Yeni Şirketler

3'ncü köprü piyangosu Boyalık'a vurdu

İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan 3'üncü köprünün geçeceği muhtemel güzergâhlarla ilgili spekülasyonlar arsa fiyatlarını uçurdu. Fiyatlar beşe katlandı!

Köprü güzergahları arasında en güçlü ihtimal gözüyle bakılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün kuzeyinde bulunan Çatalca, Sarıyer, Bahçeköy, Anadolu Kavağı ve Pendik aksındaki arsalar, spekülatörler arasında kapış kapış satıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "yeni yerleşim merkezi" olarak tanımlayıp işaret ettiği Çatalca'da emlakçılar arsa taleplerine yetişemiyor.

İHALE 2008'DE YAPILACAK

Çatalca'nın Boyalık Köyü, 3'üncü köprü ile ilgili spekülasyonlardan en çok faydalanan yerlerin başında geliyor. 2 yıl öncesinde köydeki arsaların metrekaresinin 6 - 7 YTL'den satıldığını anlatan TURYAP Mimaroba temsilcisi İbrahim Sağıroğlu, "Şimdi metrekare satış fiyatı 50 YTL'den alıcı buluyor. Köyde eski ve yeni muhtarların arsaları dışında arazi kalmadı" dedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geçtiğimiz haftalarda 3'üncü köprüyle ilgili güzergah sayısının 2'ye indirildiğini açıkladı. 3'üncü köprü için 2008 yılında ihaleye çıkılacak. Köprünün muhtemel güzergahındaki arsa fiyatlarının son iki yılda yaklaşık 10 kat arttığı belirtilirken, erken koku alan ünlü spekülatörler de büyük araziler kapattı.

1 MİLYAR YTL YATIRIM

Yükselen arsa fiyatlarına paralel olarak devletin kasasından kamulaştırma bedeli olarak 1 milyar YTL' ye yakın ek bir paranın çıkacağı tahmin ediliyor. Yeni köprünün çevre yolunun bütün güzergâhlarının toplandığı Çatalca, İstanbul'un en büyük yüzölçümüne sahip ilçesi.

Ali KUŞ / İSTANBUL

ÜNLÜLER DE ARSA ALDI

İbrahim Sağıroğlu'nun anlattıklarına göre, Boyalık'taki arazilere birçok ünlü isim de rağbet ediyor. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in yeğeni Ali Haydar Aliyev'in 500 dönüm, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Sevil Sabancı'nın 100 dönüm ve Alfa Menkul Kıymetler Eski Genel Müdürü Aziz Karadeniz'in 150 dönüm arsa aldığını söyledi. Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Polat'ın da, Baklalı Köyü'nde 150 dönüm büyüklüğünde bir arazi satın aldığı, bu köydeki emlakçılar tarafından dile getiriliyor. Aydın Doğan ve Sinan Çetin'in de buralardan arsa aldığı ifade ediliyor.

ÖZLEM KAMER