319 milyon dolarlık doğrudan yatırımın 235 milyon doları gayrimenkul!
Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım " Önemli kavşak kazasız geçildi " başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları...
CARİ AÇIK GSYH’NIN YÜZDE 4.2’SİNE DÜŞTÜ
Dünün pozitif ikinci gelişmesi ise cari açığın 2.23 milyar dolar beklenti yerine 1.78 milyar dolar açıklanmasıydı.
- Bir kere yarım milyar dolar daha düşük çıkması başlı başına pozitif bir gelişme.
- İkinci pozitif yönü de yıllık cari açığı 30.5 milyar dolara indirmesi. Bu da cari açığı 720 milyar dolarlık GSYH’ya göre yüzde 4.2’ye düşürüyor. Bu düzeyde bir cari açık göze fazla batmayan, finanse edilebilir, uluslararası kuruluşlar tarafından da kabul edilebilir bir açık.
- Bunun yanında cari açığın finansmanında sanki paraya boğulmuşuz gibi. Net hata ve noksan kalemi ile şubat ayında Türkiye’ye 2.88 milyar dolar para girişi oldu. Yani carı açıktan 1 milyar dolar daha fazla bir kaynak girişinin kaynağı belirsiz. Buradan hareketle bir anlamda denilebilir ki, şubat ayında cari açık gerçekte yok, hatta fazlası var. Bir anlamda diyoruz, çünkü kaynağı belirsiz para, reel ekonomik bir faaliyetin sonucu da girmiş olabilir ya da bir bölümü böyle gelmiş olabilir.
- Bunun dışında portföy yatırımları yani hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri yoluyla gelen para tutarı net bazda 1.25 milyar dolara vardı. Bankaların ve reel sektörün sağladığı kredi ise 2.82 milyar dolar. Sonuç ise ocak ayında cepten yemiştik, yani Merkez Bankası rezervlerinden 37 milyon dolar kullanmıştık. Şubat ayında ise 646 milyon dolar rezervlere ilave yaptık.
84 MİLYON $ YATIRIM:
Bunlar cari dengede bardağın dolu tarafı. Bardağın boş tarafını görmek için daha uzun vadeli bir bakış açısı gerekli. Bu da doğrudan yatırımlarda görülmeye başlanan azalma.
- Bir kere belirtelim ki, şubat ayı Türkiye’de doğrudan yatırımların tutarı 319 milyon dolara indi. Ortalamada 1 milyar dolar ve üstünde olması lazım.
- İkincisi, iki aylık toplam da iyi değil. 939 milyon dolarda kaldı.
- Üçüncüsü, 319 milyon dolarlık doğrudan yatırımın 235 milyon doları gayrimenkul yatırımı. Kala kala 84 milyon dolarlık doğrudan yatırım kalıyor geriye. İki aylık dönemde de 939 milyon dolara varan doğrudan yatırımların 485 milyon doları gayrimenkulden, yani yarıdan fazlası emlak yatırımından. Risk alan, girişimci ve üretici yatırımlar değil.
Denilebilir ki iki aylık gelişmeye uzun vadeli bakış açısı olmaz. Doğrudur. Ama yatırım ikliminin korunması ve dışarıdan gelen sermayenin daha çok doğrudan yatırımlardan oluşması üzerine titremeliyiz.
SONUÇ: “Küçük şeylere gereğinden fazla önem verenler, elinden büyük iş gelmeyenlerdir.” Eflatun
Habertürk