29 / 07 / 2024

3.7 milyon emekliye zam farkı müjdesi! Hesaplara ne zaman yatacak? 

3.7 milyon emekliye zam farkı müjdesi! Hesaplara ne zaman yatacak? 

En düşük emekli maaşını 12 bin 500 TL'ye yükselten yasa Meclis’te kabul edildi. Peki zam farkı hesaplara ne zaman yatacak?


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


TBMM Genel Kurulu, milyonlarca emeklinin dört gözle beklediği, en düşük emekli aylığını 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye yükselten  yasayı kabul etti. Yasaya eklenen maddeyle sendikalı memurlara 641.81 TL toplu sözleşme ikramiyesi verilecek. 

TBMM Genel Kurulu, ekonomik program kapsamında hazırlanan ve vergi yasalarında değişiklik yapan torba yasa teklifini kabul etti ve yasalaştırdı. Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre; söz konusu yasada yer alan değişiklikler belli oldu. İşte yasanın içerdiği o değişiklikler:

3.7 milyon emekliye zam farkı müjdesi! Hesaplara ne zaman yatacak? 

3.7 MİLYON EMEKLİYE ZAM FARKI

En düşük emekli aylığı 12 bin 500 TL'ye yükselecek. Düzenlemeden 3 milyon 703 bin emekli faydalanacak. Bunun maliyeti ise 33 milyar TL'yi bulacak. 

En düşük emekli maaşında yaşanan yükselişten kaynaklanan 2 bin 500 liralık fark emeklilerin hesabına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yasayı onaylamasının ardından yatırılacak. Ödemenin kısa süre içinde gerçekleştirilmesi öngörülüyor. 

3.7 milyon emekliye zam farkı müjdesi! Hesaplara ne zaman yatacak? 

EYT DESTEĞİ KALDIRILIYOR

EYT çerçevesinde emekli olanların aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri durumunda işverene sağlanan 5 puanlık destek primi kaldırılıyor. 

MEMURA TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİ

AK Parti'nin önergesi ile yasaya eklenen bir madde çerçevesinde, sendikalı kamu görevlilerine toplu sözleşmeyle belirlenen tutarda toplu sözleşme ikramiyesi verilecek. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ikramiyenin CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapmasıyla iptal edildiğini anımsattı ve "Biz, emekçilerimizin, memurlarımızın kazanımlarının her zaman yanındayız. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen madde doğrultusunda sendikalı memurlarımız toplu sözleşme ikramiyesi olarak 641.81 TL alacak" diye konuştu. 

3.7 milyon emekliye zam farkı müjdesi! Hesaplara ne zaman yatacak? 

Vergi paketinden beklenen gelirlere ilişkin etki analizi ise şöyle:
EYT'de 5 puan prim indirimi: Yıllık 13 milyar lira.
Yurtiçi asgari kurumlar vergisinin arttırılması: 70 milyar lira.
Çok uluslu şirketlere asgari kurumlar vergisi: 40 milyar lira.
Yurtdışı çıkış harcı: 4.3 milyar lira.
Start-up şirketler: Start-up şirketlerindeki hisse senedi opsiyonlarında sağlanan vergisel kolaylıklardan 1 milyar liralık etki oluşacak.
POS ve İBAN:2023 yılında bu konuda yaklaşık 524 bin kişiye toplam 3 miyar 385 milyon lira, 2024 yılında ise yaklaşık 210 bin kişiye toplam 1 milyar 516 milyon lira özel usulsüzlük cezası kesildi.
Serbest Bölge: Serbest bölge kazanç istisnasının ihracat gelirleri ile sınırlandırılmasından 2023 yılında 2025 yılı için 2.5 milyar lira gelir elde edilecek.

İstanbul'da satılık ve kiralık konut sayısı 5 yılda ne kadar düştü?

1.20 faizli konut kredisinde kulisler hareketlendi! Kimler düşük faizli kredi alabilir? 

Enflasyon ve döviz kurlarındaki artış inşaat maliyetlerini katladı!


Geri Dön