3220 sayılı kanunun uygulama yönetmeliği!
Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkındaki 3220 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği 17 Ocak 1987 tarihinde 19344 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte yönetmelik hükümleri...
MEMURLAR VE İŞÇİLER İLE BUNLARIN EMEKLİLERİNE KONUT EDİNDİRME YARDIMI
YAPILMASI HAKKINDAKİ
3220 SAYILI KANUN’UN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL HÜKÜMLER
Amaç ve Kapsam
Madde 1 − Bu Yönetmelik, Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkında 3320 Sayılı Kanun'un uygulama esaslarını düzenlemek amacıyla hazırlanmış olup, yardımın yapılma, nemalandırma ve kullandırılmasına ilişkin esas ve usulleri kapsar.
Tanımlar ve Kısaltmalar
Madde 2 − Bu Yönetmelikte geçen;
Tanımlar;
a) Kurum: Aylıklarını, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'na göre almakta olan Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerini kanunla veya kanunların verdiği yetkiye dayanarak kurulan kuruluşlarda çalışanları istihdam eden kamu kurum ve kuruluşlarıdır.
b) Sosyal Güvenlik Kuruluşları: T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun Geçici 20'nci maddesine tabi bankalar, sigorta ve reasürans
şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar ve bunların teşkil ettikleri birlik personeli sosyal sigorta sandıklarıdır. c) İşveren: (10) veya (10)'dan fazla işçi çalıştıran gerçek ve tüzel kişilerdir.
d) Memur: Kurumlarda çalışan işçi ve sözleşmeli personel dışında kalan, seçimle gelen dahil, bütün personeldir.
e) İşçi: (10) veya (10)'dan fazla işçi çalıştırın işyerlerinde bir hizmet aktine istinaden sürekli olarak çalışan kişilerdir.
f) Emekli: Sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik, yaşlılık, adi malullük ve vazife malullüğü aylığı alanlardır.
g) Sözleşmeli Personel: Personel kanunları, özel kanunlar, yönetmelikler ve statüler gereği kadrolu veya kadrosuz olarak sözleşmeli statüde çalışanlardır.
h) Çalışanlar: Memurlar, işçiler ve yardımdan yararlanmayı talep eden sözleşmeli personeldir.
i) Bağımsız Konut: Mülkiyetinin tamamı bir kişiye ait olan, bir ailenin oturmasına mahsus bir ev veya apartman dairesidir.
i) Hizmet Tahsisli Konut: Hudut karakolu, istasyon, haberleşme, gözlem, araştırma, inşaat mahalli gibi, meskun yerlerden uzak, sosyal ve ekonomik zorluklan olan, ulaşım ve iskân imkânları kısıtlı yerlerde, normal
çalışma saatleri ile sınırlandırılması kabil olmadan görev başında bulundurulması gerekli olan personel ve koruma görevlisi, makam şoförü, kapıcı, kaloriferci gibi personel için inşa veya tefrik edilerek tahsis edilen bina, baraka, prefabrik yapı, şantiye eklentisi, tadil edilmiş veya edilmemiş karavan, kulübe v.b. konutlardır.
Temsil özelliği olan makam ve rütbe sahiplerine tahsis edilen özel nitelikli konutlar ile görevlerinin önemi ve özelliği, yetki ve sorumlulukları dikkate alınarak belirli görevlerdekilere tahsis edilen konutlar ile sıra
tahsisli konutlar hizmet tahsisli konut sayılmaz.
k) Kullanım Alanı: Bir ailenin oturmasına mahsus, müstakil bir ev veya apartman dairesinin duvarları arasında kalan 75 m2'lik temiz alandır. Bu alana, iç ve dış duvarlar, ateş ve havalandırma bacaları, aydınlıklar,
açık çıkmalar ile dubleks evlerdeki iç merpenler dahil değildir.
Kısaltmalar:
Kanun: Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkındaki 3320 sayılı Kanun'u,
Yardım: Konut Edindirme Yardımı'nı,
Sosyal Güvenlik Kanunları: 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu'nu, 506 sayılı Sosyal Sigortalar
Kanunu ile bunların ek ve değişikliklerini, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun Geçici 20'nci Maddesine tabi
sosyal sigorta sandıklarının statüleri'ni,
İdare: Başbakanlık Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı'nı,
İlgili Banka: Toplu Konut Fonu'ndan açılan kredileri kullandıran Bankalar'ı, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
YARDIMIN YAPILMASINA İLİŞKİN ESASLAR
BİRİNCİ KISIM
YARDIMLA İLGİLİ GENEL ESASLAR
Yardımdan Yararlanacaklar
Madde 3 − Bu Yardımdan; Bu Yönetmeliğin 2'nci Maddesinde tanımlanan memur ve işçiler ile bağımsız konutu bulunmayan emekliler, taleplerine bağlı olmaksızın, yararlandırılırlar. Yardımdan Yararlanamayacaklar
Madde 4− Bu Yardımdan;
a) Emeklilerden bağımsız konutu bulunanlar,
b) Hizmet Tahsisli Konutlar dışında, her ne şekilde olursa olsun, Kurum ve İşverenler tarafından tahsis ve temin edilmiş konutlarda oturanlar, bu konutlarda oturdukları sürece,
c) Kurumların yurtdışı kadrolarına sürekli görevle atananlar, bu görevlerinde bulundukları sürece,
d) Sözleşmeli Personel, yararlanamazlar.
