Ekonomi

4 trilyon dolarlık kayıp korkusu

IMF küresel ekonomide 2026 yılına kadar 4 trilyon dolarlık bir kayıp yaşanabileceğini açıkladı. IMF ile Dünya Bankası'nın yıllık toplantısı önümüzdeki hafta içinde gerçekleşecek.Uluslararası Para Fonu Başkanı Georgieva geçtiğimiz hafta yaklaşmakta olan risklere ilişkin yaptığı değerlendirmede 2023 yılında küresel ekonomik büyüme öngörülerinin bir kez daha düşürerek, dünya ekonomik büyümesinin 2026 yılına kadar 4 trilyon dolar daha düşük olabileceğini söyledi

Washington’da önümüzdeki günlerde toplanacak olan küresel finans liderleri dünyadaki ekonomik üretimde ortaya çıkması öngörülen 4 trilyon dolarlık bir kayıp ve olası resesyon ihtimallerini ve küresel ekonomideki sorunları değerlendirecek.

Uluslararası Para Fonu Başkanı Georgieva geçtiğimiz hafta yaklaşmakta olan risklere ilişkin yaptığı değerlendirmede 2023 yılında küresel ekonomik büyüme öngörülerinin bir kez daha düşürerek, dünya ekonomik büyümesinin 2026 yılına kadar 4 trilyon dolar daha düşük olabileceğini söyledi.

IMF ve Dünya Bankası’nın 2022 yılı olağan toplantısı korona virüs salgınının başlangıcından bu yana ilk kez tamamen yüz yüze yapılacak. Ancak ekonomi, iklim ve güvenlik sorunlarının birleşimi, küresel politika yapıcıların önündeki sürecin zorluğunu da ortaya koyuyor.

Bloomberg’in aktardığı habere göre, önümüzdeki hafta yapılacak toplantılarda ele alınacak bazı başlıklar şöyle:

UKRAYNA – RUSYA SAVAŞI

Rusya ile şubat ayından bu yana savaşan Ukrayna’da, tahıl hasadında yaşanan sorunlar ve Rusya’nın Avrupa’ya sevk ettiği doğalgazı miktarını kısması gibi konular nedeniyle bu toplantıda odakta olacak konu Ukrayna olacak. Cuma günü IMF yönetim kurulu, ülkeye savaş başından bu yana verdiği ilk krediyi onaylarken bu kredinin büyüklüğünün ise 1,3 milyar dolar olduğu duyuruldu.

ARTAN GIDA FİYATLARI

IMF yönetim kurulu ayrıca geçen ay dünya üzerindeki yoksul kesimlerin artan tarım maliyetlerinden zarar görmesinin önüne geçebilmek adına yeni ve acil bir durum finansmanını onaylamıştı. Dünya genelinde artan gıda ücretleri de politika yapıcıların karşı karşıya kaldığı önemli meseleler arasında.

AMERİKA MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIŞI

Amerika’daki parasal sıkılaşma diğer ekonomilere zarar verirken IMF hesaplamaları, düşük gelirli ülkelerin yüzde 60 civarının ve gelişmekte olan piyasaların yaklaşık dörtte birinin borç sıkıntısı içinde olduğunu veya olacağını gösteriyor. Dolayısıyla artan faiz oranlarının yarattığı problemler de gündemin başköşesinde.

İKLİM KRİZİ

Son zamanlarda Pakistan’da yaşanan sel felaketi devamında Porto Riko ve Florida’yı vuran kasırgalar gibi aşırı iklim olayları bu krizin daha da kötüleştiğini gösteriyor. Ancak savaşın da yarattığı enerji sorunları fosil yakıtların sıfırlanmasını erteliyor.