Kent Haberleri

3600 kısmi emeklilik EYT kapsamına girdi mi? 3600 prim günü olanlar EYT'den faydalanacak mı?

Milyonlarca vatanda EYT düzenlemesinin yasalaşmasıyla emeklilik hakkını kazanacak. Peki, 3600 prim günü olanlar EYT'den faydalanacak mı? İşte detaylar...Söz konusu teklifin gelecek hafta Genel Kurul’da yasalaşması bekleniyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Meclis'e sunuldu. Söz konusu teklifin gelecek hafta Genel Kurul’da yasalaşması bekleniyor. 

Öte yandan çok sayıda kişi 3600 prim günü EYT kapsamında mı sorusunun yanıtı araştırılıyor. Peki, 3600 kısmi emeklilik EYT kapsamına girdi mi? 3600 prim günü olanlar EYT'den faydalanacak mı? İşte detaylar...

2 milyon 250 bin çalışanın 1 Mart itibari ile emeklilik maaşına hak kazanacağını belirten AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 öncesi olup prim günü ve yıl koşulunu dolduran herkesin emekli olabileceğini, askerlik gibi mevzuata uygun borçlanmalarla sigorta girişini öne çekenlerin de bu hakkı kazanacağını söyledi. 

Vatandaşlar 3600 prim günü EYT kapsamında mı sorusunun yanıtını sorguluyor. 

3600 EYT KAPSAMINDA MI?

EYT düzenlemesinde 3600 prim günü kapsamda bulunmayacak. Kısmi emeklilikte 15 sene ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabilecek. Bunun için yaş şartı kadınlarda 58 olurken erkeklerde ise 60 yaş şartı bulunuyor.

1999'dan önce sigortalı olmuş olan kişiler, 3600 gün prim ödemeye bağlı olarak 15 yıl kapsamında emekli olmaktadırlar.

EYT KİMLERİ KAPSAYACAK?

EYT 2 milyon 250 bin çalışanı 2023 yılı içerisinde doğrudan ilgilendiren, yaklaşık 5 milyon çalışana dönük bir düzenleme. 

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 olan, bu tarih dahil olmak üzere, yani sigortalılık süresini 9 Eylül 1999 yılından önceye götürebilenler artık yaş şartından bağımsız emekli olabilecek.

EYT BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK? 

AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, emeklilik başvurularını e-Devlet üzerinden veya bizzat SGK kurumlarına müracaatla ya da çalışan memurlar kendi kurumlarına müracaatla yapılacağını belirtti.

EYT NE ZAMAN YASALAŞACAK? 

EYT'de emeklilik haberleri merak ediliyor. EYT yasa teklifi 2 Şubat yani bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, Şubat ayında EYT'nin yasalaşacağını kaydetti.

EYT’de artık sona saatler kala AK Parti’den ‘prim şartı’ iddialarına çok önemli yanıt!

En düşük emekli maaşı 8 bin 500 TL... EYT düzenlemesinde büyük deprem! Hemen siz de göz atın!