05 / 01 / 2025

3. köprüde dev tabliyelerin montajı sürüyor!

3. köprüde dev tabliyelerin montajı sürüyor!

Tamamlandığında dünyanın en geniş asma köprüsü olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde dev ana tabliyelerinin montajı devam ediyor...



Tamamlandığında dünyanın en geniş asma köprüsü olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde dev ana tabliyelerinin montajı devam ediyor.


AA muhabirinin 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Şantiyesi'nde Karayolları Genel Müdürlüğü'nden (KGM) edindiği bilgilere göre, ilki 2014 sonunda yerleştirilen ilk iki tabliyenin montajı titizlikle sürdürülüyor.


Köprü kulelerine oturtulan 59 metreye 4,5 metre ebadında ve 400 ton ağırlığındaki ilk tabliyelerin montajında en ufak bir hatanın bile projeyi tehlikeye atabileceği belirtilirken, köprünün omurgasını oluşturan bu ilk iki tabliyenin başarıyla sisteme eklemlenmesinin ardından 58 tane tabliye daha kullanılacak. Bundan sonraki tabliyelerin her birinin uzunluğu ise 24 metre olacak.


Ana kablo fabrika imalatları tamamlandı


3. Boğaz köprüsü temel şaft kazıları ve temelleri tamamlanırken, her iki yakada kayar kalıp sistemi 200 metre kotunda sökülerek otomatik tırmanır kalıp sistemine geçiş yapıldı. Tırmanır kalıp sistemi ile kuleler Avrupa yakasında karadan 292 metre, Asya yakasında 288 metre yüksekliğe ulaştı. 


Kule tırmanır kalıp betonarme imalatları tamamlanırken, her iki yakada da deniz seviyesinden 300 metre kotuna ulaşıldı. Bunu izleyen aşamada kule semer döşemesi betonarme imalatına geçildi. Kulelerde artık konstrüksiyon yerleştirme çalışmalarına başlandı.


Böylece kulelerde her iki yakada deniz seviyesinden 304,56 metre kotuna ulaşılırken, betonarme tabliyede segment 1-5 arası tamamlandı. Segment 6'nın imalatları her iki yakada da sürüyor. Çelik tabliyelerin fabrika imalat ve sevkiyatları da devam ediyor. 


Avrupa ve Asya yakasında ilk çelik tabliye montajları  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın katıldığı törenle gerçekleşmişti. 


Riva Tüneli'nde kazı işleri tamamlandı, kemer betonu imalatı başladı


Aktarılan bilgilere göre, bugüne kadar, güzergah açılması ve harita alımı işleri gerçekleştirilen projede, 50,6 milyon metreküp kazı, 21,8 milyon metreküp dolgu çalışması yapılırken, 109 adet menfez ve 7 adet altgeçit ve 2 adet üstgeçit tamamlandı.


Toplam 32 viyadük ile 18 altgeçit, 3 dere köprüsü ve 28 üstgeçitte betonarme imalatlar yapılırken, 32 menfez ile Riva ve Çamlık tünellerinde çalışmalar sürdürülüyor. 


Riva giriş ve çıkış ile Çamlık çıkış portalları tamamlanırken, Riva tüneli kazı işleri tamamlanarak kemer betonu imalatı başladı. Tünel imalatları çeşitli aşamalarda devam ediyor.


Aktarılan güncel verilere göre, proje genelinde 474'ü teknik personel olmak üzere toplam 5 bin 407  kişi çalışıyor. Toplamda 858 adet makine ve çeşitli ekipmanın kullanıldığı çalışmalar hava şartlarının uygun olduğu zamanlarda 24 saat sürüyor.


Köprü 29 Ekim'e yetişecek mi?


Yapımı tamamlandığında, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 1.408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü ve 320 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacak köprünün, 2 şeridi raylı sisteme 8 şeridi de otomobil trafiğine ayrılacak. 


Bakan Elvan temeli İstanbul'un fethinin yıl dönümü olan 29 Mayıs 2013'te atılan köprünün 29 Ekim 2015'te tamamlanacağına inandığını ve projeyi yürüten konsorsiyumun da projeyi bu tarihe yetiştirecekleri inancını taşıdığını belirtmişti. 


Yaklaşık 4,5 milyar dolara malolacak 3. Boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesi yap-işlet-devret modeliyle ICA tarafından inşa ediliyor.


AA


Geri Dön