23 / 12 / 2024

3. köprü hattında emlak piyasası bir yıldır hareketli

3. köprü hattında emlak piyasası bir yıldır hareketli

Helikopter turu'yla belirlenen üçüncü köprü hattında emlak piyasası bir yıldır hareketli



"Bugün dükkânıma 20-30 tane kart bırakıldı. İçlerinde büyük firmaların da olduğu potansiyel alıcılar, bölgeyi göz hapsine almaya başladı. Bu da buradaki mülk sahiplerinin iştahını kabartıyor. İki gün önce evine 200 bin lira değer biçen, bugün telefonla arayarak 300 bin liradan aşağı satmayacağını söyledi. Tarabya Evleri Sitesi'nde kirası 2 bin 500 dolar olan daireler için, bir anda 4 bin dolar istenmeye başlandı..."

Hasan Türkmen, Tarabya'da emlakçı. Türkmen, üçüncü boğaz köprüsünün Tarabya-Beykoz arasında düşünüldüğünün kesinleşmesinin ardından, son iki günde fiyatların hızla arttığını söyledi. Bir sokak ötedeki Şahin Emlak'ın işletmecisi Turan Şahin ise tersini savundu: "Köprünün geçmesi konutlarda neden fiyat artışına yol açsın ben bunu anlamıyorum. Burada vatandaşın bilinçsizliği söz konusu... Evin değerini yüzde 50 artırır ama bakalım alıcı bulabilecek mi? Yapıların yüzde 90'ı kaçak olduğu için, devlet bu yapıları köprü nedeniyle yıkarak aradan çıkarmak istiyor."

Bilen biliyordu...
Güzergâh, `arsa rantı ve fiyat spekülasyonlarına neden olmaması için' resmen açıklanmıyordu. Emlakçılarsa Tarabya-Beykoz arası dedikodusunun zaten bir yıldır emlak kulislerinde dolaştığını, ekonomik krize bağlı olarak emlak piyasasında yaşanan küçülmenin bu bölgelere hiç uğramadığını söyledi.
Boğazın iki yakasındaki mülklerde yüzde 25 ila yüzde 75 oranında fiyat artışı olduğunu belirten emlakçılar `imar izni olmayan' arazilerdeki el değiştirme sürecininse uzun yıllar öncesine dayandığını anlattı.
Açıklanan güzergâha göre, köprünün Avrupa Yakası'ndaki ayağı Marmara Üniversitesi'nin Tarabya'daki ormanlık alanına inip Tarabya Otel'inin üzerinden karşı yakaya bağlanıyor. Tarabyaüstü'nde köprüye tepki kadar, ilgi de var.  Doğma büyüme Tarabyalı Ali Gonca endişeli: "Köprü yapımından sonra burada huzur filan kalmaz. Ortaköy'ün başına gelen, bizim de başımıza gelir. Konutlarda fiyat artış olmayacağını, aksine Tarabya siluetini yitireceği için azalma olacağını düşünüyorum. Ancak araziler için aynı şey söylenemez, rantlaşma bir yıldır yoğun olarak Tarabya'nın arkalarında devam ediyor."
Bir başka mülk sahibi Funda Kurtoğlu köprüye ılımlı bakıyor: "Köprü yapımına karşı değilim, keşke bunun için ormanlar zarar görmek zorunda kalmasa. Ama trafik sorunu çözülecekse, bir takım fedakârlıklarda bulunulmak zorunda. Ayrıca, içinde kiracı bulunan evin de değerinin yükseleceğine inanıyorum."

`Güzergâh kesin değişir'
İsmini vermek istemeyen bir yalı sahibi, semtte huzur kalmayacağı için, evlerin değerinin azalacağını iddia etti. Sahildeki Tarabyalılar arasındaki dedikodu ise ilginç: "Köprünün geçeceği yerlerde milletvekillerinin,  önemli işadamlarının evleri, ayrıca Fransız Konsolosluğuna ait geniş bir bölge var. Güzergâh tepkiler sonucu değiştirilir."
Beykoz'da `imar' bekleyişi
Beykoz'daki emlak piyasası en az Tarabya kadar hareketli. Polat Emlak'tan Medine Arzu, iki gündür telefon yağdığını söyledi. Ama Arzu'ya göre hareketlilik bir yıl önce başladı:
"Köprünün Beykoz'dan geçeceğine dair dedikodular 1 yıl önce başladı. İstanbul'un her yerinde konut ve arsa fiyatları ciddi oranda düşerken Beykoz'da gözle görülür bir artış var. Özellikle son iki gündür, telefonların ardı arkası kesilmiyor. Evleri dökülenler bile 200 bin liraya burun kıvırıyor. Yüzde 75'e kadar artış gözlemleniyor şu an. Biz bu işten karlı çıkarız. (...) Burada imara açılmamış ciddi oranlarda araziler var. Bu bölgeler imara açılırsa abartısız yüzde 1000'lik artışlar bile gözlemleyebiliriz. Ama ben de doğma büyüme Beykozluyum. Burada bir ağaç kesilse, canım yanar. Beykozlu hiç kimse de köprüyü desteklemez."