Ancak, talep etmeleri halinde Sözleşmeli Personel de Kurumlarına başvurmak ve bu Yönetmeliğin 6 ncı Maddesinde belirtilen Yardım miktarlarını kendileri ödemek şartıyla Yardımdan faydalandırılırlar. Bu imkandan yararlanma talebinde bulunan Sözleşmeli Personelin Yardımları, Kurumlarınca ilgililerin ücretlerinden kesilerek T.Emlak Kredi Bankasındaki "Devlet Memurları ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabına" yatırılır ve bunlara ait kayıtlar Kurumlarca tutulur.
Eşlere Yapılacak Yardım
Madde 5 − Eşlerden her ikisinin de Yardıma müstehak olması durumunda, Yardım yalnız aile reisine yapılır.
Ancak,
a) Eşlerden her ikisi de yardıma müstehak olmakla birlikte, aile reisi olan eşin, 4 üncü Madde hükmüne göre, yardımdan yararlanma şartlarını kaybetmesi halinde, bu değişikliğin tahakkuk ettiği tarihi takip eden aybaşından itibaren Yardım diğer eş adına yapılır.
b) Adına Yardım yapılan eşin, Yardımını kullanmasından önce, aile reisi olan eşin tekrar Yardıma müstehak olması durumunda, eşe yapılan yardım durdurulur ve bu tarihi takip eden aybaşından itibaren yardım aile reisi eş adına yapılmaya başlanır. Bu durumda, eşler adına yapıları yardım birleştirilir.
c) Adına yardım yapılan eşin, yardımı kullanmasından sonra, aile reisi olan eşin tekrar yardıma müstehak olması durumunda ise yardım, yardımı kullanan eş adına yapılmaya devam edilir.
d) Yardıma müstehak kişilerin yardımdan yararlanır iken evlenmeleri halinde, yardım aile reisi eşe
yapılmaya devam olunur. Diğer eşe yapılan yardım durdurulur. Her iki eş adına yapılan yardım, birleştirilir. Bu yardımlar toplamı ancak bir konut için kullandırılır.
Yardımdan yararlanma şartlarını etkileyecek bir değişiklik olduğu takdirde eşler durumlarını en geç 15 gün içinde yazılı olarak ilgili Kurum, İşveren veya Sosyal Güvenlik Kuruluşlarına bildirmek zorundadırlar.
Yardımın Miktarı
Madde 6 − Yardıma müstehak olanlara, Yardıma hak kazandıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren;
İlk altı ay için ayda : 3.500. TL.
İkinci altı ay için ayda : 7.500. TL.
Üçüncü altı ay için ayda : 10.000. TL.
Dördüncü altı ay için ayda : 13.000. TL.
Kalan süreler için ayda : 16.000. TL.
Yardımda bulunulur
Yardımdan Bakanlar Kurulu'nca artırılması halinde, kararın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından
itibaren, artırılan miktar üzerinden Yardım yapılır.
Yardım Süresi
Madde 7 − Yardımın süresi 180 aydır.
Yardımdan yararlanma şartlarını kaybedenlere, yardım yapılması durdurulur. Ancak, bunlardan yardım
yapılma hakkını tekrar kazananlara, 180 aylık sürenin bakiye kısmı kadar yardım yapılmasına devam olunur.
Yardımdan yararlanır iken ölen kişinin, kalan süreye ait yardım hakkı, yardıma müstehak eşi adına
yapılır. Bu durumda bakiye süre için yardıma müstehak eşe yapılacak yardım, eşin çalıştığı kurum, işveren ve
sosyal güvenlik kuruluşunca yapılır.
Yardımdan yararlananlardan kendi adına Bağımsız Konutu bulunanların 36 aylık yardımdan yararlanma
süresinden sonra Sosyal Güvenlik Kanunlarına göre emekli olması durumunda, kalan süreye ait yardım ilgili
sosyal güvenlik kuruluşunca yapılır.
