Ekonomi

3 kamu bankasından kredi yağacak! Hazırlıklar başladı

250 milyar liralık Kredi Garanti Fonu paketinden sonra üç kamu bankasının kredi musluklarının açılabilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Varlık Fonu ve BDDK'nın hazırlık yaptığı, yeni kredi paketlerinin yolda olduğunu ve 280 milyar liraya yakın kredi verilebilecek.

Sabah Yazarı Dilek Güngör Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli destek paketinin ardından kamu bankaları aracılığıyla peş peşe şeni kredi paketleri açıklanacağını kaydetti.

Kefaletli destek paketiyle yeterli teminata sahip olmayan ama kredibilitesi yüksek firmalara en az yüzde 75 oranında Hazine destekli kredi verileceğini hatırlatan ve bu paketin 250 milyar TL civarında olacağını dile getiren Güngör, "Önümüzdeki günlerde başka alanlarda da yeni kredi paketleri peş peşe açıklanacak" ifadesini kullandı. Yeni kredi paketleri içinde uzun vadeli düşük faizli konut kredisi, EYT ile ilgili işverenlere yönelik kıdem tazminatı kredisi, esnaf kredisi ve imalat sanayine yönelik krediler kullandırılacağını dile getiren Göngör, ekonomi yönetiminin büyümeyi öncelikli hedef olarak belirlediğini bu nedenle bankacılık sektörünün bilançosunun güçlendirilerek kredi imkanlarının artırılmasına yönelik hazırlıklar yapıldığını ifade etti.

3 KAMU BANKASININ SERMAYESİ ARTIRILACAK

Güngör'ün aktardığına göre, üç kamu bankasının (Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank) sermaye artırımları üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Varlık Fonu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu çalışıyor. Edinilen bilgiye göre kamu bankalarının istediği sermayelerinin 35 milyar TL artırılması yönünde. Güngör bu rakam olmasa bile sermaye artırımlarının banka başına 20 milyar lira olmasının beklenebileceğini ifade etti. Bu artış yapıldığında kamu bankalara son üç yılda dördüncü sermaye artışının gerçekleşmiş olacağını dile getiren Güngör, en son mart ayında kamu bankalarının sermayesine Türkiye Varlık Fonu tarafından 51.5 milyar TL destek sağlandığını ifade etti. Yapılan "Sermaye enjeksiyonu"nun, bankaların yatırımları destekleyecek yeni kaynaklara erişimini sağladığını kaydeden Güngör, halen Ziraat Bankası'nın sermayesinin 34.9 milyar, Vakıfbank'ın 7.1 milyar, Halkbank'ın ise 4.9 milyar TL civarında olduğunu kaydetti. Güngör, bankalarda 20 milyar liralık sermaye artışının 160 milyar TL civarında yeni kredi verme kabiliyeti sağladığını savunarak, her kamu bankasını 35 milyar TL sermaye artırılması durumunda 280 milyar liralık kredi hacminin oluşacağını dile getirdi.

KOBİ ve işletmelere 250 milyar TL'lik kredi! Bakan Nebati detayları resmen duyurdu!

KOBİ’lere büyük müjde! Küçük işletmelere 10 milyar TL destek!

KOBİ’ler için yeni projeyi Başkan açıkladı... Hazine Bakanı ne dedi?