18 / 07 / 2024

35 bin YTL'ye evde havuz sefası...

35 bin YTL'ye evde havuz sefası...

Eve yaptıracağınız havuzla kavurucu yaz günlerinde serin sularda keyif yapın...




35 bin YTL'den başlayan fiyatlarla bir haftada eve hazır havuz yaptırmak mümkün

Yazın gelişiyle birlikte, sıcaklar da iyice yüzünü göstermeye başladı... Bunaltıcı sıcaklarda serinlemenin en keyifli yollarından biri de havuz ya da denize girmek.  Bunun için tatile çıkmak, spor salonları ya da otellerin yüzme havuzlarına gitmek en sık başvurulan alternatifler...Serin sularda keyif yapmak için tatile çıkmayı beklemeyi ya da başka bir yere gitmeyi istemiyorsanız bir seçenek daha var: Eve havuz yaptırmak... Biraz masrafı göze alıp yaptıracağınız bir havuzla evde pekala keyif yapmanız mümkün. Tekborsa muhabiri Kezban Gebetaş, kavurucu sıcakların bastırdığı şu günlerde eve havuz yaptırmaya niyetlenenler için bu işin maliyetini ve inceliklerini araştırdı...

Aqua Havuz &Sauna'dan Nida Kağıtçı, "Eğer havuz yaptıracaksanız öncelikle havuz yapılacak yer alanı yeteri kadar büyük mü, havuzun boyu, derinliği ne olacak?, Havuz açık mı kapalı mı olacak? İçinde en kalabalık zamanda kaç kişi kullanacak? Havuz kullanacakların havuz kimyasallarına alerjisi var mı? gibi soruların yanıtlarını net olarak verdikten sonra harekete geçmeniz gerekiyor" diyor.

Kağıtçı, havuz yapılacak yerin güneş gören ve çok fazla rüzgar almayan bir yerde olması gerektiğini söylüyor. Bu nedenle özellikle evin bahçesi gibi açık alanlar bu iş için son derece ideal. Evinizin bodrum ve terasına da yaptırabilirsiniz tabii. Fakat bu biraz daha zahmetli olabiliyor; bunun için ekstra bir masrafı göze almanız gerekiyor. Kağıtçı, "Evin projesi havuz yapmaya uygunsa bu tip yerlerde de havuz kuruyoruz. Fakat daha maliyetli oluyor" diyor. Kapalı havuz yaptırmak niyetindeyseniz hemen belirtelim, bu tip havuzlar bitmiş evlere yapılamıyor. Yani eviniz inşaat halindeyken ancak kapalı havuz yaptırabiliyorsunuz.

Bahar en ideal dönem...

Niyetiniz evinize havuz yaptırmaksa, sıcaklar bastırmadan harekete geçmek en doğrusu. Kağıtçı'ya göre mart ayı bu işi için en uygun dönem.
Havuzun büyüklüğünün ne kadar olacağı da önemli konular arasında.
Ev tipi özel havuzların ölçüsü genelde 3x6, 4x8, 5x10, 6x12, 7x14 metreye kadar değişiyor. Yüzmek için ölçünün en az 5x10 olması lazım. Havuzun derinliğinin ne kadar olacağı da önemli. Kağıtçı'ya göre havuz derinliğinde ideal ölçüsünün, 1.20-1.60 m arasındaki olması gerekiyor.

Betonarme ya da hazır olarak havuz yaptırabiliyorsunuz. Betornarme havuzlar, anahtar teslim şekilde 45-60 günde tamamlanıyor. Bu tip havuzlarda hafriyat yapıldıktan sonra havuzun tabanı ve yan perdelerine beton dökülüyor. Ardından izolasyon ve iç kaplaması yapıldıktan sonra tesisat kuruluyor. "Bu kadar süre beklemek istemiyorum" diyorsanız diğer alternatif ise hazır havuzlar...Bu yöntemde havuz çok daha kısa sürede, yaklaşık bir haftada bitiriliyor ama biraz zahmetli. Bu tip havuzlarda , firma sadece havuzun kurulmasından sorumlu. Bunun dışındaki tüm işler havuzu yaptıracak olan kişiye ait. Yani havuz yapılacak zemine betonarme dökülmesinden güneşlenme platformuna kadar sizin ilgilenmeniz gerekiyor. Hazır havuzlar ise panel ve liner denilen malzemeyle ya da poliyesterle yapılıyor. Panel ve linerle yapılan havuzlarda hafriyattan sonra zemine beton duvarlar yerine çelik ya da plastik paneller döşeniyor. Ardından sadece tabana ince bir beton döküp içi liner denilen malzemeyle kaplanıyor. Diğer yöntemde ise poliyester, vinçle havuz için ayrılan yere direkt gömülerek inşa ediliyor.

En maliyetlisi kapalı havuz...

50 metrekare büyüklükteki betonarme bir havuzun maliyeti yaklaşık 50 bin YTL. Aynı ölçülerdeki hazır bir havuzun maliyeti ise 23 bin YTL. Nida Kağıtçı, bu fiyata, hafriyat, beton, demir, güneşlenme platformu ve çevresinin ise dahil olmadığını belirtiyor. Bunları dahil ettiğimizde ise böyle bir havuzun maliyeti 35-37 bin YTL'yi buluyor.  Eğer kapalı bir havuz yaptırmak istiyorsanız ısıtma sistemi için ekstra bir para ödeminiz gerekiyor. Bu ekstra maliyetleri de eklediğimizde 50 m2 büyüklükteki kapalı bir havuz için 55 bin YTL'yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

Kağıtçı'ya göre maliyeti daha fazla olmasına rağmen betonarme havuzlar daha sağlıklı ve uzun ömürlü. "Müşterilerim 20 yıl önce yaptığım havuzları hala kullanıyor" diyor.

Havuzun uzun ömürlü olması için...

Eğer hazır havuzu tercih edecekseniz kaliteli malzemeleri tercih edin

Filtrelerin kapasitesinin yeterli olmasına dikkat edin. Düşük kapasiteli olanlar havuzu temizlese de yeterli olmaz.

Havuzun filtre ve pompasına sürekli bakım yapmak gerekiyor. 3-4 yılda bir filtre kumunu değişmeyi ihmal etmeyin

Her gün havuzu ilaçlamayı ve dip temizliğini yapmak özellikle hijyen açısından önemli.

Güneş yağı ya da terli olarak suya girmek havuz suyunun kimyasal dengesini bozduğu gibi havuz filitrelerinin de kısa zamanda aşırı kirlenmesine neden oluyor. Bu nedenle havuza mutlaka duş alarak girin

Kezban GEBETAŞ / TEKBORSA


Geri Dön