3 milyon TL'lik konut kredisinin 10 yıl vadeli geri ödemesi 21 milyon TL'yi buluyor! Ev almak hayal oldu!
Konut almak isteyenlerin hayali başka bahara kalmış durumda. 3 milyon TL'lik konut kredisinin 10 yıl vadeli geri ödemesi 21 milyon TL'yi buluyor. İşte sektör temsilcilerinin değerlendirmeleri...
Yüksek enflasyona karşı uygulanan sıkı para politikasından inşaat ve emlak sektörü de etkileniyor. Bu çerçevede, konut kredilerinin geri ödeme rakamları dudak uçuklatacak seviyelere geldi. Dar gelirli vatandaşların konut alması neredeyse imkansız bir duruma gelirken, inşaat sektöründe de ciddi bir durgunluk hakim.
Bankalar tarafından verilen faizlerle çekilen 3 milyon TL'lik ev kredisinin, 10 yıl vadeli geri ödemesi 10.9 milyon TL'ye ulaşırken, bazı bankalarda aynı kredinin geri ödeme tutarı 21 milyon liraya kadar yükselebiliyor.
Haber Global'den Mert İnan'ın haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı en son veriler de sektörde yaşanan daralmayı ortaya koyuyor. Son rakamlara göre; kredili konut satışında yüzde 49.1'lik düşüş yaşandı ve 8 bin 827 adete geriledi.
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, düşük gelir grubundaki vatandaşların konut kredisi çekemediğinin altını çizdi ve "Türk halkının konut sahipliği oranı yüzde 56'ya düştü. Bu oran 2014 yılında yüzde 65'in üzerindeydi. Halihazırda konut sahiplik oranı yüzde 70 seviyesinden yüksek olmalıyken, bankalar sebebiyle hem sektör hem vatandaşlar mağdur" ifadelerini kullandı.
Konut kredisine erişimin neredeyse imkansızlaştığını dile getiren Hakan Akdoğan, 5 milyon lira kredi isteyenlere 2 milyon TL'lik kredi verildiğine dikkat çekti.
Akdoğan, "Para politikalarında sıkılaştırma ile amaç tüketimi frenlemek ancak en ufak gevşemede ev fiyatları uçuşa geçer. Pandemi sonrası kampanyalar ile elinde birikimi olan vatandaş daha fazla ev sahibi olunca, arz talep dengesinde bozulma yaşandı. Konut stokları tükendi. Evi olmayan alt ve orta gelirliler için devlet desteği gerekiyor. Konut üretimi devlet eliyle yapılmadan mevcut kredi oranlarında ev alabilmek imkansız" açıklamasında bulundu.
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da konut kredilerinin yanına yaklaşılmadığını belirtti ve "Zaten bu sebeple emlak sektörü bir senedir kitlenmiş, konut satışları adeta durmuş durumda. Bu durgunlukta geri ödeme oranlarının çok büyük etkisi bulunuyor. Faiz düşünce konut fiyatları yükseliyor, faiz artınca fiyat geriliyor. Arzı mutlaka çoğaltmak gerekiyor" diyerek, emlak sektörünün 2024'ü böyle geçireceğinin altını çizdi.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman da konuya ilişkin "Geçmişte konut almak için yüzde 20 peşinat, yüzde 80 kredi ortalaması varken, günümüzde yüzde 80 peşinat, yüzde 20 kredi uygulanıyor. Konut kredileri ancak yüzde 20'yi tamamlamak amacıyla çekilebiliyor. Şahsen iktisadi mentalite açıdan mevcut uygulamayı konut kredisi değil, peşinat tamamlama kredisi diye nitelendiriyorum. Orta ve alt gelir grubunun krediye erişimi imkansız hale gedi. Enflasyon ve faizler düşmeden piyasa normalleşmez" açıklamasında bulundu.
BDDK açıkladı: Tüketici kredilerinin 445 milyar 626 milyon TL'si konut!
Gayrimenkul Yatırım Ortakları mercek altında! GYO'lara vergi muafiyeti kalkıyor mu?