.


YAŞ ORTALAMASI 30

Yaş ortalaması 30 olan mimar ve mühendise hayatlarından memnun olup olmadıklarını soruyoruz. Hepsinin cevabı aynı: "Dünyanın en büyük havalimanı inşaatında çalışma deneyimi bizim için büyük bir fırsattı. Saha çalışması kolay değil ama işimizi seviyoruz." İhaleyi kazanan konsorsiyum tarafından kurulan İGA, çevreyle ilgili tartışmalara son vermek için kapsamlı bir ÇED raporu almıştı. CEO'dan sonra şirketin işe aldığı ilk kişinin çevre konusunu teslim ettiği bir kadın yönetici olduğunu da öğreniyoruz. İGA'nın Sürdürülebilirlik Direktörü Ülkü Özeren en çevreci havalimanı için kolları sıvamış durumda.


TÜRKİYE'NİN MÜHENDİS KIZLARI

Cinsiyet eşitliği, UNESCO için global bir öncelik. Kadınların karar verme süreçlerinde yer almaları isteniyor. Ama Norveç gibi birkaç ülke hariç kimsenin bu konuda karnesi iyi değil. UNESCO'nun raporları, bilimle uğraşan kadınların fiziki bilimler ve mühendislik gibi birçok alanda geride kaldığını ortaya koyuyor. İşte o nedenle kadın konusunda adım atan şirketler heyecan yaratıyor. Mesela, Limak'ın "Türkiye'nin Mühendis Kızları" projesi bunlardan biri.


40 KIZ ÖĞRENCİYE BURS VERİYOR

Ne yazık ki, Türkiye'de mühendislik bölümü kız öğrenciler tarafından seçilmiyor. Aynı zamanda mühendis olan Ebru Özdemir de kadın mühendislerin sayısının artması için bir taraftan mentorluk programı başlattı, diğer taraftan da bu yıl mühendislik okuyan 40 kız öğrenciye burs vererek projeye start verdi.



Sabah