Kent Haberleri

3600 kısmi emeklilikte kritik detay ortaya çıktı! Erkeklerde 55, kadınlarda 50 yaş sınırı... 

Kısmi emeklilik sistemi, son zamanlarda torba yasa gündemi ile birlikte gündemde yer alıyor. İşte 3600 ve 5000 primle kısmi emeklilik için aranan şartlar!Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen ve mevcut emeklilik koşullarını karşılamalarına rağmen emeklilik şansını yakalayamayanlar için kısmi emeklilik düzenlemesi bekleniyor

Kısmi emeklilik sistemi, son günlerde torba yasa ile birlikte hız kazanmış durumda. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen ve mevcut emeklilik koşullarını karşılamalarına rağmen emeklilik şansını yakalayamayanlar için kısmi emeklilik düzenlemesi bekleniyor. 

Bu kapsamda, kısmi emeklilik için belirlenen yaş şartının indirilmesi talepleri, reform çalışmaları çerçevesinde ele alınması bekleniyor.

Böylece kadınlar için kısmi emeklilik yaşının 50'ye, erkekler için ise 55'e indirilmesi planlanıyor.

İşte kısmi emeklilik için aranan koşullar ve detayları...

Ahaber'de yer alan detaylara göre, emekli olabilmek için belirli koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Son zamanlarda, az primle emekli olma fırsatı sunan alternatif yöntemler gündemde yer alıyor. Söz konusu yöntemler arasında kısmi emeklilik ile prim indirimi seçenekleri, sigortalılara emeklilik planlamasında daha çok esneklik sağlarken, aranan koşullar ise sorgulanan konular arasında bulunuyor.

Emekli olma konusunda fazla çalışma imkânı olmayanlar için kısmi emeklilik seçeneği önemli bir yardım sunuluyor. Az primle emekli olmak isteyenler için kısmi emeklilik sistemi önemli bir fırsat sağlıyor.

Kısmi emeklilik için gereken yaş koşulunun indirilmesi talepleri, yeni düzenlemelerin gündemde olduğunu gösteriyor. 10, 12.5 ve 15 yıl prim ödeyenlerin kısmi emeklilik hakkı ve diğer düzenlemeleri merakla araştırılıyor.

10 YIL PRİMLER EMEKLİ OLMA FIRSATI

Kısmi emeklilik imkanı ile beraber, en az 10 sene prim ödeyenler emeklilik hakkını kazanıyor. Bunun için aranan için ilk şart, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmak. Bir diğer şart ise Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) bağlı olmaktır.

Öte yandan, 3600 prim günü (10 sene) ve kadınlar için 50, erkekler için 55 yaşını tamamlamak gerekmekiyor. Emekli aylığı, bu 3 koşulun en son gerçekleştiği tarihe göre belirlenen emeklilik yaşı doldurulduğunda başlıyor.

TARIM İŞÇİLERİ İÇİN AZ PRİMLE EMEKLİLİK ŞANSI

EYT düzenlemesi kapsamında, tarım işçileri de kısmi emeklilik hakkından yararlanıyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce tarım sigortasını yapanlar, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü şartını yerine getirdiklerinde EYT'den emekli olabiliyor.

Bu vatandaşlar, kadınlarda 40-54, erkeklerde 44-58 yaş aralığında emekli olma hakkına sahip oluyor. EYT düzenlemesiyle beraber, bu kişiler 10 yıl (3600 prim günü) doldurduklarında yaşa bakılmaksızın emekli olabiliyor.

12.5 YIL PRİMLE EMEKİLİK FIRSATI

SSK'lılar için 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar, kısmi emeklilik için 4500 prim günü (12.5 yıl) ödemeleri gerekmekiyor. Diğer yandan, 25 yıldan beri sigortalı olmak ve kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurmak da gerekiyor.

BAĞ-KUR İÇİN DÜZENLEME

Hazırlıkları başlayan Bağ-Kur reformu kapsamında kısmi emeklilik koşulları da güncellenecek. Reform ile beraber prim günü şartı 9000'den 7200'e çekilecek ve 5400 prim günü ile (15 yıl) yaştan kısmi emeklilik imkânı sağlanacak.

Böylece, Bağ-Kur'lular için 900 günlük bir avantaj ortaya çıkacak.

Eksik prim günleri kısmi emeklilikte  borçlanma yoluyla tamamlanabiliyor. Borçlanma imkanı olanlar, ihtiyaçları kadar prim gününü tamamlayabiliyor.

Kısmi emeklilik sistemi, az primle emeklilik imkanı sağlayarak emeklilik planlamasında esneklik sunuluyor. 10, 12.5 ve 15 yıl prim ödeyenler için düzenlemeler gerçekleştirilerek kısmi emeklilik hakkı elde edilmesi mümkün hale getiriliyor.

Bağ-Kur reformuyla beraber Bağ-Kur'lular için de kısmi emeklilik koşulları da iyileştirme bekleniyor. Borçlanma fırsatı ise prim eksiklerinin tamamlanması için bir seçenek sunuyor.

Konu hakkında resmi açıklamalar yakından takip ediliyor. Düzenlemenin yasalaşması halinde söz konusu durumların geçerli olması bekleniyor.

Doğrudan yatırım azaldı, Türk sermayesinin yurt dışına göçü hızlandı!

O ilde 36 adet arsa satılıyor! 75 bin TL'den başlayan fiyatlarla! 

Arçelik 8 yılda 1,65 milyon atık eşyayı geri dönüştürdü