Genel

3'üncü köprünün bağlantı yolları uzaydan görünüyor!

TÜBİTAK Türkiye'nin ilk yerli gözlem uydusu RASAT'ın uzaydaki ikinci yılı şerefine İstanbul haritasını yayınladı. Haritada yapımı devam eden 3'üncü köprünün bağlantı yolları ve ayakları net görünüyor...


YENİ HAVALİMANI 

İstanbul'un Avrupa yakası Arnavutköy mevkiinde yapılması planlanan 22 milyar bedelli yeni havalimanı arazisi de uyduda görülüyor. 3'üncü köprü otoyolunun hemen kuzeyinde yer alan havalimanı tamamlandığında yılda 100 milyon yolcuya hizmet verecek kapasitede olacak. 


YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ

 1275 metre uzunluğunda olacak bağlayacak 414 km. 3'üncü köprü, Türkiye'nin ikinci uzunluğundaki projenin büyük otoyol projesi olan Kuzey maliyeti kamulaştırma Marmara Otoyolu'nu da içinde bedeliyle birlikte 6 milyar barındırıyor. Köprü üzerinden doları buluyor. 2015'te Adapazarı'nı Tekirdağ'a tamamlanacak. 


MALTEPE SAHİLİ DOLGU ALANI

Anadolu yakasının en büyük etkinlik alanı olacak proje,1 milyajtâ 200 bin metrekarelik bTr alanı kapsıyor. 19 hektarı mevcut dolgu alanından oluşan alanın uzunluğu 3.5 km. Eni ise 400 m. 20 bin ağacın ve bitkinin yer alacağı projede, 2.865 araçlık bir otopark ile 76 da otobüs otoparkı yapılacak. 


YENİ KAPI MİTİNG ALANI 

Yenikapı İDO Iskelesi'yle Samatya arasında kalan sahil şeridinde 518 bin metrekarelik deniz alanı doldurularak yapılacak alan, 715 bin metrekareden oluşacak. Projenin gelecek yıl tamamlanması planlanıyor. Yaklaşık 1 milyon kişi kapasiteli meydanda, 2 bin 200 araç ve 760 otobüs kapasiteli açık otopark olacak. 


3. köprünün yolları uzaydan görünüyor 


TÜBİTAK Türkiye'nin ilk yerli gözlem uydusu RASAT'ın uzaydaki ikinci yılı şerefine İstanbul haritasını yayınladı. Haritada yapımı devam eden 3'üncü köprünün bağlantı yolları ve ayakları net görülüyor. TÜBITAK'ın, Türkiye'nin ilk yerli gözlem uydusu olan RASAT'ın uzaydaki ikinci yılı şerefine yayınladığı görüntüler, İstanbul'da yapımına devam edilen 3. köprünün bağlantı yollarını da net şekilde ortaya koydu. 



RASAT görüntülerinde, kısa süre önce temeli atılan Yavuz Sultan Selim adı verilen 3. köprünün ayak inşaatı da açık biçimde görülüyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da 3. köprünün inşaat çalışmalarında planlananın önünde olduklarını açıklamıştı. RASAT, dünyadan 7.5 metre çözünürlükte fotoğraf alabiliyor. 


İKİNCİ YIL GÖRÜNTÜSÜ


TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp üretilen RASAT uydusu, geçtiğimiz hafta yörüngedeki ikinci yılını doldurdu. TÜBİTAK da uydunun ikinci yılı nedeniyle uzaydan çekilen Türkiye ve İstanbul haritalarını yayınladı. RASAT, dünyadan 7.5 metre silah beyaz ve 15 metre renkli çözünürlükte fotoğraf alabilirken, gelen görüntülerde 3. köprüye yönelik detaylar dikkat çekti. 


Fotoğraflarda, 3. köprü projesi kapsamında yapılacak çevre yolları net şekilde görülüyor. 3. köprü projesinin devamı olarak 90 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu inşa edilecek. Köprü güzergâhı nedeniyle kesilen ağaçlar geçtiğimiz günlerde tartışma konusu olurken, Güzergâhı değişti çalışmaları kapsamında açılan alan da bu görüntülere yansıyor. 3. köprü kapsamında yapılacak çevre yolunun 4 gidiş ve 4 geliş olarak 8 şerit olması planlanırken, bu da yolun uzaydan dahi görülecek kadar geniş olmasını açıklıyor. 


Haritada, İstanbul çevre yolu ve diğer köprüler de görülüyor. 3. köprünün her iki yakada bulunan ayakları hızla yükselmeye başlarken, RASAT görüntülerinden inşaatta gelinen aşama da dikkat çekiyor. Bu noktalara, 322 metre ile dünyanın en uzun kuleleri inşa edilecek. 3. köprü, 8 şerit otoyol ve tren yolu olmak üzere 10 şerit olarak yapılacak. Bu nedenle köprünün ayakları için de oldukça görkemli bir inşaat sürüyor. 


TEMELİ bu yılın 29 Mayıs tarihinde Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan tarafından atılan 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinin inşaat çalışmaları Sarıyer Demirciköy, Uskumruköy, Garipçe, Gümüşdere, Kilyos arasında devam ediyor. 


Poyrazköy ve Garipçe'de ayakları yer alacak köprü ile otoyol inşaatı için hem Anadolu hem de Avrupa yakasında ağaçlar kesiliyor, yol güzergâhı belirleniyor. Ancak geçtiğimiz ay, yol güzergâhının, Avrupa yakasında Odayeri-Ağaçlı, Uskumruköy ve Anadolu yakasında Riva ve Reşadiye bölgesi olmak üzere 4 ayrı noktada değiştirildiği açıklandı. Bu değişikliğin, Belgrad ve Fatih Ormanları ile Polonezköy Milli Parkı'na zarar verilmemesi için yapıldığı bildirildi. Değişikliğin, üçüncü havalimanı sınırı, Sarıyer Uskumruköy'deki Şehitlik, Riva Abbas Çayırı ile Alemdağ-Taşdelen su kaynakları nedeniyle de yapıldığı öne sürüldü. 


DİĞER PROJELER DE GÖRÜLÜYOR HARİTADA, İstanbul'da Yenikapı ve Maltepe semtlerine deniz dolgusu ile yapılan projeler de dikkat çekiyor. RASAT'tan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı gibi çok sayıda bakanlık ve kurum yararlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm çalışmalarını, Tarım Bakanlığı, tarlaların hasat durumunu, Orman Bakanlığı da meteorolojik gelişmeleri uydu verileri üzerinden takip ediyor. 


Deniz Çiçek/ Habertürk Gazetesi