Ulaşım

3. Havalimanı'nın kaba inşaatı 30 Ocak'ta bitecek!

İstanbul 3. Havalimanı’ndaki inşaat faaliyetleri 24 saat aralıksız olarak devam ediyor. Şu ana kadar yüzde 30’u tamamlanan havalimanı çalışmaları gündüz görüntülenmişti. Gece yürütülen çalışmalar ilk kez görüntülendi.

Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak olan İstanbul 3. Havalimanı’ndaki inşaat faaliyetleri 24 saat aralıksız olarak devam ediyor. Şu ana kadar yüzde 30’u tamamlanan havalimanı çalışmaları gündüz görüntülenmişti. Gece yürütülen çalışmalar ilk kez görüntülendi.3. Havalimanı yapımcı firması İGA Havalimanları İnşaat CEO’su Yusuf Akçayoğlu da yaptığı açıklamada, birinci etabın 26 Şubat 2018 tarihinde hizmete gireceğini bildirirken çalışamaların gece-gündüz 24 saat hız kesmeden devam ettiğini söyledi. Akçayoğlu, "İnşaatımızda bugün itibariyle çok önemli bir kilometre taşına şahit oldunuz. Bugün çelik çatıda ilk kolonumuzu koyduk. Çelik çatının ilk elamanının bu gün montajı yapıldı" dedi.




İGA Havalimanları İnşaat CEO’su Yusuf Akçayoğlu, şunları söyledi:


"Gece çalışmasındaki en büyük dezavantaj tabii ki iş güvenliği ve diğer kalite konularında çok daha fazla dikkatli olmanız gerekir. Daha fazla uyanık olmanız gerekir. Birçok konuda en önemlisi iş güvenliğidir. İş güvenliği önlemlerinizin çok daha fazla olması gerekiyor. Özellikle ekipman sayısı alt yapı tarafından biliyorsunuz. 3 bine yakın iş makinemiz var. Bunun 2 bin 200 tanesi kamyon, bunlar çift vardiya usulü yüzde yüz güçle çalışıyorlar. Yani gündüz 2 bin 200 kamyon çalışıyorsa, gece de 2 bin 200 kamyon çalışıyor. Ama işlerin yoğun olduğu üst yapıda, demir bağlanması, beton dökülmesi, kaba inşaat yapılması gibi yüksekte çalışma işlerinde aynı oranı yakalayamıyorsunuz. Normalde bu yüzde 30 ve yüzde 40’lara göre söylenir. Bizlerde üst yapıda ki iş gücü sayımızı gündüz yüzde 60 oranına çekebilirsek çok büyük bir başarı olur, standartların üzerine çıkmış oluruz. Standartlar ise yüzde 20, yüzde 30’dur."




GECE ÇALIŞMALARI GÜNDÜZ İÇİN YAPILIR


Bu tip şantiyelerde normalde gece yapılan çalışmaların gündüz için yapıldığını ve iş güvenliğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Akçayoğlu, "Gündüzün hazırlığı geceden yapılır ki, gündüz maksimum üretimi yakalamak adına yapılan bir hazırlık çalışmasıdır. Bizim bu projede iş programımız çok sıkışık olduğu için, gece ile gündüzü aynı olmasa bile çok yakın bir verimliliğe nasıl taşırız bunun için uğraşıyoruz. Bunun için yeni metotlar geliştiriyoruz. İş güvenliği ve kalite konusunda iki kat daha dikkatli olmamız gerekiyor. Bütün bunların hepsini aynı anda yapabiliyorsanız, zaten bir işi yapmış oluyorsunuz. Yani kalite, hız ve güvenliği aynı anda yapmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.




"İLK ÇATI KOLONU KONULDU, KABA İNŞAAT 30 OCAK’TA BİTECEK"


Şu ana kadar yüzde 30’u tamamlanan inşaata ilk çatı kolonlarını koydukları müjdesini de DHA mikrofonları aracılığıyla veren Akçayoğlu "İnşaatımızda bugün itibariyle çok önemli bir kilometre taşına şahit oldunuz. Bugün çelik çatıda ilk kolonumuzu koyduk. Çelik çatının ilk elamanının bu gün montajı yapıldı. Bizim kaba inşaatı bitirme tarihimiz ana terminal binasında 30 Ocak olarak belirlenmişti. O tarihe kadar yaklaşık 10 küsür bin ton çelik montajını da bitirmiş olacağız. Bugün bunun başlangıcını yapmış olduk" dedi.


"18 BİN 250 KİŞİ 2 MİLYAR 200 MİLYON EURO KAYNAK"


İnşaatta çalışan sayısının her gün arttığını ve bu sayının 18 bin 250 kişiye ulaştığını belirten Akçayoğlu, "Bunun 3 bin 500’den fazlası beyaz yaka, 3 bin civarında da ağır iş makinesiyle bütün kaynakları buraya aktarmış bulunuyoruz. Bu projeye maksimum kaynak aktarımı yapıldı. Proje yaklaşık 2 milyar 200 milyon EURO civarında kaynak aktarmış bulunuyoruz. Parasal olarak baktığımız zaman yüzde 33 küsürlere geliyor. Fiziksel olarak da yüzde 30’lara yaklaşmış bulunuyoruz" dedi.




