300 bin asansör kesinlikle binilemez durumda!
Makine Mühendisleri Odası Başkanı Çakar, 500 binin üzerinde asansörden yüzde 60’ının denetimlerde ’kullanılamaz’ anlamına gelen kırmızı etiket aldığını söyledi.
Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Ekber Açar, “Ülkemizde 3 bin civarında da yürüyen merpen montajı yapılıyor. Gerek normal yük asansörleri, gerekse yürüyen merpenlerin yaklaşık yüzde 12’si ithal edilen parçalardan oluşuyor. Dolayısıyla maliyet olarak bakıldığında bir milyar dolar oranında pazar payı var” dedi.
350 belediye ile işbirliği
MMO olarak asansör denetimlerini yapabilmek için Türkiye genelinde 350 belediye ile işbirliği protokolü imzaladıklarını aktaran Ali Ekber Çakar, şunları kaydetti, “Uzman ekiplerimiz asansörlerin mevcut durumu, kullanılabilirliği, riskleri ve yapılması gerekenlere ilişkin denetim yapıyor. Bizim yaptığımız kontrollere göre, Türkiye’de bulunan 500 binin üzerindeki asansörün yüzde 60’ı, yani 300 bini kırmızı etiket alıyor. Bunların yaklaşık yüzde 30’u yeşil, geriye kalan yüzde 10’u da sarı ve mavi etiket alıyor. Kırmızı etiket, ’kesinlikle can ve mal kaybı olarak tehlikeli’ anlamı taşıyor. Kırmızı etiket alan asansörün kesinlikle kullanılmaması gerekiyor. Yeni yönetmelik çerçevesinde, yerel yönetimlerin 1 ay içerisinde eksikler giderilmezse mühürlenmesi gerekiyor.
ETİKETLERİN ANLAMLARI
Yeşil etiket alan asansörler can ve mal kaybı açısından herhangi bir tehlike taşımıyor. Mavi etiketliler hafif kusurlu, sarı ise kusurlu anlamına geliyor. Sarı etiketin 2 aylık süresi var. Bu süre içerisinde eksiklerinin giderilmesi gerekiyor. Yani kırmızıdan sonra en tehlikeli etiket grubudur. Mavi etikette bir yıl içerisinde eksiklerinin giderilmesi gerekiyor. Bazen acı olaylar yaşanıyor asansörlerle ilgili. Uzman ekiplerin denetimleri bu konuda çok önem taşıyor.”
Vatan