İKİNCİ KISIM
MEMURLARA YAPILACAK YARDIM
Memurlara Yapılacak Yardım
Madde 8 − Kurumlar Yardıma müstehak memurları için yapacakları yardımı, her ay "Konut Edindirme Yardımı Tahakkuk Bildirimi"ni (Ek: I ) düzenleme suretiyle ve aylıklar meyanında tahakkuk ettirirler. Konut Edindirme Yardımı Tahakkuk Bildirimi üç nüsha düzenlenir. Birinci ve ikinci nüshaları ilgili Saymanlığa intikal ettirilir. Saymanlıkça birinci nüsha sarf evrakına bağlanır. İkinci nüshalar ise aylar itibariyle tasnif edilerek saklanır.
Yardımın Yatırılması, Bilgilerin Tutulması
Madde 9 − Saymanlar, daireler itibariyle tahakkuk ettirilen aylık yardım tutarlarını tek kalemde ve yardımın ait bulunduğu ayın sonuna kadar Türkiye Emlak Kredi Bankasındaki "Devlet Memurları ve Emeklileri
Konut Edindirme Yardımı Hesabı"na yatırmak zorundadırlar.
Paranın yatırıldığına dair makbuzun tarih ve numarası, bildirimin saymanlıkta kalan nüshasının üzerine ayrıca işlenir.
Adına yardım yapıtları memurun yardım süresine ve miktarlarına ait bilgiler kurumlarınca tutulur.
İşe Başlama ve İşten Ayrılma
Madde 10 − Memurların yardımları aylıklar meyanında tahakkuk ettirilir. Ay içinde işe başlayan memurların yardımı, işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yapılır. Ay içinde görevden ayrılanlarla, yardımdan yararlanma şartlarını kaybedenlere, görevden ayrıldıkları veya yardımdan yararlanma şartlarını kaybettikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren yardım yapılması durdurulur.
ÜÇÜNCÜ KISIM
İŞÇİLERE YAPILACAK YARDIM
İşçilere Yapılacak Yardım
Madde 11 − İşverenler, işçileri adına bu Yönetmelikte belirtilen süre, miktar, usul ve esaslara göre Yardım yapmak zorundadırlar.
Yardım ödeme süresi içinde, işyerinde çalışan işçi sayısının (10)'dan aşağı düşmemesi durumunda, bu tarihi takip eden aybaşından itibaren İşverence Yardım yapılması durdurulur. (10)'dan az işçi çalıştıran işverenlerin işçi sayısının tekrar (10) veya (10)'dan fazla olması durumunda, bu tarihi takip eden aybaşından itibaren yardım yapılmasına yeniden başlanır.
(10)'dan az işçi çalıştıran işverenlerden isteyenler Sosyal Sigortalar Kurumu'na yazılı talepte bulunarak işyerinde çalışan işçilerini yardımdan faydalandırabilirler. Bu takdirde, İşverenler Yardımı Kanun ve bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapmak zorundadırlar.
Yardımın Yatırılması, Bilgilerin Tutulması
Madde 12 − İşverenler, her ay Sosyal Sigortalar Kurumundan temin edecekleri "Konut Edindirme Yardımı Bildirimi"ni (Ek: 2) düzenleyerek, en geç ertesi ayın sonuna kadar Sosyal Sigortalar Kurumu'nun ilgili ünitesine vermek ve tahakkuk ettirmiş oldukları Yardımı Sosyal Sigortalar Kurumu'nun ilgili ünitesine yatırmakla, yükümlüdürler.
"Konut Edindirme Yardımı Bildirimi" üç nüsha olarak düzenlenir. Birinci ve ikinci nüshalar Sosyal
Sigortalar Kurumuna verilir, üçüncü nüshası, İşverence saklanır. İşverenlerce Sosyal Sigortalar Kurumuna
yatırılan veya süresinde yatırılmadığı için,
Sosyal Sigortalar Kurumunca sonradan tahsil edilen Yardımlar miktarları, gecikme zammı ile birlikte, en
geç tahsilatın yapıldığı ayı takibeden ayın sonuna kadar toplu olarak, Türkiye Emlak Kredi Bankasındaki "İşçiler
ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabı"na yatırılır.
Adına yardım yapılan işçinin, yardım süresine ve miktarlarına ait bilgiler Sosyal Sigortalar Kurumunca
tutulur.
İşçinin İşe Başlaması, İşten Ayrılması
Madde 13− Ay içinde işe giren işçi için Yardım, işe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren yapılır.