"KULE TEMELİ EKİM AYINDA"


Ödül alan 3. Havalimanı’nın yeni kulesinin temelinin Ekim ayında atılacağını söyleyen Akçayoğlu, "Ekim ayı itibariyle ödül almış kulemizin temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Çok prestijli bir kule tasarımı seçtiğimize inanıyoruz. Biliyorsunuz, yeni jenerasyon havalimanlarında kule bir sembol olma niteliği taşıyor. Bu anlamda biz bu işe çok önem verdik ve dünyanın en iyi mimarlarını yarıştırdık. En son seçtiğimiz Pininfarina’nın Ferari’nin dizaynının ürünün tasarladığı kuleyi yakın zamanda inşaata başlıyoruz" diye konuştu.


Dünyanın inşa halindeki en büyük havalimanı olan İstanbul 3. Havalimanı için yapılan İhaleyi 3 Mayıs 2013’te İGA yatırımcılarının oluşturduğu; Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) 22.152 milyar Avro’luk bir teklif ile kazandı. yer teslimi 1 Mayıs 2015’de yapıldı ve birinci fazın inşası için teslim tarihinden sonra 42 aylık süre tanındı. birinci faz 26 Şubat 2018’e yetişecek.




İLK ETAP’TA NELER OLACAK?


1. Etap (en geç 42 ay sonra hizmete girecek)


2 adet bağımsız paralel pist (3750m*60m) A380  uçaklarının dahi iniş yapabileceği uzunlukta1 adet cross pist (3750m*60m)


3 adet paralel taksirut (3750m*45m)





Yüksek hız ve bağlantı taksirutları


Apron, Terminal binası ,Hava trafik kulesi,Haberleşme ve meteroloji sistemleri,diğer hizmet binaları ve sistemler-18 bin araçlık otopark, 311 adetlik uçak park alanları-Devlet konukevi,-Vip binası,-Mülki idare binası


Dünyanın 15 ülkesinden işçinin çalıştığı havalimanı inşaatında en çok yabancı personel Vietnam ve Pakistan uyruklu vatandaşlar


Hürriyet



Haber, Habertürk'te şu şekilde yer aldı


Başkent Ankara ile İzmir’i birbirine bağlayacak olan ‘İzmir- Ankara Otoyolu’ projesiyle birlikte karayoluyla 8 saati aşan yolculuk süresi 4.5 saate inecek. 8 milyar liraya mal olması beklenen proje ile Uşak, Manisa ve ilçeleri de İzmir’e bağlanacak. 501 kilometrelik otoyolun 243 kilometresi Ege Bölgesi’nde yer alıyor.


Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Uğur Kenan Adiloğlu, “Proje çalışmaları devam eden Ankara-İzmir Otoyolu güzergâhı, Ankara Çevreyolu’ndan başlayarak, Temelli, Polatlı, Sivrihisar, Çifteler, Kırka, Dumlupınar, Uşak, Kula, Salihli ilçelerinden geçiyor. Marmara Gölü’nün kuzeyinden geçtikten sonra Hamzabeyli Köyü mevkiinde İstanbul-İzmir Otoyolu’na bağlanıyor. Ankara-İzmir Otoyolu mevcut devlet yoluna göre daha hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım sağlamaktadır. Söz konusu otoyol ile Ankara-İzmir arası seyahat süresi yaklaşık 4.5 saat olacak” dedi.


ÇED ONAYI BEKLENİYOR

2010’un başında çalışmaları başlayan otoyolun ihale edilmesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun onaylanması bekleniyor.


8 MİLYAR LİRAYA MAL OLACAK

Ankara-İzmir Otoyolu, 2016 yılı dolar kuruna göre 8 milyar liraya mal olacak. İnşaatın bu yılın sonunda ya da önümüzdeki senenin ilk aylarında başlaması hedefleniyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yıldönümü olan 2023’te ise projenin açılması planlanıyor.


Hürriyet 




Haber Karar Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



İstanbul'un üçüncü havalimanında yürütülen çalışmalar hız kesmiyor. Çelik çatıda ilk kolonu dün itibariyle koyduklarını, ilk elamanın montajını yaptıklarını söyleyen, yapımcı firma ÎGA Havalimanları İnşaat CEO'su Yusuf Akçayoğlu. İlk etabın 26 Şubat 2018 tarihinde hizmete gireceğini, bu nedenle çalışmaların gece-gündüz 24 saat ilkesiyle devam ettiğini belirtti. 


