3. köprüyü 26 Ağustos'ta, Avrasya Tüneli'ni 20 Aralık'ta açacağız!
Başbakan Binali Yıldırım, ulaşım projelerinin açılış tarihlerini açıkladı. Başbakan Yıldırım, "Yavuz Sultan Selim Köprüsü, dünyanın en geniş köprüsü. Onu 26 Ağustos'ta açacağız. Avrasya Tüneli'ni de 20 Aralık'ta açacağız. " dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, "Osmangazi Köprüsü 1 Temmuz'da açıldı. Bugün sekizinci gün. Ortalama 760 bin civarında geçiş oldu. Günlüğe vurduğumuz zaman 95 bini geçiyor. Onu otomobil eş değeriyle çarptığımız zaman 100 bin, 101 binin üzerinde günde, trafik var. Çok yoğun ilgi var. Çok büyük bir kolaylık." dedi.
İzmit'ten karayoluyla Yalova'nın Altınova ilçesine gelen Başbakan Yıldırım, Osmangazi Köprüsü turnikelerinde araçtan indi. Turnikelerde kendisini bekleyen Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Altınova Kaymakamı Nurullah Kaya, Belediye Başkanı Metin Oral ve bir grup esnaf, Başbakan Yıldırım'a teşekkürlerini bildirdi.
Başbakan Yıldırım, daha sonra gazetecilere Osmangazi Köprüsü'nden Ramazan Bayramı tatili nedeniyle geçen araç sayısına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Köprünün büyük bir kolaylık sağladığına dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:
"Osmangazi Köprüsü 1 Temmuz'da açıldı. Bugün sekizinci gün. Ortalama 760 bin civarında geçiş oldu. Günlüğe vurduğumuz zaman 95 bini geçiyor. Onu otomobil eş değeriyle çarptığımız zaman 100 bin, 101 binin üzerinde, günde trafik var. Çok yoğun ilgi var. Çok büyük bir kolaylık. Dolayısıyla vatandaşlarımız buradan rahatça tatillerine gittiler. Dönüşler de bugün itibarıyla başladı. Yarın da bu yoğunluk devam edebilir. Herhalde dönüşte de bir o kadar olur. 1 milyonun üzerinde 1,5 milyona yaklaşır. Hayırlı olsun. Çok güzel bir hizmet. Yol, köprü, bunlar medeniyet. Eskiden vatandaşlarımız dışarı memleketlere gittiği zaman imrenirdi, 'Bizde de acaba bunlar olsa ne güzel olur' diye. Allah'a şükür şimdi artık başkaları bize imreniyorlar."
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli
Ulaşım konusunda daha pek çok yatırım gerçekleştirildiğine işaret eden Başbakan Binali Yıldırım, Marmaray ve Avrasya Tüneli'nin bunlardan bazıları olduğunu kaydetti.
Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
"Yavuz Sultan Selim Köprüsü var, dünyanın en geniş köprüsü. Onu da 26 Ağustos'ta açacağız. Avrasya Tüneli'ni 20 Aralık'ta açacağız. Dünyanın en büyük havalimanı süratle yükseliyor. Allah'a şükür Türkiye, etrafında ateş çemberi olmasına rağmen, dünyanın en hızlı büyüyen beş ülkesinden biri olma unvanını sürdürüyor. Her şey daha güzel olacak. Yarınlarımız bugünlerimizden çok daha güzel olacak."
"Hem millet kazanıyor hem ülke kazanıyor"
Bir gazetecinin "Çanakkale 1915 projesiyle ilgili bilgi alabilir miyiz" sorusu üzerine Yıldırım, "Sırayla gidiyoruz, Osmangazi Köprüsü, arkadan Yavuz Sultan Selim, oradan batıya doğru yöneliyoruz Çanakkale 1915, ondan sonra gidiyoruz İzmir Sultan Alparslan, öyle gideceğiz. Sonra bakalım kısmet nereye." diye konuştu.
Yıldırım, bir basın mensubunun "Rus turist kafilesini taşıyan ilk uçak Antalya'ya geldi, bundan sonra da gelmeye devam edecekler" ifadesi üzerine, "Gelirler tabi hasret kaldık birbirimize. 5-6 ay çok uzun bir süre." dedi.
Yalova Altınova'nın altın gibi bir ova olduğunu dile getiren Yıldırım, buranın verimli toprakları bulunduğunu söyledi.
Yıldırım, köprü ve yolun yapımı sırasında Altınova'nın sıkıntı çektiğini belirterek, "Şimdi de semeresini görüyorlar. Arkamızda Hersek Külliyesi var. Artık buraya gelip gidenler mutlaka Altınova'ya uğruyorlar. Orada kahvaltı yapıyorlar. Herkes nasibini alıyor. Bu ova, bu yoldan ve köprüden en çok nasibini alan bölge. Çok büyük bir kamulaştırma aldılar. Helali hoş olsun. Hem millet kazanıyor hem ülke kazanıyor hem de bu güzel hizmetleri vatandaşımıza getiriyoruz. Artık başkan üstü açık otobüsler ayarlamış. Köprü turları düzenliyor."
"Osmangazi Köprüsü'nün çevreci bir yapısı var"
Osmangazi Köprüsü'nün çevreci bir yapısı olduğunu anlatan Yıldırım, "Güzergahı dümdüzdü fakat burada Hersek Burnu ve arkada Hersek Camisi, kuş cenneti var. Bunlara zarar vermemek için böyle bir imalat yapıldı. Kavisli, çelik konstrüksiyon, karşıdan bakınca görüyorsunuz. O estetik yapıyla hem tarihi hem kuşların rahatsız edilmemesini sağlayacak ince bir mühendislikle bunu gerçekleştirdik. Bu yönünü çok bilmezler köprünün ama böyle de bir özelliği var." ifadelerini kullandı.
Yıldırım, bir gazetecinin "Köprünün yapımından beri köprüye bu 3. gelişiniz, bundan sonra Sayın Başbakanımızı burada daha sık görecek miyiz?" sorusu üzerine şunları söyledi:
"O sizin gördüğünüz 3... Burada her blok yerine konurken, her ayağın imalatında sürekli geldik. O görünür olan o kadar. Bu eserler bu hale geliyor ama bunun arkasında o kadar isimsiz kahraman var ki. Burada mühendisler, işçiler, karayollarımızın yöneticileri gece, gündüz, sabah, akşam demeden var güçleriyle çalıştılar. Genel müdürümüz, o zaman bölge müdürümüzdü. Ondan önceki genel müdür Cahit bey vardı. Hepsi canla, başla çalıştı."
"En pahalı hizmet, olmayan hizmetti"
Yıldırım, Osmangazi Köprüsü'nün 39 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını hatırlatarak bu dev eserin Türkiye'ye kazandırıldığını belirtti.
"Dile kolay 39 ay. Böyle bir şey yok" diyen Başbakan Yıldırım, "Eğer devlet bunu kendi parasıyla yapmaya kalksaydı, konuşanlar, konuşuyor. Uzaktan gazel okumak kolay. Devlet kendi parasıyla, bütçesiyle yapsaydı, 50 yılda yapardı. 5 sefer ihale oldu, iptal oldu. Dolayısıyla devlet bunun ancak planlaması 3 yıl sürer, projesi de 3 yıl sürerdi. Sonra da bütçede para olursa 10 yılda,12 yılda,15 yılda Allah kerim. Efendim ödenek yok, yapmadı, kaldı. Yarım asırda yapımıyla uğraşırdık. Bu güzel bir hizmet" şeklinde konuştu.
AA