Ay içinde işten ayrılan işçiye ait yardım tam olarak yapılır.
İşverenler, işten ayrılan işçilerine bu işçi adına ödemiş oldukları yardım miktarlarını ve sürelerini gösterir
tastikli bir belge vermek zorundadırlar. Çeşitli işyerlerinde çalışmış ve yardımdan yararlanmış işçiler için kalan
sürelerde yatırılacak yardım miktarı ve yardımın birleştirilmesi işlemi Sosyal Sigortalar Kurumunca yapılır.
Yardımın Süresinde Yapılmaması
Madde 14 − Bu yönetmeliğin 12'nci maddesinde tespit edilen süre içinde yapılmayan yardımların tahsili
için, ilgili işçi veya işçiler Sosyal Sigortalar Kurumuna yazı ile başvurabilecekleri gibi, Sosyal Sigortalar
Kurumunca tahsilat ve re'sen de işlem yapılır.
Ödenmeyen Yardımlar hakkında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun değişik 80'inci maddesine göre
işlem yapılır.
Ödenmeyen yardımların tahsili için Sosyal Sigortalar Kurumunca düzenlenen belgeler, 506 sayılı Sosyal
Sigortalar Kanunu'nun 81'inci maddesine göre resmi dairelerin usulüne göre verdiği belgeler niteliğinde olup,
icra ve iflas dairelerince bunların tabi oldukları hükümler uygulanır.
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 83'üncü Maddesine göre, teminatın prim karşılığı tutulması
halinde, İşverenlerce, Yardımın yapılması hususu incelenir ve gereği yapılır.
İşveren, işyerini devreder veya intikal ettirir ise, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 82'nci
Maddesine göre, eski İşyerinin Yardım ve Yardıma ait masraf ve gecikme zammı borcundan, yeni İşveren
müteselsilen sorumludur. Bu hükme aykırı olarak yapılan sözleşmeler muteber değildir.
Konut Edindirme Yardımı Bildiriminin Verilmemesi
Madde 15 − İşverenlerce, bu Yönetmeliğin 12'nci Maddesine göre "Konut Edindirme Yardımı Bildirimi"
doldurulup, Sosyal Sigortalar Kurumuna verilmemesi halinde, Sosyal Sigortalar Kurumunca, tespit edilecek işçi
sayısı ve ilgili Yardım süresi ve miktarları esas alınmak suretiyle, Yardım re'sen tahakkuk ettirilerek, tebliğ
edilir.
İşveren bu tebligata karşı tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde Sosyal Sigortalar Kurumuna itiraz
edebilir. İtiraz tahsilatı durdurur, itiraz sonucu karşı yargı yolu açıktır. Re'sen tahakkuk ettirilen Yardım
miktarını ödeyen işveren, ödeme tarihini takip eden bir ay içinde, yardım yapılan işçileri Sosyal Sigortalar
Kurumuna bildirmek zorundadır.
Bu bildirimi yapmayan işverenden Sosyal Sigortalar Kurumu, bildirimin verilmesini ister.
DÖRDÜNCÜ KISIM
T.C. EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİLERİNE YAPILACAK YARDIM
T.C. Emekli Sandığı Emeklilerine Yapılacak Yardım
Madde 16 − 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ile ek ve değişikliklerine göre Emekli olanlardan Bağımsız Konutu bulunmayanlara, T.C. Emekli Sandığınca, bu Yönetmelikte belirtilen süre, miktar, usul ve
esaslara göre yardım yapılır.
İştirakçi iken Emekli olanlardan Bağımsız Konutu bulunmayanlara, iştirakçi bulundukları süre içinde fâydalandıkları yardım süresi ve miktarları dikkate alınarak bakiye süre için yardım, T.C. Emekli Sandığınca
yapılır.
Bu yönetmeliğin 7'nci maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır.
İştirakçi olmamakla birlikte 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre vazife malüllüğü aylığı bağlananlara, yardım, aylık bağlandığı tarihi takip eden aybaşından itibaren T.C. Emekli Sandığınca yapılır.
Çalışanlardan emekli olanlar yardımdan yararlandıkları süreleri ve miktarları, yardımdan yararlanmamış iseler bu hususu, kurumlarından alacakları bir belge ile T.C. Emekli Sandığına bildirmek zorundadırlar.
Yardımın Yatırılması, Bilgilerin Tutulması
Madde 17 − Yardım, T.C. Emekli Sandığınca emekli, adli malüllük ve vazife malüllüğü aylıklarının
ödenmesi esaslarına göre aylık olarak tahakkuk ettirilerek, yardımın ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar,
T.C. Emekli Sandığınca toplu olarak Türkiye Emlak Kredi Bankasındaki "Memurlar ve Emeklileri Konut
Edindirme Yardımı Hesabı"na yatırılır.