Akçayoğlu, gece ayağındaki çalışmanın iş güvenliği ve kalite konularında çok daha fazla önem istediğini dile getirerek, "3 bine yakın iş makinemiz var. Bunun 2200'ü kamyon, bunlar çift vardiya usulü yüzde 100 güçle çalışıyorlar. Yani gündüz 2200 kamyon çalışıyorsa, gece de 2200 kamyon çalışıyor. Bizlerde üst yapıda ki iş gücü sayımızı gündüz yüzde 60 oranına çekebilirsek çok büyük bir başarı olur, standartların üzerine çıkmış oluruz. Standartlar ise yüzde 20, yüzde 30'dur." dedi. Şu ana kadar yüzde 30'u tamamlanan inşaata ilk çatı kolonlarını kovdukları müjdesini de veren Akçayoğlu, "Kaba inşaatı bitirme tarihimiz ana terminal binasında 30 Ocak. O tarihe kadar yaklaşık 10 küsur bin ton çelik montajını da bitirmiş olacağız" diye konuştu. İnşaatta çalışan sayısının her gün arttığını ve bu sayının 18 bin 250 kişiye ulaştığını belirten Akçayoğlu, "Bunun 3500'den fazlası beyaz yaka, 3 bin civarında da ağır iş makinesiyle bütün kaynaklan aktarmış bulunuyoruz. Proje yaklaşık 2 milyar 200 milyon Euro civarında kaynak aktarmış bulunuyoruz, yüzde 33 küsürlere geliyor. Fiziksel olarak da yüzde 30'lara yaklaşmış bulunuyoruz" ifadesine yer verdi. Havalimanı'nm yeni kulesinin temeli Ekim ayında atılacak. Havalimanı için yapılan ihaleyi 3 Mayıs 2013'te 1GA yatırımcılarının oluşturduğu; Cengiz, Mapa. Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) 22.152 milyar Avro'luk bir teklif ile kazandı. Yer teslimi I Mayıs 2015'te yapıldı ve birinci fazın inşası için teslim tarihinden sonra 42 aylık süre tanındı, birinci faz 26 Şubat 2018e yetişecek. 


İLK ETAP'TA NELER OLACAK? 


1. Etap (en geç 42 ay sonra hizmete girecek) 


2 adet bağımsız paralel pist (3750m - 60m) A380 uçaklarının dahi iniş yapabileceği uzunlukta 


1 adet cross pist (3750m - 60m) 


3 adet paralel taksirut 



Karar




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;





İnşaat çalışmalarının tamamlanmasının ardından dünyanın en büyük havalimanı olacak olan İstanbul 3. havalimanındaki inşaat faaliyetleri 24 saat aralıksız olarak sürerken dün ilk çelik çatı kolonu konuldu. 26 Şubat 2018 tarihinde ilk etabının açılması planlanan havalimanının yapımcı firması İGA Havalimanları İnşaat CEO'su Yusuf Akçayoğlu, "Çalışmalar gece gündüz 24 saat hız kesmeden devam ediyor. İnşaatımızda bugün (dün) itibarıyla çok önemli bir kilometre taşına şahit oldunuz. Bugün çelik çatıda ilk kolonumuzu koyduk. Çelik çatının ilk elemanının montajı yapıldı" dedi. 

Akçayoğlu, "Birçok konuda en önemlisi iş güvenliğidir. İş güvenliği önlemlerinizin çok daha fazla olması gerekiyor. 3 bine yakın iş makinemiz var. Bunun 2 bin 200 tanesi kamyon, bunlar çift vardiya usulü yüzde yüz güçle çalışıyorlar. Yani gündüz 2 bin 200 kamyon çalışıyorsa, gece de 2 bin 200 kamyon çalışıyor. Ama işlerin yoğun olduğu üst yapıda, demir bağlanması, beton dökülmesi, kaba inşaat yapılması gibi yüksekte çalışma işlerinde aynı oranı yakalayamıyorsunuz. Normalde bu yüzde 30 ve yüzde 40'lara göre söylenir. Bizlerde üst yapıdaki iş gücü sayımızı gündüz yüzde 60 oranına çekebilirsek çok büyük bir başarı olur, standartların üzerine çıkmış oluruz. Standartlar ise yüzde 20, yüzde 30'dur" diye konuştu. 


Akçayoğlu, 3. havalimanının yeni kulesinin temelinin ekim ayında atılacağını söyledi. 



GÖZDE MÜTEAHHİTLER


Dünyanın inşa halindeki en büyük havalimanı olan İstanbul 3. Havalimanı için yapılan İhaleyi 3 Mayıs 2013'te İGA yatırımcılarının oluşturduğu; Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) 22.152 milyar Avro'luk bir teklif ile kazandı. yer teslimi 1 Mayıs 2015'de yapıldı ve birinci fazın inşası için teslim tarihinden sonra 42 aylık süre tanındı. birinci faz 26 Şubat 2018'e yetişecek.


İLK ETAP'TA NELER OLACAK?


-1. Etap (en geç 42 ay sonra hizmete girecek)
-2 adet bağımsız paralel pist (3750m*60m) A380 uçaklarının dahi iniş yapabileceği uzunlukta
-1 adet cross pist (3750m*60m)
-3 adet paralel taksirut (3750m*45m)
-Yüksek hız ve bağlantı taksirutları
-Apron, Terminal binası ,Hava trafik kulesi,Haberleşme ve meteroloji sistemleri,diğer hizmet binaları ve sistemler
-18 bin araçlık otopark, 311 adetlik uçak park alanları
-Devlet konukevi,-Vip binası,-Mülki idare binası


Cumhuriyet