3. havalimanının ekonomiye katkısı yıllık katkısı 73 milyar lira olacak!
Dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olarak inşa edilen İstanbul Yeni Havalimanı’nın yüzde 80'i tamamlandı. Kanal İstanbul ile aynı bölgede bulunan projenin Türkiye ekonomisine yıllık katkısı 73 milyar lira olacak.
Tasarımı ve geliştirdiği projeleri henüz açılmadan ödülleri toplamaya başlayan 3. Havalimanı "dünyanın sıfırdan inşa edilen en büyük havalimanı" olarak Türkiye'nin adını havacılık tarihine altın harflerle yazdıracak.
Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; 3. havalimanının ilk fazı Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95'inci yıl dönümü olan 29 Ekim 2018'de devreye alınacak. İstanbul Yeni Havalimanı, hizmete açıldığında Türkiye'yi turistik değerleri ve ticari potansiyeliyle Türk halkına yakışır bir şekilde temsil edecek.
4 fazı tamamlandığında 3. havalimanı; 6 pist, iki terminal ve bir uydu terminaline ev sahipliği yapmış olacak. İstanbul Yeni Havalimanı, 143 yolcu biniş köprüsü, 18 bini katlı ve 22 bini açık olmak üzere toplam 40 bin araç kapasiteli otopark alanı, 32 bin metrekare yeme içme alanı, Heinemann Grubu'nun Türkiye'deki iştiraki Unifree tarafından işletilecek 52 bin 500 metrekarelik duty free alanı ile hizmet verecek.
EKONOMİYE KATKISI 73 MİLYAR TL SEVİYESİNE KADAR ÇIKACAK
3. havalimanının Şubat 2018 itibari ile inşasında 35 bin 600 kişi çalışıyor. 3. havalimanının doğrudan, dolaylı, tetikleyici ve hızlandırıcı ekonomik etkileri, Küresel Büyüme Senaryosu (İyimser Senaryo) kapsamında bir araya getirildiğinde, 2025 yılında tüm fazlarının tamamlanmasının ardından GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla) içindeki payının yüzde 4.9'a kadar çıkarak 73 milyar TL seviyesine ulaşabileceği düşünülüyor.
3. havalimanı, esnek ve ferah tasarımıyla dünyanın havalimanı mimarisinde örnek çalışma olarak gösterilmeye aday. Estetik özelliklerinin yanında yalın ve kullanışlı bir sistematiğe sahip olması planlanan projede Türk- İslam sanatı motifleri kullanılıyor.