Genel

39Kent1İstanbul projesiyle 39 ilçe mercek altına alınıyor!

NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ve Kentsel Strateji Kurucu Ortağı A. Faruk Göksu tarafından kurulan ‘Kentsel Vizyon Platformu’, İstanbul’un 39 ilçesini planlamak ve dayanıklı bir kent yaratmak hedefiyle çalışmalara başladı.


NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ve Kentsel Strateji Kurucu Ortağı, Şehir Plancısı A. Faruk Göksu tarafından kurulan ‘Kentsel Vizyon Platformu’, İstanbul’un 39 ilçesini planlamak ve dayanıklı bir kent yaratmak hedefiyle çalışmalara başladı. Büyük Marmara depreminin 15’inci yılında çağrı yapan platform, “39Kent1İstanbul” çalışması için genç uzmanlar ve kamuya birlikte çalışma teklifinde bulunuyor. 3 ay sürecek çalışmada tüm ilçelerin mekânsal strateji planları hazırlanacak. Bir mimar ve şehir plancısının başkanlığında toplanan mimarlık öğrencileri, şehir plancıları, felsefe ve ekonomi öğrencileri bir araya gelerek şehrin tüm planını değiştirecek. 


ANADOLU’YA YAYILACAK


Ekip, çalışmalarını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve tüm ile belediyeleri ile paylaşacak. Gönüllü olarak çalışan uzmanların yaptıkları çalışma kentsel dönüşüm sürecinde yapılan çalışmalarda da yol gösterici olacak. Yapılan çalışmalarda ilçede olması gereken kamusal alanlar, toplanma alanları ve katma değer yaratacak bölgeler çizilecek. Şehrin silueti de dikkate alınarak her ilçe içi bir vizyon proje hazırlanacak. İstanbul’da başlayan proje Anadolu’nun diğer illerine de yayılacak ve daha sonra mahalle ölçeğinde çalışmalar yapılacak.


1 METREKARE YEŞİL VAR


4 milyon konut stoku bulunan İstanbul’da konutların yüzde 25’inin yüksek riskli olduğunu belirten Faruk Göksu, “1 milyon konut yani ortalama 100 milyon metrekare alan deprem olmasa dahi yıkılma tehlikesi altında” dedi. İstanbul’daki plansız büyüme ile yeşil alanların da azaldığına dikkat çeken Göksu, İstanbul’da kişi başına 1 metrekare yeşil alan düştüğünü ve Avrupa Birliği ülkelerinde bunun ortalama 15 metrekare olduğunu ifade etti. Göksu, çalışmaları kapsamında her ilçedeki mevcut yeşil alanı 2 katına çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi. 


KLASİK ANLAYIŞ BIRAKILMALI 


Klasik imar planı anlayışı ile kentlerin birbirine benzediğini, kentlerin kimlik ve karakterlerini kaybettiğini belirten Faruk Göksu, yeni dönüşüm sürecinde şehir planlaması yaklaşımı ile kentlerin mekânsal strateji planları ile tasarım rehberlerinin hazırlanması gerektiğini söyledi. Depremin üzerinde 15 yıl geçmesine karşın eylemde net bir adım atılmadığına dikkat çeken Erden Timur, “15 yıldır nasıl öleceğimizi konuşuyoruz. Biz açık bir çağrıyla uzmanları ve kamuyu işbirliğine çağırıyoruz. Çalışmalar şimdiden birçok valilik, belediye ve ticaret odasından ilgi gördü” dedi. 



Hürriyet