Sana dün bir tepeden...
"Kamulaştırma bedellerine göre değişiklikler yapılabilir" denilen plana göre üçüncü köprü Tarabya ile Beykoz arasında olacak. Ama yeni bağlantı yollarıyla Topçular'dan Silivri'ye uzanan yani Anadolu ile Trakya'yı bağlayan uzun bir yay sözkonusu. Bu yay, Akfırat, Çekmeköy, Çavuşbaşı, Hadımköy, Çatalca ve Silivri gibi yükselen emlak yıldızlarının dibinden geçecek. Plânın en çok göze çarpan kısmı, Belgrad Ormanlarından geçmesi. Yol viyadükle ormanın `üzerinden' geçirilerek hasar `azaltılacak'.
CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, salı günü `gizlenen' güzergâhı açıklamıştı. Ertesi gün, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Tekin'i doğruladı: "Altı ay önce ben, Başbakan ve Ulaştırma Bakanı helikopter turuyla belirledik. Plan önümüzdeki ay Belediye Meclisi'ne gelecek."

Ayak altında kalmak

İşçi emeklisi Çelik, 55 yıldır burada oturuyor.
Üçüncü köprünün Anadolu ayağı için düşünülen yer, Beykoz'da DSİ Melen Çayı Tesisleri. Nail Çelik'in evi tesislerin 100 metre gerisinde. Çelik 55 yıldır burada, eski Boğaz köylerindeki evleri andıran mütevazı bir evde yaşıyor. İşçi emeklisi Çelik kararlı: "Arazimin bir kısmı tapulu, bir kısmı vâkfın. Değerinin 10 katını verseler satmam. Beni, çocuklarımı `yeşil' büyüttü, ihanet edemem."

Çekmeköy hareketli Silivri çoktan `bitti'
Alibeyköy, fiyatlar iki üç aydır artıyor: Remax Alibeyköy'den alınan bilgiye göre fiyatlar iki-üç aydır ciddi artış içinde. Emlakçı Teoman Cemal "Artış oranı yüzde 30-40. Ekonomik kriz olmasa oran yüzde 100'leri aşabilirdi. Alibeyköy'deki az sayıda boş arsaların değerleri tavan yapacak" dedi.
Kemerburgaz, rantlaşma teğet geçti: Emlakçı Selçuk Demir'e göre `rantlaşma' Kemerburgaz'ı teğet geçti. Bölgedeki arazilerinin büyük bölümünün imara kapalı olduğunu hatırlatan Demir, yine de bu yıl emlak piyasasındaki genel düşüşten Kemerburgaz'ın etkilenmediğini söyledi.

Polonezköy, gözler Riva'da: Polonezköy, arazileri imara kapalı yerlerden. Sadece Riva bölgesinde imara açık arazilerin bulunduğunu anlatan emlakçı Nadiye Acar, henüz hareket olmasa da güzergâh üzerindeki arazilerin çok yakında imara açılacağına dair duyumlar aldıklarını belirtti.
Kurtköy, hareketli: Bölgede hareket, arazilerin imara açık olması sebebiyle son birkaç aydır artarken son iki gündür zirveye tırmandı. Emlakçılar, "Telefon yağmuruna tutuluyoruz" dedi.
 
Çekmeköy, patlama yaşıyor: Emlakçı Nurten Birinci, Çekmeköy'ün ikinci köprü sonrası ciddi bir patlama yaşadığını, üçüncü köprüyle de iyice değerleneceğini savundu. Özellikle toplu villa yapımına şehir içinden çok ciddi bir talep olduğunu dile getiren Birinci "Yemyeşil bir alanda yaşayacaksın, maksimum 15 dakikada şehre ulaşacaksın. Vatandaşın burayı tercih etmemesinin bir nedeni yok" dedi. Silivri, atı alan Üsküdar'a geçti: Emlakçı İbrahim Atılğan'a göre Silivri'de köprü hareketliliği başladı ve bitti bile! İki yıldır el değiştirme işlemlerinin gerçekleştiğini ifade eden Atılğan, "İlgilenen herkes, yolun buradan geçeceğini biliyordu" dedi. Silivri'de yüzde 60-70 fiyat artışından söz ediliyor.
Radikal


Geri Dön