23 / 11 / 2024

300 milyon YTL'ye ateşi izleyerek ısınıyoruz

300 milyon YTL'ye ateşi izleyerek ısınıyoruz

Ateşle ısıtan şömine sektörünün büyümesi devam ediyor. Yılda 30-40 bin şöminenin satıldığı Türkiye'de, sektörün büyüklüğü 300 milyon YTL'ye ulaştı. 500'e yakın firmanın bulunduğu şömine sektörünün yüzde 75'ini ithal, yüzde 25'ini yerli şömineciler oluştur






Büyümenin devam edeceği sektörde, doğalgazla ısınan şömineler de kullanılmaya başlandı.


Yabancı ve ithal şömine cenneti haline geldik


Hürsan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Araptarlı, sektörde talebin çok olduğunu ancak aranılan kalitede yerli üretim talebinin karşılanamadığını belirterek, Türkiye'nin yabancı ve ithal şömine cenneti haline getirildiğinin altını çizdi. Birçok yerde denetimsiz, taşçı, duvarcı, mermerci ve mezarcıların şömineci haline geldiğine dikkat çeken Araptarlı, boşuna para harcanmış, iş görmez taş yığınlarına servet harcandığını, bunların şömine tekniği ve normlarıyla ilgisinin bulunmadığını vurguladı.


Kış mevsiminin yaklaştığı bugünlerde ateşle özdeşleşen şöminelerde talep artışı yaşanıyor. Yeni yapılan konutlarda daha çok tercih edilen şömineler, eski evlerde de kurulabiliyor. Şömine bulunmayan evlere, alanın müsait olması durumunda kolaylıkla şömine monte edilebiliyor. Şömineler, ateşle ısınma amaçlı kullanılmasının yanında doğalgaz kesintisine karşı alternatif ısınma yöntemi olarak da tercih ediliyor. Evlere sıcaklığı taşıyan şömine dekorasyonun da önemli bir unsuru olarak görülüyor. Türkiye'de, yılda 30-40 bin adet arasında şömine satılıyor. Bunların yüzde 75'ini ithal, yüzde 25'ini yerli şömineler oluşturuyor. 500'e yakın şömine firmasının faaliyet gösterdiği sektörün 300 milyon YTL'lik büyüklüğünün olduğu tahmin ediliyor.


Hürsan Şömine Yönetim Kurulu Başkanı Ali Araptarlı, Türkiye'de yılda yerli ve yabancı 30-40 bin adet şömine satıldığını belirterek, bunun yüzde 75'inin ithal, yüzde 25'inin yerli olduğunu ve Türkiye'nin ithal şömine merkezi haline geldiğini vurguladı. Milyon dolarlık konutlara, şömineden uzaktan yakından ilgisi olmayan kişi ve kuruluşların ithal şömine getirip pazarlamaya başladığına dikkat çeken Araptarlı, montaj yapmasını, baca ve ısı odası tekniğini, hesabını bilmeyen bazı kuruluşların şömine sattığını kaydetti. Araptarlı, sektörde büyümenin devam ettiğini ve kendilerinin de yıllık üretimlerini ikiye katlayabilmek için üretim tesislerini büyüteceklerini dile getirerek, küresel ısınmanın sektörü etkilemediğine işaret etti. Şömineye, daha çok İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum, Antalya, Adana, Gaziantep, Kayseri, Bursa, Samsun illerinden ve Kıbrıs'tan talep geliyor. Araptarlı, villa, köşk, konak, malikane tarzı konutlari ve lüks semtlerde yapılan 200 metrekarenin üzerindeki dairelerde mutlaka şömine bulunduğunu aktardı. Bazı büyük villa, köşk, konak ve malikánelere 3-4 tane şömine olabiliyor.


2-20 bin ytl arasında fiyat var


Araptarlı, şömine fiyatlarının 2 bin 500 YTL'den başlayarak 20 bin YTL'lere kadar çıktığı bilgisini vererek, sektördeki trendlerle ilgili şunları söyledi: "Döküm yanma hazneli, 800 derece ısıya dayanıklı vitro seramik camlı, sıcak hava dolaşımlı, termodinamik sistemde çalışan, çağdaş, fonksiyonel, şık görünümlü iç şömineler yani şöminenin ocak kısmı bu özellikleri taşıyanlar tercih ediliyor. Üzerine taş yünü izolasyonlu ısı odası oluşturuluyor ve dış giydirme şömine monte ediliyor. Çok çeşitli, mermer, doğal taş, ahşap, metal, cam, seramik gibi dış giydirme şömineler var. Genelde, şık, teknolojik, ısıtma kapasitesi ve randımanı yüksek, fonksiyonel şömineler tercih ediliyor. Doğalgazlı şömine yeni yeni satılmaya başlandı."


Aksu Şömine Ortağı Yusuf Yazıcı ise şöminenin daireler, müstakil evler gibi her tür evde kullanılabileceğini belirterek, bu mevsimde şöminelerin değiştirilmesi ve yeni şömine kurulması konusunda gelen talepte ciddi artış olduğunu kaydetti. Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:"Şöminesiz ev yok gibi. Şömine süsden daha çok ısınmaya alternatif olarak görülüyor. Elektrik ya da doğalgaz kesintilerinde insanlar soba kurmak istemiyor. Şömineyle ısınıyorlar. Kışın soğukta kalan bizi arıyor. Eskiden şömineyi üst kesim yaptırırdı, artık orta ve alt gelir grubundakiler de talep gösteriyor."


Paslanmaz boru ve kapalı hazne olmasına dikkat edin


Sanat Şömine Genel Müdürü Mesut Karadağ ise, son iki yılda şömine sektörünün Türkiye'de çok büyüdüğünü dile getirerek, sektörle ilgili şu bilgileri verdi: "Sektörün iş hacmi bir hayli büyük. 500 tane şömine firması var. Avrupa haznelerde kir ve koku olmuyor. Artık şöminelerin yakılması eskisi gibi değil. Paket odunlar satılıyor. Şömine, normal daireden, rezidans ve sitelere kadar her türlü konutta kullanılabilir. Kullanıcıların yüzde 60'ı da bu konuda bilinçli. Şömine satın alırken, izolasyon malzemesinin iyi kalitede, baca borusunun üstünün paslanmaz boru ve ateşi kontrolü açısından kapalı hazne olmasına dikkat edilmesini tavsiye ediyorum."


Farklı konumlarda kurulabiliyor


Şöminelerin modern, rustik, klasik ve ahşap olmak üzere dört çeşidi bulunuyor. Şöminelerin evlerde yerleştirilebileceği konumlar da farklı. Şömineler bir duvara yaslanarak kurulduğunda, en yüksek ısıya ulaşılabiliyor. Köşeye yerleştirilen şömineler, odanın bütününü kavrıyor hissi yaratarak, başka eşyalar için alan yaratılmasını sağlıyor. Duvarın ortasına yerleştirilen şömineler ise, değişik ve güzel bir çözüm olarak görülüyor. Geçişli şömine, evin içinde iki ayrı kısımda kullanılması amacıyla kuruluyor.


HANİFE BAŞ/HÜRRİYET


Geri Dön