Yeni Şirketler

3. köprü arsa fiyatlarını 4'e katladı

3. Köprü sayesinde parasını 4'e katlayan spekülatör kazancının üçte birini Maliye'ye verecek

Maliye Bakanlığı köprü, otoyol gibi yatırımlar nedeniyle gayrimenkulü değer kazananların rantlarına ortak olacak. Emlak piyasasında devrim olarak nitelendirilen taslak özellikle üçüncü köprünün güzergahından arazi alıp da kısa zamanda yüzde 300'leri bulan oranlarda kâr yapanları üzecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen kentsel rantlara uygulanacak verginin, yeni Gelir Vergisi Kanunu ile 2010 yılında devreye girmesi planlanıyor. Düzenlemede, kentsel rantların vergilendirilmesinde 10 yıllık bir geçiş dönemi öngörülüyor. Edindiği gayrimenkulü bir yıl içinde satanlar, elde edilen rant gelirinin yüzde 10'unu düşecek, geri kalan yüzde 90'ı için beyanda bulunup bu gelirden yüzde 30 oranında gelir vergisi ödeyecek. Örneğin 100 bin liralık arsa alarak bir yıl sonra 200 bin liraya satan yatırımcı devlete 27 bin lira gelir vergisi ödeyecek. Gayrimenkulünü ikinci yılda satanlar, değer artış kazancının yüzde 20'sini düşüp, yüzde 80'inin vergisini verecek. Kentsel rantlarda vergiden düşülecek tutar, üçüncü yılda yüzde 30 olacak. Bu oran 9'uncu yılda ise yüzde 10'a inecek. Daha önce Vergi Konseyi, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nce ortaklaşa hazırlanan taslakla ilgili olarak önce Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e brifing verilecek.

SON KARARI ŞİMŞEK VERECEK

Brifing sırasında ya da daha sonraki toplantılarda Gelir Vergisi oranları, kentsel rantların ve zirai kazançların vergilendirilmesi, esnafın durumu ve vergi güvenlik müesseseleri gibi kritik konulardaki alternatifler de masaya konulacak. Şimşek'le görüşmeler sonucunda taslağa da son şekli  verilecek.

ESNAFA VERGİ İSTİSNASI GELİYOR

Taslakta küçük esnafa da istisna geliyor. Bir iş yeri açmaksızın gezici olarak ve doğrudan doğruya tüketiciye iş yapmak kaydıyla hallaç, kalaycı, lehimci, çilingir, boyacı, berber, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, badanacı, çamaşır yıkayıcısı ve hamal gibi kimselerin veya küçük sanat erbabının bu işlerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna olacak. Basit usule tabi olup da, kazanç seviyesi yüksek olan mükellefler gerçek usule geçirilecek. Taksiciler gibi meslek gruplarına da yeni bir vergi sistemi getiriliyor. Düzenlemede, asgari ücretin altı aylık tutarından az olmamak üzere, bu tür mükellefler için yıllık kazanç tutarları belirlemesi öngörülüyor.

Vergi ödemeyen çiftçiye destek yok

Taslağa göre, defter tutmak zorunda olup olmadıklarına bakılmaksızın çiftçilerin elde ettikleri zirai  kazançlar, hasılatları üzerinden vergi kesintisi yapılmak suretiyle vergilendirilecek. Arazilerini birleştiren çiftçilere düşük oranlı vergi uygulanması hükmü de taslakta yer alıyor. Taslak, kaçakla mücadeleye dönük yeni güvenlik müesseselerine de yer veriyor. Bu müesseseler de beyanname ön kontrolü, gider bildirimi, asgari gayri safi hasıla olarak yer alıyor.

3. köprü arsa fiyatlarını 4'e katladı

Bölge       2006 (TL/m2)         2009 (TL/m2)

Çatalca        100                            300

Beykoz         50                              250 

Poyraz           20                             200

Gebze           50                               150

Karar devrim niteliğinde arsa al-satçıları yandı 

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş kentsel rantlardan Maliye'nin vergi almasına dönük çalışmanın devrim niteliğinde olduğunu söyledi.

Böyle bir uygulamanın geç bile kaldığını söyleyen Ateş "Hükümeti ve Maliye Bakanı'nı kutluyorum. Al-sat yapıp fahiş kârlar elde edenlere dönük olarak hazırlanan taslak devletin ve milletin yararına olacak. Bugüne kadar 1 milyon liraya arsa alıp da bunu 1.5 milyona satan spekülatör bu satışta sadece yüzde 1.5 tapu harcı ödüyordu. Üstelik 1 milyonluk arsasını da tapuya 100 bin lira olarak gösteriyordu. Bu taslakla yüksek oranlı kazancın vergisini de aynı oranda ödeyecek" dedi. Devletin kaybının milyarlarca lirayı bulduğunu söyleyen Ateş "Çatalca'da metrekaresi 10 lira olan yerler köprü söylentileri ile 100 lira kadar çıktı. Aradaki bu değer artışının vergisinin ödenmesi gerekiyor" diye konuştu. Ateş, ayrıca gayrimenkul alım-satımlarında alıcıdan yüzde 1.5 ve satıcıdan yüzde 1.5 olmak üzere alınan yüzde 3'lük verginin de yüzde 1'e çekilmesinin piyasayı canlandıracağını söyledi.
Star