Adına yardım yapılan emeklilerin yardım süresine ve miktarlarına ait bilgiler T.C. Emekli Sandığınca
tutulur.
T.C. Emekli Sandığınca Yapılan Yardımın Finansmanı
Madde 18 − Bu Yönetmeliğin 17'nci maddesi uyarınca T.C. Emekli Sandığınca Emekliler adına yapılan
yardımlar toplamı, Sosyal Yardım zammını ödeyen kuruluşlarca T.C. Emekli Sandığının yazı ile istemesi
üzerine, bir ay içinde sandığa ödenir. T.C. Emekli sandığının ödeme istemi üzerine ödeme yapmayan
kuruluşlarla ilgili olarak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun hükümleri uygulanır.
BEŞİNCİ KISIM
SOSYAL SİGORTALAR KURUMU EMEKLİLERİNE
YAPILACAK YARDIM
Sosyal Sigortalar Kurumu Emeklilerine Yapılacak Yardım
Madde 19 − 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve 991 sayılı Kanun ile Sosyal Sigortalar Kurumuna
devredilen sandıklar mevzuatına göre, emekli olanlardan bağımsız konutu bulunmayanlara, Sosyal Sigortalar
Kurumunca bu yönetmelikte belirtilen süre, miktar, usul ve esaslara göre yardım yapılır.
Sigortalı bir işte çalışır iken emekli olanlardan bağımsız konutu bulunmayanlara, çalıştıkları süre içinde
faydalandıkları yardım süresi ve miktarı dikkate alınarak bakiye süre için yardım, Sosyal Sigortala~ Kurumunca
yapılır.
Bu yönetmeliğin 7'nci maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır.
Emeklilik talebinde bulunan sigortalılar, yardımdan faydalanmış iseler sürelerini, yardımdan
faydalanmamış iseler bu hususu, Sosyal Sigortalar Kurumu'na bildirmek zorundadırlar.
Yardımın Yatırılması, Bilgilerin Tutulması
Madde 20 − Yardım, Sosyal Sigortalar Kurumunca yaşlılık veya malüllük aylıklarının ödenmesine ilişkin
esaslara göre aylık olarak tahakkuk ettirilerek, yardımın ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar, Sosyal
Sigortalar Kurumunca, toplu olarak Türkiye Emlak Kredi Bankasındaki "İşçiler ve Emeklileri Konut Edindirme
Yardımı Hesabı"na yatırılır.
Adına yardım yapılan emeklilerin yardım süresine ve miktarlarına ait bilgiler Sosyal Sigortalar
Kurumunca tutulur.
Aylıkları Kesilmeksizin Çalışanlara Yapılacak Yardım
Madde 21 − Sosyal Sigortalâr Kanunlarına göre aylık alanları, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun
değişik (3/IIC) Maddesi veya değişik (63/B) maddesine göre emekli aylıkları kesilmeksizin ve "Sosyal Güvenlik
Destek Primi" ödenmek suretiyle sigortalı bir işte çalışmaları durumunda, bunlar adına yardım işverenlerce
yapılır.
Emekli Sigortalılar Yardımdan yararlanma şartlan bakımından, işçilerin yardımdan yararlanma esaslarına
tabidirler.
Ancak, (10)'dan az işçi çalıştıran işyerlerinde çalışan emekli sigortalılar, işyeri dolayısıyla yardımdan
faydalanamıyorlar ise, bunların adına yardım, ilgili sosyal güvenlik kuruluşunca yapılır.
Emekli sigortalılar, birinci veya üçüncü fıkra hükmünde belirtilen işyerlerinde işe başladıkları tarihi takip
eden bir ay içinde, yardım uygulanması bakımından durumlarını yazılı olarak ilgili sosyal güvenlik kuruluşuna
bildirmek zorundadırlar.
Sosyal Sigortalar Kurumunca Yapılan Yardımın Finansmanı
Madde 22 − Bu yönetmeliğin 19'ncu maddesi uyarınca Sosyal Sigortalar Kurumunca Emeklilere yapılan
yardımlar toplamı, aylık olarak Maliye ve Gümrük Bakanlığına ve Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığına yazı ile
bildirilir.
Yapılan yardımlar toplamı, bu bildirimin yapıldığı ay içinde Hazinece, Sosyal Sigortalar Kurumuna
ödenir.
