Turizm

4 ayda 66 yeni otel projesi için teşvik belgesi verildi!

Anadolu illerindeki otel yatırımları devam ediyor. Yılın ilk 4 ayında 29 şehirde 14 bin 581 yataklı 66 yeni otel projesi "teşvik belgesi" alırken bu projeler için 1 milyar lira yatırım yapılacak

Turizm sektöründeki genel sıkıntıyla birlikte konaklama sektörüne yönelik yatırımlarda gerileme sürerken, Anadolu illerindeki otel yatırımları devam ediyor. Yılın ilk 4 ayında ülke genelinde 29 şehirde 14 bin 581 yataklı 66 yeni otel projesi "teşvik belgesi" alırken, bu projeler için 1 milyar lira yatırım yapılacak.


Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Ekonomi Bakanlığı tarafından Nisan 2016 döneminde verilen "Yatırım Teşvik Belgeleri" ile ilgili rapor hazırladı.


Rapora göre, turizm sektöründeki genel sıkıntıyla birlikte konaklama sektörüne yönelik yatırımlarda gerileme sürerken, Anadolu illerindeki yatırımlar hız kesmedi. Yılın ilk 4 ayında ülke genelinde 29 şehirde 66 yeni otel projesi "teşvik belgesi" aldı.


Toplamda 1 milyar 17 milyon lira harcanarak tamamlanacak yatırımlar sonrasında sektörde 3 bin 532 yeni ek istihdam sağlanacak. Yapılacak yatırımların tamamlanmasıyla yatak kapasitesi 14 bin 581 adet artacak. Bu rakam geçen yılın ilk dört ayında 27 ilde 95 otel, 22 bin 824 yatak ve 1 milyar 303 milyon lira yatırım tutarı olarak gerçekleşmişti. Buna göre otel proje sayısında yüzde 30, yatırım tutarında ise yüzde 22 gerileme meydana geldi. 


- İstanbul ve Antalya yine önde 

İlk dört ayda yatırımlar yine İstanbul, Antalya ve Aydın'da yoğunlaşırken, diğer illerde de yatırımların devam ettiği gözlendi. Yatak sayısı açısından; 2 bin 747 yatak ile ilk sırada yer alan Antalya'yı 1988 yatak ile İstanbul ve 1818 yatak ile Aydın takip etti.


Otel sayısı açısından ise Muğla 9 otel ile ilk sırada yer alırken onu takiben 7'şer otel ile İstanbul ve Antalya listede yer aldı. 4 aylık dönemde Trabzon, Bolu, Bursa, Hatay, Nevşehir, Ordu illerindeki yatırım planlamaları da dikkati çekti. Aylık bazda ise Nisan 2016'da ülke genelinde toplamda 9 ayrı şehirde 13 yeni otel projesi teşvik belgesi, 3 otel ise renovasyon belgesi aldı.


Toplamda 374 milyon lira harcanarak tamamlanacak yatırımlar sonrasında sektörde 1186 yeni ek istihdam sağlanacak ve yatak kapasitesi 3 bin 889 adet artacak. Bu rakam geçen yılın aynı ayında 25 otelde 4 bin 157 yatak ve 242 milyon lira yatırım olarak gerçekleşmişti. 


- "Üç yılda yüzde 70 düşüş" 

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmelerine yer verilen TÜROB Başkanı Timur Bayındır, turizm yatırımlarındaki gerilemenin artarak sürdüğünü, bu durumun özellikle turizmi direkt etkilediğini ve 54 sektörle birlikte istihdama olumsuz yansıdığını belirtti.


Yatırımlarda yatak sayısının son üç yılda yüzde 70'in üzerinde düştüğünü bildiren Bayındır şu ifadeleri kullandı:


"Otel yatırımlarında arz fazlası bulunan Antalya ve İstanbul gibi şehirlerimiz yerine alternatif bölgelerde yatırımları çeşitlendirmemiz gerektiği görüşümüzü koruyoruz. Yavaş da olsa uyarılarımızı yatırımcıların dikkate aldığını gözlemliyoruz. Yılın ilk 4 ayında uyarılarımız paralelinde Anadolu'ya yayılan bir turizm yatırım grafiği görüyoruz. 2016 ve 2017 yıllarının turizm açısından taşıdığı riskler dikkate alındığında yeni hükümetimizden sektörümüzün verimliliğinin artırılması ve sürdürülebilirliğine yönelik acil teşvikleri bir an önce hayata geçirmesini beklediğimizi bir kez daha belirtiyoruz."


