27 / 12 / 2024

3 yılda 6,5 milyon dekar tarım alanı bölünmekten kurtuldu!

3 yılda 6,5 milyon dekar tarım alanı bölünmekten kurtuldu!

Tarım arazilerine yakın takip geliyor. Türkiye'de tarım arazileri bölünmesinin engellenerek 3 yılda 6,5 milyon dekar tarım alanının satış yolu ile bölünmesinin önüne geçildi.



Türkiye’de 23,8 milyon hektar tarım arazisi, 3 milyon tarımsal işletme ve bu işletmelerde 40 milyon hissedar yer alıyor. Ortalama işletme büyüklüğü 5,9 hektar ve işletme başına düşen parsel sayısı 10 parça olarak açıklanıyor. Bir işletme ortalama 13 hissedarın arazisini kullanıyor.


Yetkililer, eskiden arazileri işleyen 3 milyon kişinin, başkalarının arazisini işlemesi nedeni ile istenilen yatırımı yapamadığını, böylelikle hem kendisinin beklenen geliri alamadığını hem de ülke ekonomisinin kayba uğradığını belirtti. Uzmanlar, hissedar olup arazileri kullanmayan 37 milyon kişinin de sahibi olduğu arazilerin küçük olması ve bazı sosyal sebeplerle arazi gelirlerinden mahrum kaldığı söyledi. 


3 yıllık sürede 6 milyon 511 bin 850 dekar tarım arazisinin bölünmekten kurtulduğunu vurgulayan uzmanlar, tarım arazilerinde miras ve satış yoluyla bölünmenin miras hukukunda değişiklik getiren kanunun mayıs 2014’te yasalaşmasıyla sona erdiği ifade etti.


Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı tarafından kanunun uygulamaya geçtiği 3 yıllık süre içinde 1 milyon 142 bin 125 satış başvurusu değerlendirdildi.  73 bin 262 satış başvurusu Kanun hükümlerine aykırı olması nedeniyle kabul edilmedi ve 6 milyon 511 bin 850 dekar tarım alanının satış yolu ile bölünmesi engellenmiş oldu. 


3 yılda Türkiye’de 1 milyon 201 bin 593 kişi vefat etti, bunlardan 579 bin 925 miras bırakan üzerinde tarımsal arazi varlığı tespit edilerek Bakanlık tarafından takibe alındı. Kanunun yayımı tarihinden sonra vefat eden ve devir işlemlerini tamamlamayan 116 bin 311 murisin 586 bin 380 mirasçısına da tebligat gönderilerek 3 ay içinde intikallerin tamamlanması istendi. 


Satış ve miras intikal işlemleri için TAKBİS sistemi ile entegre edilerek online olarak hızlı ve doğru bir şekilde yapılmasını sağlamak amacı ile “Tarım Arazileri Devir Takip Sistemi” kurulması planlandı. Sistemin hayata geçirilmesi ile tarım arazileri ile ilgili satış, hibe, trampa, intikal gibi mülkiyet devri işlemleri Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünden online olarak Bakanlığa gelecek ve online olarak cevaplandırılacak. Tarım arazilerinde mülkiyet devri işlemleri çok kısa bir süre içinde tamamlanabilecek.




Yeni Şafak 


Geri Dön