ALTINCI KISIM
SOSYAL SİGORTA SANDIKLARINCA EMEKLİLERE YAPILACAK YARDIM
Sosyal Sigorta Sandıklarınca Emeklilere Yapılacak Yardım
Madde 23 − 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun Geçici 20'nci maddesine tabii banka, sigorta ve
reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar ve bunların teşkil ettikleri birlik personeli sosyal
sigorta sandıkları; statüleri gereği yaşlılık veya malüllük aylığı bağladıkları emeklilerinden kendi adına Bağımsız
Konutu bulunmayanlara, bu yönetmelik hükümlerine göre yardım yaparlar.
Statü hükümleri gereği çalışır iken emekli olanlardan bağımsız konutu bulunmayanlara, çalıştıkları süre
içinde faydalandıkları yardım süresi ve miktarları dikkate alınarak bakiye süre için Yardım Sosyal Sigorta
Sandıklarınca yapılır.
Bu Yönetmeliğin 7'nci maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır.
Çalışanlardan emekli olanlarının, yardımdan yararlandıkları süreleri ve miktarları çalıştıkları işveren
kuruluşlarca Sosyal Sigorta Sandıkları'na bildirilir.
Yardımın Yatırılması, Bilgilerin Tutulması
Madde 24 − Yardım, Sosyal Sigorta Sandıklarınca, yaşlılık ve malüllük aylıklarının ödenmesine ilişkin
esaslara göre aylık olarak tahakkuk ettirilerek Yardımın ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar, Sosyal
Sigorta Sandıklarınca toplu olarak Türkiye Emlak Kredi Bankasındaki "İşçiler ve Emeklileri Konut Edindirme
Yardımı Hesabı"na yatırılır.
Adına yardım ödemesi yapılan emeklinin yardım süresi ve miktarlarına ait bilgiler Sosyal Sigorta
Sandıklarınca tutulur.
Sosyal Sigortalar Sandıklarınca Yapılan Yardımın Finansmanı
Madde 25 − Sosyal Sigorta Sandıklarınca yapılan aylık yardım toplamı, yapılma tarihini takip eden bir
hafta içinde ilgili İşveren Kuruluş veya kuruluşlara yazı ile bildirilir. Bildirim tarihini takip eden bir ay içinde
ilgili işveren kuruluş ve kuruluşlar talep edilen yardım toplamını, Sosyal Sigorta Sandıklarına ödemek
zorundadırlar..
İşveren kuruluşu bulunmayan Sosyal Sigorta Sandıklarına ait ödemeler, ilgili işveren kuruluşun
tasfiyesini üstlenen kuruluşça yukarıdaki fıkra hükmüne göre yapılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
YARDIMIN KULLANDIRILMASI ESASLARI
BİRİNCİ KISIM
BANKADA TUTULACAK HESAPLAR VE YARDIMLARIN NEMALANDIRILMASI
Bankada Tutulacak Hesaplar
Madde 26 − T.Emlak Kredi Bankasında, Kurumlar ve Sosyal Güvenlik Kuruluşlarının yatıracakları
yardımlar nedeniyle, idare adına ve fon hesabı niteliğinde;
Devlet Memurları ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabı, İşçiler ve Emeklileri Konut
Edindirme Yardım Hesabı adı altında iki ana hesap ve ayrıca bu hesaplarda biriken paraların nemalarının
kaydına mahsus iki tali hesap açılır. Bu hesaplar Fon niteliğinde olduğundan, hesaplarda toplanan paralar için
mevduat munzam karşılığı yatırılmaz ve bu paralar disponibilite hesabında taahhüt olarak dikkate alınmaz.
T.Emlak Kredi Bankası bu hesaplara ilişkin kayıtlan tutmakla ve kullanımlarla ilgili olarak İdare'ye bilgi
vermekle yükümlüdür.
Bu hesaplarda biriken paralar, Kanunda belirtilen amaçlara uygun olarak, bu yönetmelikteki ve idare ile
T.Emlak Kredi Bankası arasında yapılacak protokoldaki esaslara göre T.Emlak Kredi Bankasınca nemalandırılır
ve ilgililere ödenir.
İdare, yardıma müstehak kişilere yapılacak ödemeleri genel talimatlarla düzenler.
Yardımın Nemalandırılması
Madde 27 − T.Emlak Kredi Bankası; "Devlet Memurları ve Emeklilere Konut Edindirme Yardımı
Hesabı"nda ve "İşçiler ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabı"nda toplanan paralan altışar aylık vadeli
hesaplara aktanr ve bunlara aktanna tarihi itibariyle yürürlükte olan altı ay vadeli mevduata uygulanan oranda
faiz tahakkuk ettirir. Faizleri, nemaların kaydına ait hesaplara aktarır:
Ayrıca, idare hesaplarda toplanan paralan, Devlet Tahvili; Hazine Horosu veya Gelir Ortaklığı Senedine
yatırmak suretiyle de nemalandırılabilir.