AA



Haber Yeni Hayat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Turizm sektöründeki kriz otel yatırımlarını da vurdu. Hükümetin teşvik paketine rağmen yılın ilk 4 ayında otel proje sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 geriledi. Yatırım ise yüzde 22 azaldı.


Artan terör olayları, Rusya ile yaşanan uçak krizi ve jeopolitik sorunların tetiklediği turizmdeki kriz derinleşiyor. Nisan ayında Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 28 azaldı. Turizm gelirlerindeki düşüşün ardından şimdi de otel yatırımları gerileme gösterdi.


Hükümetin şubat ayında açıkladığı ‘Turizm Acil Eylem Planı’ ve teşvik paketi de sektörde istenilen canlanmayı sağlayamadı. Teşvik paketinde sektöre 255 milyon TL’lik hibe desteği, 288 milyon TL’lik ödemeye kolaylığı sağlayacağı vaat edilmişti.


Otel proje sayısı yüzde 30 geriledi

Turizmdatabank’ın araştırmasına göre 2016 yılında sektörün toplam gelir kaybı 10 milyar doları geçecek. 8 milyon turist ise Türkiye’yi tatil rotasından çıkaracak.


Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) verdiği bilgiye göre ise yılın ilk 4 ayında otel proje sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 geriledi. Yatırım tutarında düşüş yüzde 22 oldu. Yatırımlarda yatak sayısının son üç yılda yüzde 70’in üzerinde düştüğünü belirten TÜROB Başkanı Timur Bayındır, “2016-2017 sezonun turizm açısından taşıdığı riskler dikkate alındığında hükümetten sektörümüzün verimliliğinin arttırılması ve sürdürülebilirliğine yönelik acil teşvikleri bir an önce hayata geçirmesini beklediğimizi bir kez daha belirtiriz” dedi.


3 bin kişi istihdam edilecek

TÜROB’un, Ekonomi Bakanlığı verilerinden hareketle hazırladığı rapora göre, ilk dört ayda ülke genelinde 29 şehirde 14.581 yataklı 66 yeni otel projesi ‘teşvik belgesi’ aldı. Toplamda 1 milyar 17 milyon TL harcanarak tamamlanacak olan yatırımlar sonrasında sektörde 3 bin 532 yeni ek istihdam sağlanacak.


Yapılacak yatırımların tamamlanmasıyla yatak kapasitesi 14 bin 581 adet artacak. Bu rakam geçen yılın ilk dört ayında 27 ilde 95 otel, 22 bin 824 yatak ve 1 milyar 303 milyon TL yatırım tutarı olarak gerçekleşmişti.


Son 17 yılın en büyük krizi


Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2016 yılı nisan ayında Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,07’i gerileyerek 1 milyon 753 bin 45 oldu. Buna göre, turist sayısı 17 yılın en düşük seviyesine gerildi.


Sadece Rusya’dan gelen turist sayısı bu yılın nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 79,28 azaldı. İlk dört ayda ise turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,52 düşüş yaşadı ve 5 milyon 816 bin 522 oldu.


3 yılda yatak sayısı yüzde 70 düştü


TÜROB Başkanı Timur Bayındır, turizm yatırımlarındaki gerilemenin devam ettiğini bu durumun özellikle turizmin direkt etkilediği 54 sektöre ve istihdama da olumsuz yansıdığını söyledi. Bayındır, “Yavaş da olsa yatırımcıların uyarılarımızı dikkate aldığını gözlemliyoruz. Anadolu’ya yayılan bir turizm yatırım grafiği görüyoruz” dedi.


Erken rezervasyonlarda yüzde 25 artış olduğunu belirten Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, Ramazan ayından sonra sektörün canlanmasını beklediklerini söyledi.


Yeni Hayat