3 katlı tüp geçit projesi 2020'de hizmete girecek!
İstanbul’a Gayrettepe-Küçüksu arası 3 katlı tüp geçit inşa edileceğini açıklayan Başbakan Davutoğlu, “Bu çevre dostu projedir. Mega projenin orta katından metro, diğer katlardan ise karayolu geçişi olacak" dedi
İstanbul’a Gayrettepe-Küçüksu arası 3 katlı tüp geçit inşa edileceğini açıklayan Başbakan Davutoğlu, “Bu çevre dostu projedir. Mega projenin orta katından metro, diğer katlardan ise karayolu geçişi olacak. Proje sayesinde İncirli-Söğütlüçeşme arası metroyla 40 dakikada, Hasdal ile Ümraniye arası karayoluyla 14 dakikaya inecek” dedi.
DÜNYADA EŞİ BULUNMAYAN PROJE 2020’DE HİZMETE GİRECEK
Başbakan Ahmet Davutoğlu; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katıldığı toplantıda İstanbul'un ulaşım sorununa ciddi bir rahatlama getirecek mega projeyi açıkladı.
İstanbul Kongre Merkezi’ndeki toplantıda 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli' projesini açıklayan Başbakan Davutoğlu, İstanbul Boğazı'nın Marmaray ve Avrasya Tüneli'nden sonra 3. Boğaz geçişine kavuşacağını, mega proje, 3 katlı olacağını söyledi. Projenin İstanbul'un ruhunu rahatlatacağını belirten Davutoğlu, hem metro, hem karayolu geçişinin olacağı tünelin 3,5 milyar dolara mal olacağını ve 2020 yılında hizmete girmesinin planlandığını söyledi.
Orta kattan metro, diğer katlardan ise karayolu geçişi olacağını belirten Davutoğlu, proje sayesinde İncirli-Söğütlüçeşme arası metroyla 40 dakikaya, Hasdal ile Ümraniye arası karayoluyla 14 dakikaya ineceğine dikkat çekti. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak proje 5 yıl içinde tamamlanacağını ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu;
9 RAYLI SİSTEMLE ENTEGRE OLACAK
“Üç katlı büyük İstanbul tüneli projesi, sembolik bir anlam da taşıyor. 3 kat demek, 3 imparatorluk demek. 3 kat, iki karayolu, bir metro yoluyla Boğaz'ın altında geçecek 6,5 kilometrelik bu tünel, bir anlamda 3 imparatorluk üzerinde İstanbul'un 4. büyük, küresel devleti Türkiye Cumhuriyeti devletinin işaret fişeği olacak. İstanbul'a her şey yakışır. İstanbul'a lider olmak yakışır, İstanbul'a her şey değer, İstanbul'a bütün mega projeler değer. İstanbul, tarihin önünde yürümeye değer bir şehir olarak, bu değer projelere geleceğe kararlı bir şekilde yürüyecek.”
Başbakan Ahmet Davutoğlu, projenin bütüncül bir proje olduğunu kaydederek, mega projeyle 9 raylı sistemin birbiriyle bağlandığını, Boğaziçi, FSM ve Yavuz Sultan Selim köprülerinin birbirine bağlanacağını dile getirdi. “Yepyeni bir İstanbul'a bir mega projeyle hep birlikte yürüyoruz. Bu yeni İstanbul'da İstanbulluya saygı var, mekana saygı var, çevreye saygı var” diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Ama en önemlisi, İstanbul üzerinden yeni Türkiye'nin işaret fişeği var. Yeni Türkiye'nin işaret fişeği hayırlı olsun. Daha nice projelerle, yeni Türkiye'nin omurgalarını, sütunlarını ve en önemlisi insan dokusuyla birlikte yeni Türkiye'nin yeni nesillerini geleceğe hazırlıyoruz. 3 imparatorluğa başkentlik yapmış bu şehir, dünyanın en büyük havalimanı ile kıtaları birleştiren Marmaray ile bu büyük mega projeyle, dünyada ilk olacak bu projeyle, 3 imparatorluktan sonra 4. küresel güç olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin habercisidir.”
İSTANBUL DÜNYANIN EN BÜYÜK PROJELERİNİN MERKEZİ…
Tarihteki 3 imparatorluğa başkentlik yapmış olan aziz İstanbul’un 3 katlı büyük İstanbul Tüneli projesiyle küresel bir güç olma yolunda ilerleyen, 4. büyük dünya devleti olacağını kaydeden Davutoğlu, İstanbul'u artık dünyanın en büyük projelerinin merkezi haline getiriyoruz. Artık İstanbul dünyayı izlemeyecek, dünya, İstanbul'u izleyecek. Artık Türkiye, başkalarını takip etmeyecek, başkaları Türkiye'yi gıptayla ve hayranlıkla takip edecek” dedi.
İstanbul'da Marmaray ve yüksek hızlı tren projelerini hizmete açtıklarını, 3. Köprü ve dünyanın en büyük havalimanı olacak 3. Havalimanı inşaatların sürdüğünü hatırlatan Davutoğlu, şunları kaydetti; “Dünyada her gittiğimiz yerde bize üçüncü havalimanını soruyorlar. İlk fazı 29 Ekim 2017'de bitecek. 4 fazı bittiğinde 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. İstanbul'a doğru gelen her uçak, o uçağın içindeki her insan, İstanbul'un feyzinden, bereketinden istifade edecek. Asya'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Afrika'ya giden hiçbir uçak, İstanbul'a inmeden, İstanbul'un huzurunda selam durmadan yoluna devam etmeyecek. Bu aşkla çalışıyoruz. Dünyanın en büyük havalimanı, dünyanın kıtaları birleştiren ilk geçişi olan Marmaray ve birçok önemli projeyle İstanbul'u tekrar dünyanın öncü şehri haline getiriyoruz.”
ÇEVRE DOSTU PROJE
Projenin ikinci önemli özelliğinin zaman tasarrufu olduğunu belirten Davutoğlu, Hasdal- Ümraniye Çamlık arasının 14 dakikada, İncirli-Sögütlüçeşme arasının 40 dakikada geçileceğini söyledi.
Davutoğlu, “3 havalimanı, köprüleri ve köprülere birbirine bağlayan bu akslar zaman tasarrufunu maksimuma çıkaracak. Bu proje çevre dostu bir proje. İstanbul'un silüetine hiçbir zarar vermeyecek. Aksine, trafik üzerinden İstanbul'a oluşturacak zararı ortadan kaldıracak. Bu projeyle sera gazı yıllık 115 bin ton azalacak. Havayı zehirleyen gazların hacmi 29 bin ton azalacak. Yeni bir arazi kullanımına ihtiyaç hissedilmeden İstanbul trafiği rahatlayacak. Yıllık yaka geçişleri 1 milyon 600 binden 4 milyona çıkacak. İstanbulluya saygı gösteren, zaman tasarrufu sunan, çevre dostu bir projeden bahsediyoruz. Güvenliğin en ince detayına kadar düşünüldüğünü projede yangın algılama, kamera sistemleri, 500 metrede bir duraklama alanları, 3 kat arasında geçişler, otomatik sinyalizasyon sistemleri bulunacak” şeklinde konuştu.
İBB