Zamanında yatırılmayan yardımların, sonradan tahsili sırasında ayrıca alınan gecikme zammı ve benzeri
meblağlar da nema hükmünde olup, nema hesaplarına kaydedilir.
Toplanan paranın nemasının, yardıma müstehak kişiler ile kanunun uygulamasında görevlendirilecek
kuruluşlara tahsisinin usul, esas ve oranlan Bakanlar Kurulunca tespit edilir.
İKİNCİ KISIM
YARDIMIN KULLANDIRILMASI
Başvuru
Madde 28 − Yardıma müstehak kişilerden bağımsız konutu bulunmayanlar adına en az 18 ay süre ile
bağımsız konutu bulunanlar adına ise en az 36 ay süre ile yardım yapılmış olanlar aşağıdaki belgelerle T.Emlak
Kredi Bankasına başvurabilirler.
a) Nüfus Hüviyet Cüzdanının aslı veya onaylı örneği,
b) Tapu Senedi,
c) Onaylı Proje,
d) İlgili Kurum ve Sosyal Güvenlik Kuruluşundan alacağı ve adına ne kadar süre ve miktarda yardım
yapıldığını gösterir "Konut Edindirme Yardım Kullanım Talep Formu" (Ek: 3)
e) Toplu Konut Fonu'ndan kredi kullanılmış ise ilgili bankadan alınacak, kredi borcunu, taksit başlangıç
tarihini, taksit tutarını ve konutunu kullanma alanının 75 m2'yi geçmediğini gösterir belge.
Kooperatif veya sosyal yardım kurumlarının inşa edecekleri konutlardan edinmek amacıyla bu
kuruluşlara ortak veya üye olunması halinde; tapu senedi yerine ortak veya üyeliğe ilişkin belge ve ayrıca, inşa
edilen konutların bir kısmının kullanım alanının 75 mz'den büyük olması halinde, yardıma müstehak kişinin
belirlenen konutunun kullanım alanının 75 m2'yi geçmediğini gösterir noter onaylı kur'a zaptı ibraz edilir.
Proje ibrazının mümkün olmaması halinde, konutun kullanım alanının 75 m2'yi geçip geçmediği ve
yapının ilgili mevzuata uygunluğu T.Emlak Kredi Bankasınca tespit edilir.
Yardımın Hangi Konutlar İçin Kullandırılacağı
Madde 29 − Yardıma müstehak kişilere, bu yönetmeliğin 28'inci maddesinde belirtilen ve durumuna
uyan sürelerin dolmasından sonra ve T.Emlak Kredi Bankasına başvurmaları halinde, belediye ve imar sınırlan
içinde bulunan ve kullanım alanı 75 m2'yi geçmeyen konutların 60 m2'lik kısmı için;
• Hazır veya inşa halindeki konutların edinilmesi amacıyla,
• Kredi kullanarak edindiği konutun Toplu Konut Fonu'ndan alınan kredi borcunun geri ödenmesi
amacıyla,
Yardım kullandırılır.
Ödenme Şekli
Madde 30 − Bu yönetmeliğin 28'inci maddesine göre yapılan başvurular, T.Emlak Kredi Bankasınca
incelenerek, bu yönetmelikteki hükümleri ve ilgili mevzuata uygunluğu tespit edildikten sonra; yönetmeliğin
ekinde yer alan formda belirtilen yardım miktarı ile hesaplanacak nema tutan, def’aten yardıma müstehak kişiye
ödenir.
Ancak, yardımın ödenmesine konu olan konut için:
a) Yardımın def'aten ödenmesinden sonraki bir tarihte, Toplu Konut Fonu'ndan kredi kullanılması veya
kredi borcunun geri ödemesinin başlaması halinde; kredi borcunun geri ödenmesine başlandığı tarihten itibaren,
yardıma müstehak kişinin talebi ile ilgili bankanın bildirisi üzerine her ay, kredi borcundan düşülmek üzere cari
aylık yardım miktarları kadar, T.Emlak Kredi Bankası tarafından ilgili bankaya aktarma yapılır. Bu aktarma, 180
aylık yardım süresinin dolduğu veya kredi borcunun bittiğinin ilgili banka tarafından T.Emlak Kredi Bankasına
bildirildiği tarihe kadar devam eder.
b) Yardım ödemesi yapılmadan önce, Toplu Konut Fonu'ndan kullanılmış bir kredi borcu mevcutsa,
yardıma müstehak kişiye ödeme yapılmayarak, T.Emlak Kredi Bankasınca, nemalı meblağ, kredi borcundan
düşülmek üzere def'aten ilgili bankaya ödenir. Ayrıca, izleyen aylarda hesaba yatırılacak yardımlar da yine kredi
borcundan düşülmek üzere T.Emlak Kredi Bankasınca bekletilmeksizin ilgili bankaya aktarılır. Bu aktarma, 180
aylık yardım süresinin dolduğu veya kredi borcunun bittiğinin ilgili banka tarafından T.Emlak Kredi Bankasına
bildirildiği tarihe kadar devam eder.
