Genel

4 bin akaryakıt istasyonu kapanacak!

Kurum, lisans sahibi olan ve yeni lisans alacak ana dağıtıcı şirketlerden 10 milyon lira teminat isteyecek. Bu teminatı karşılayan dağıtıcı şirketler faaliyetlerine devam edecek. Edemeyenlerin ise lisansı iptal edilecek.


Türkiye'de işlem hacmi 98,2 milyar liraya ulaşan petrol sektöründe Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nun, kaçak akaryakıtı önlemek için yeni bir uygulamaya hazırlandığı bildirildi. Bu kapsamda EPDK'nın, geçtiğimiz aylarda sektör oyuncularının görüşünü alarak, kaçak akaryakıta karşı 10 milyon lira teminat istemeye hazırlandığını söyleyen Ergaz Genel Müdürü Ebubekir Yağız, kurumun yürürlükteki mevzuata dayanarak cezalar kestiğini, ancak bu paraların tahsilatında sıkıntılar yaşadığını kaydetti. Yağız, 'Çünkü birçok şirket paravan şirket şeklinde oluyor. Mahkeme kararı ile yürütmeyi durduruyorlar vesaire. EPDK bu konuda istediği sonucu alamıyor. Şimdi ise lisans sahibi veya bundan sonra lisans almak isteyen ana dağıtıcı şirketlerden, 10 milyon lira teminat istiyor. Verebilen lisansına devam edecek, veremeyenin lisansı iptal edilecek. Dağıtım firması 70 civarında. Bunun da bu piyasada dürüst iş yapanlar için problem olacağını zannetmiyorum. Bu yeni bir gelişme. Henüz uygulanmaya başlanmadı. Ancak bununla ilgili görüşmeler devam ediyor ve biz bunu destekliyoruz. Doğru iş yapanlar için sorun olmaz' diye konuştu.


MİLLİ MARKA OLMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK


Ergaz Grup olarak, 1978 yılından beri faaliyette olduklarını söyleyen Yağız, enerjinin yanı sıra, inşaat firmaların da bulunduğunu ve devletten ihale de aldıklarını söyledi. Türkiye'nin 7 bölgesinde yatırımları olduğunu, ortaklarına kar dağıtan bir şirket konumunda bulunduklarını söyleyen Yağız, 738 ortakları bulunduğunu kaydetti. Enerji sektöründe Bluepet markası ile 9-10 aydır piyasada rekabet ettiklerini dile getiren Yağız, 'Beş istasyonumuz faaliyetine başladı. Türkiye'de akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren, lisanslı 50'nin üzerinde firma var. Biz de bunların içinde biri olarak yürümeye başladık. Milli marka olmak için yola çıktık' dedi. Kurdaki aşırı dalgalanma için Yağız, burada 1.2 milyon liralık kayıplarının olduğunu bildirdi.


Kaçak, kaynağında çözülsün


Yetkili siyasi otoritelerden, kaçak konusunun çözülmesi için beklentilerini de açıklayan Yağız, şu önerilerde bulundu: 'Beklentimiz, ithalat yapan şirketlerin, Türkiye girişinde otomasyon sistemi ile kontrol altına alınmalarıdır. Türkiye'de 14 bin istasyonda otomasyon sistemi var. Bu şunu göstermiştir. Bu çözüm değil. Yani fakir fukaraya otomasyon yükleyip, 'biz bunu çözeceğiz' demek, çok iyi bir sonuç vermedi. Önemli olan kaynağından bu işi çözmektir. Alınteri bir sermaye olarak mağduruz.'


Körfez'e 10 milyonluk depo


Bu kapsamda stoklama yatırımlarının devam ettiğini açıklayan Ergaz Genel Müdürü Ebubekir Yağız, Kocaeli Körfez'de 10 milyon dolar civarında, 15 milyon metreküplük akaryakıt stoklama tesisi kurma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Yağız, bu tesisin 7 ay içinde bitirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Akaryakıt sektöründe en büyük sıkıntının kaçak olarak nitelenen illegal satış olduğunun altını çizen Yağız, 'Türkiye petrol ticaretinde halk arasında 'kaçak' denilen süreç devam ediyor' dedi.


4 bin istasyon kapanacak


Yağız, en son edindiği bilgiye göre, Türkiye genelindeki 14 bin istasyondan, bin 400'e yakınının kaçak akaryakıttan dolayı kapatıldığını, bu yılın sonuna kadar bu rakamın 4 bine çıkacağının söylendiğini bildirdi. Araç sayısındaki artışa karşın akaryakıt tüketiminin armadığına dikkati çeken Yağız, Türkiye'de 10 milyon araç olduğu 2006'da, akaryakıt tüketimin 18 milyon ton olduğunu, bugün araç sayısının 17 milyona çıkmasına karşın, tüketimin halen18 bin tonda seyrettiğinin altını çizdi.


Yeni Mesaj