Ulaşım

3. havalimanının ilk etap maliyeti ne kadar olacak?

3'üncü havalimanının ilk etabının 6 milyar Euro'ya mal olacağını söyleyen Limak Holding Başkanı Özdemir, "Bunun yarıya yakını zemin, dolgu gibi altyapı iyileştirmeleri için kullanılacak" dedi.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat özdemir, 3'üncü havalimanının takviminde bir sapma olmadığını söyleyerek 29 Ekim 2017'de ilk etabın açılacağını kaydetti. Basın mensuplarıyla bir araya gelen özdemir, ilk etap için planlanan yatırımın 5.5-6 milyar Euro olduğunu belirtirken, "Bunun üçte birinden fazlası, yaklaşık yarısına yakın kısmı zemin iyileştirmesi ve altyapıya gidecek. 

Yani toprak, kanallar, dolgu gibi işlemlere gidecek" diye konuştu. 



'OLMAYAN PARALARA ÖZELLEŞTİRMELER' 


Özdemir, 4.5 milyar Euro'luk kısmın kredi olarak kullanılacağını ifade ederken, neden Türk bankalarla çalışıldığını "Yerli bankalarla kredi sürecimiz 7-8 ay sürdü. Yabancılar olsaydı 1 yıldan fazla sürerdi. Çünkü yabancıların onayları uzun sürüyor. Biz de kısa olması yönünden Türk bankalarıyla daha hızlı yol alıyoruz" diye anlattı. 



Özellikle elektrik dağıtım özelleştirmelerinde sık sık yer alan Özdemir, Özelleştirme İdaresi'nin çok başarılı işlere imza attığını söylerken, "Sonuçta verilen paralara baktığınızda çok iyi paralar elde ettiler. Özelleştirmelerde olmayan tesisleri olmayan paralara sattılar. Bu onlar için iyi, bizim için kötü. Çok iyi fiyatlara sattılar" diye konuştu. 



Özdemir, özelleştirmelere yabancı ilgisinin sınırlı kalmasını da "Yabancıları özelleştirmede çok görmedik, çünkü onlar 'Şirket alınsın, yoluna sokulsun, uluslararası standartlara uyumlu hale getirilsin, sonra alabiliriz' diye bakıyor. Yabancı yatırımcıların ikinci yatırımcı olarak gelmesini bekliyoruz" diye değerlendirdi. 




'BEDAŞ'ı katbekat iyi yönetiyoruz' 


Özdemir, BEDAŞ ile ilgili elektrik faturalarında yaşanan tartışmaları şöyle değerlendirdi: "Fatura şikâyetleri var, ama kesinlikle devlet döneminden daha az oluyor. Özelleştirme oldu diye vatandaşta algı değişti, beklentiler katbekat artıyor, ama biz devletten katbekat iyi idare ediyoruz. Ancak beklentiler çok fazla. Biraz medyanın tesiri var. Medya diyor ki, 'Madem özelleşti bir anda İspanya, Danimarka gibi olsun.' Zamana ihtiyacımız var." 



'ÜRETİM ARTTI, İLETİM AYNI KALDI, KESİNTİNİN NEDENİ BU' 

Özdemir, geçen hafta Türkiye'de yaşanan elektrik kesintisiyle ilgili şunları kaydetti: "Herkes ders çıkarmalı bu süreçten. Elektrik üretimi arttı, yatırımlar arttı ama taşıyacak iletim kanalları aynı hızda iyileşmedi. Sıkıntı bu. Kamunun yatırım yapması lazım, özel sektöre 'Siz de bunları yapın' derlerse yapmaya hazırız. Kesintide Hamitabat Elektrik Santralımız kurtarıcı oldu. Santralımızı izole edip Bulgaristan'dan elektrik aldık, sistemi ayağa kaldırdık. Sonra da diğer santrallara verdik." 



'MARDAN İÇİN GÖRÜŞME YAPIYORUZ' 

Özdemir, borçları nedeniyle davalık olan Antalya'daki Mardan Palace'ı satın almakla ilgilenip ilgilenmeyecekleri konusunda "Görüşmelerimiz var. Sonucu ne olacak bilmem, ama görüşme var" dedi. 

Özdemir, grubun kısa dönem enerji planlarıyla ilgili "2015'te elektrik üretimine 1 milyar dolar yatıracağız. Şu an arz fazlası var gibi dursa da bize göre seçimden sonra talep artacak. 2017'de talebin arzı geçeceğini öngörüyoruz" dedi.



Habertürk