4 soruda günlük ev kiralama işlemleri ve cezaları!
Konut siteleri veya apartmanda daire sahibi olan kimseler de taşınmazını günlük veya haftalık olarak kiraya vermek isteyebiliyor. Peki günlük kiralık evler için ruhsat gerekir mi? Günlük ev kiralamalarına banka zorunluluğu var mı? diyorsanız işte yanıtı...
Günlük kiralık evler bir işletme türü olarak ortaya çıktı. Günübirlik gidilen gezilerde ya da otellerde konaklamak istemeyenler için böyle bir yola gidiyor.
Konut siteleri veya apartmanda daire sahibi olan kimseler de taşınmazını günlük veya haftalık olarak kiraya vermek isteyebiliyor. Ancak bunun yasal prosedürlere uygun bir şekilde yapılması gerekiyor.
Peki günlük kiralık evler için ruhsat gerekir mi? Günlük ev kiralamalarına banka zorunluluğu var mı? diyorsanız işte yanıtı...
1- Günlük kiralık evler için ruhsat gerekir mi?
11 Ekim 2013 tarihinde yapılan yasal düzenlemelere göre, günlük kiralık evler pansiyon statüsüne alındı ve ruhsat şartı getirildi.
Günlük evlerin pansiyon ruhsatıyla kayıt altına alınmasıyla konaklayan müşterilerin kimlik bilgileri emniyete bildirilecek. Pansiyonlar kanun değişinceye kadar her akşam konaklayan müşterilerinin kimlik bilgilerini bağlı bulunduğu polis merkezine bildirecek.
2-Günlük ev kiralamalarında banka zorunluluğu var mı?
Konutlarda aylık 500 lira ve üzeri, haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli kiralamalarda ise tahsilat ve ödemelerinin banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluğu getirildi.
3-Günlük ev kiralamaları için vergi ödenir mi?
Günlük kiralamaların gelir vergisi, yukarıda bahsettiğimiz gayrimenkul sermaye iradı olmayabiliyor. Dairenin ticari amaç ile kiraya verilmesi halinde bu kez elde edilen gelir "ticari kazanç" olarak değerlendiriliyor.
Günlük kiralamalar, “Uzun süreli kiralamaya göre daha fazla gelir elde edildiği, süreklilik arz edecek şekilde her kiracı ayrıldığında tekrar kullanıma hazır tutulduğu” sebebiyle ticari kazanç statüsünde değerlendiriliyor. Bu nedenle bu tip kiralamaların kira geliri olarak değil ‘ticari kazanç’ olarak vergilendirilmesi gerekiyor.
Ticari kazancın beyanı, gayrimenkul sermaye iradının beyanından farklı olarak yapılıyor. Ticari kazançta defter tutma zorunluluğu, KDV beyannamesi verme ve yıllık gelir vergisi beyannamesi zorunlulukları da bulunuyor.
4- Günlük ev kiralamanın cezası nedir?
Günlük ev kiralamalarında yasal mevzuata uymayanları 2 tip vergi cezası bekliyor. Bunlardan ilki kira ödemelerinin banka veya PTT üzerinden gerçekleştirilmemesi nedeniyle uygulanan kira bedelinin yüzde 5’i kadar ceza kesilmesi.
Günlük kiralamalardaki bir diğer risk ise kimlik bilgilerinin alınmaması. 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gereğince zorunlu tutulan kimlik bildirimi işleminin de yapılması gerekiyor. Aksi halde adli riskler de doğabiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com