Genel

3. havalimanının başarısı belgesel oluyor!

Tamamlandığında yılda 200 milyon yolcuya ev sahipliği yapması beklenen İstanbul Yeni Havalimanı'nın başarısı belgesele çekilecek. Belgeselin ardından kitap da yazılacak.

76,5 milyon metrekarelik dev bir alan üzerinde inşa edilen ve tamamlandığında Türkiye’yi dünyanın aktarma merkezi haline getirecek İstanbul Yeni Havalimanı’nın başarı hikayesi hazırlanacak bir belgeselle anlatılacak. İlk fazı için 6 milyar euro ayrılan ve tamamlandığında yılda 200 milyon yolcuya hizmet verecek olan 3. Havalimanı’nı görmek üzere National Geographic ve Discovery Channel yetkilileri bayramdan önce Türkiye’ye ziyarette bulundu. Belgeselcilerin mobil cihazlar ve drone kameralarla dev havalimanı arazisinde çekimler yaptığını anlatan İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu, “Hazırlanacak bu belgesel aracılığıyla, Türkiye’nin havacılıktaki başarısı dünyaya anlatılacak” dedi. Akçayoğlu, belgeselin ardından bir de kitap hazırlanacağını söyledi.


AKTARMA MERKEZİ OLACAK 

İstanbul Yeni Havalimanı (İYH) Hava Trafik Kontrol Kulesi ve Teknik Binası, dünyanın önemli mimari kurumlarından Chicago Athenaeum: Mimarlık ve Dizayn Müzesi ve Mimari Sanat Tasarımı ve Kentsel Araştırmalar Avrupa Merkezi tarafından 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü’ne layık görüldü. Ödülü 23 Eylül 2016’da Atina’da yapılan törende İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu, Pininfarina ve AECOM yöneticileri ile birlikte aldı. Ödül töreni öncesinde Türkiye’den bir grup gazeteciyle bir araya gelen Akçayoğlu, Türkiye’yi havacılık sektöründe bir aktarma merkezi haline getirecek yeni havalimanının kaydettiği aşamalar hakkında bilgi verdi.  


İLK FAZ 2018’E  YETİŞTİRİLECEK 

Havalimanının 90 bin yolcu kapasiteli ilk fazını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğum tarihi olan 26 Şubat 2018’e yetiştirmek için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Akçayoğlu, “Şu ana kadar ilk faz için ayrılan 6 milyar euronun 1.250 milyar eurosunu harcadık. Herkes iş planına uygun hareket ediyor. Geç olacak ama temiz olacak. Dünyadaki bütün havalimanlarını görüp, en son teknolojileri kullanma şansımız oluyor böylece” dedi.  


250 havayolu şirketi uçacak 

Akçayoğlu, "İlk etabı hizmete açtığımızda günde 2 bin uçak iniş kalkış yapabilecek. 350'den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirilecek. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek. Şu anda 18 bin 500 olan çalışan sayısı gelecek yıl bu dönemde 30 bin kişiye ulaşacak. İşletmeye açıldığında 100 bin kişiye direkt iş imkanı sağlayacak" dedi.


Başka alanlara da girebiliriz

İstanbul Yeni Havalimanı’ndaki görevinden önce 10 yıldan uzun bir süre TAV Holding’de yönetici olarak görev yapan Yusuf Akçayoğlu, konsorsiyumun TAV Holding gibi havalimanının ardından farklı sektörlere açılıp açılmayacağına yönelik soruya, “Havalimanı çok büyük bir iş, bunu hayata geçirirsek her şeyi yapabiliriz demektir. Ama neden olmasın, belki tecrübemizi farklı alanlara da yayabiliriz” yanıtını verdi.   


370 proje arasından seçildi 

Ferrari'nin tasarımcısı Pininfarina tarafından lale çiçeğinden ilham alınarak tasarlanan İstanbul Yeni Havalimanı’nın kontrol kulesi, 370 proje arasından sıyrılıp 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü’ne layık görüldü. Projeyle birçok yönden ilklere imza attıklarını dile getiren Akçayoğlu, “Dünyayı şaşırtmaya devam eden havalimanı projemizle daha pek çok ödülü Türkiye’ye kazandırmayı umuyoruz” dedi.


Güvenlik üst seviyede  

3. Havalimanı için üst düzey güvenlik tedbirleri alındığını belirtern Akçayoğlu şunları kaydetti: “Bizim güvenlikle  ilgili bir sorunumuz yok. Havalimanını inşa ettiğimiz bölge jandarmanın sorumluluğunda. Ama biz özel harekat polisleri için de özel bir bölüm yapıyoruz.”


Akşam