Ölüm Hali
Madde 31 − Yardıma müstehak kişinin ölümü halinde, adına biriken ve kullanılmayan yardım, neması ile
birlikte Kanuni mirasçılarına ödenir.
Kanuni mirasçılara ödeme yapılabilmesi için veraset ilamının ve bu Yönetmeliğin ekinde yer alan (Ek: 3)
Form'un T.Emlak Kredi Bankasına ibraz edilmesi zorunludur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
Bildirimde Bulunma Zorunluluğu
Madde 32 − Kurumlar ve işverenler çalışanlarından yardımdan yararlanacak olanları, çalışanlar
tarafından doldurulacak "Konut Edindirme Yardımı Bilgi Formu"na (Ek: 4) dayanarak tespit ederler.
Halen çalışmakta olanlar, bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten; bu tarihten sonra işe başlayacak
olanlar da işe başlama tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sözkonusu Bilgi Formu'nu eksiksiz olarak
doldurarak Kurumlarına veya işverenlerine verirler.
Bilgi Formu'nda beyan edilen şartlarda yardımdan yararlanmayı etkileyecek şekilde bir değişiklik olduğu
takdirde çalışanlar, bu değişikliğin tahakkuk ettiği tarihten en geç 15 gün içinde, yeni bir Bilgi Formu
düzenleyerek Kurum veya İşverenlerine vermek zorundadırlar.
Vergi, Resim ve Harç İstisnası ve Sigorta Uygulaması
Madde 33− Yardım her türlü vergi, resim ve harçtan müstesnadır. 6'ncı maddede yer alan yardım miktarları herhangi bir kesinti yapılmaksızın, İlgili banka hesabına ödenir. Yardımın kullanılmasına ilişkin
olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar için Katma Değer Vergisi ödenmesi gerektiği takdirde bu vergi
ödenecek, başka herhangi bir vergi, resim ve harç ödenmeyecektir.
Yardıma müstehak kişi adına yapılacak yardım, vergi matrahına esas aylık veya ücrete ve sigorta primine
esas kazanca dahil edilmez, kesenek ve karşılıkların hesaplanmasında dikkate alınmaz.
Yardımdan Gelir Vergisi ve Sosyal Sigorta Primi kesilmez. Yardım, kıdem tazminatı hesabında nazara
alınmaz. İşverenler, ödedikleri Yardımları Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahından indirirler.
Toplu İş Sözleşmesine Konulmayacak Hükümler
Madde 34 − Yardımın miktarı ile ödeme usül ve esasları hakkında Kanun ve bu yönetmelikte yer alan
hükümler toplu iş sözleşmeleri ile değiştirilemez ve toplu iş sözleşmelerine bu konuda herhangi bir hüküm konulamaz.
Diğer Kuruluşların Yardım Ödeme Şekli
Madde 35-Sosyal Sigortalar Sandıklarının işvereni niteliğindeki kuruluşlar ile bünyesinde İşçi çalıştıran
ancak, sosyal güvenlik bakımından Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi olmayan kuruluşlar bu yönetmelik
kapsamına giren çalışanları için bu yönetmelikte belirtilen miktar, süre ve esaslara göre tahakkuk ettirdikleri
yardımları, aylıkların ödendiği ayın sonuna kadar toplu olarak Türkiye Emlak Kredi Bankasındaki "İşçiler ve
Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabı"na yatırırlar.
Bu işyerlerinde, ay içinde işe giren çalışan için yardım, işe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren yapılır. Ay içinde işten ayrılan çalışana ait yardım tam olarak ödenir.
Adına yardım yapılan çalışanın yardım sürelerine ve miktarına ait bilgiler işveren kuruluşça tutulur.
İşveren kuruluş işten ayrılan çalışana, adına ödemiş olduğu yardım miktarlarını ve sürelerini gösterir tastikli bir belge vermek zorundadır.
Yürürlük
Madde 36 − Bu Yönetmelik I/1/1987 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 37− Bu Yönetmelik hükümleri Başbakanlık tarafından yürütülür.