40 meslekte yeterlilik belgesi zorunluluğu başlıyor!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Erdem, 26 Mayıs 2016 tarihi sonrasında, 40 meslekte mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişilerin çalışmasının mümkün olmadığını söyledi. İşte o meslekler...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, 40 meslekte mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunluluğuna ilişkin tebliğin mayısta yayınlandığını hatırlatarak, 26 Mayıs 2016'da bu işlerde belgesi olmayan kişilerin çalışamayacağı konusunda uyardı. Erdem, diğer taraftan 30 Eylül'de bitecek bireylere yönelik genel sağlık sigortası affı kapsamında şimdiye kadar 400 bin kişinin gelir testi, 304 bin kişinin de borç yapılandırması için başvurduğunu açıkladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, yaptığı yazılı açıklamalarla, yürürlüğe giren iki uygulamanın son tarihlerine ilişkin ilgililerini uyardı. Erdem, Genel Sağlık Sigortası'mn (GSS) herkesi kapsadığını hatırlatarak, çok sayıdakişinin GSS kapsamında gerekli gelir testini yaptırmamasından kaynaklı borçlara dikkat çekti. Getirilen 'yeniden yapılandırma' uygulamasından yararlanmak için son başvuru tarihinin 30 Eylül olduğunu kaydeden Erdem, bu teste girmeyen kişilerin ivedilikle başvurusunu yapmaya çağırdı.
GSS kapsamında getirilen af uygulamasıyla, daha önce GSS'ye borçlu hale gelmiş kişiler, gelir testine girdiklerinde hane gelirlerinin kişi başına düşen kısmı asgari ücretin üçte birinden (1/3) az ise eski borçları siliniyor ve bedelsiz olarak GSS kapsamına alınıyor. Kişilerin geliri bu seviyenin üstündeyse, ait olduğu gelir grubuna göre yeniden hesaplanarak peşin veya 6,9, 12 veya 18 taksitle ikişer aylık dönemler halinde ödeyebilecek. Erdem, uygulama kapsamında 304 bin 354 kişinin prim yapılandırma için SGK'ya, 400 bin kişinin ise gelir testi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına başvurduğunu açıkladı.
Son tarih 26 Mayıs 2016
Diğer yandan Mesleki Yeterlilik Kurumu, tarafından belirlenen meslek standartları çerçevesinde, uygulamaya giren gerekli belgelere sahip olmayan kişilerin o mesleği icra edecek şekilde çalıştırılmasının yasaklanması uygulaması genişliyor.
Mayıs 2015'te yayınlanan tebliğ çerçevesinde, tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamındaki 40 meslek daha kapsama alındı. Bu meslekleri yapanlar 26 Mayıs 2016 tarihinden sonra gerekli Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi değilse o işte çalıştırüamayacak.
Bakan Erdem, bu belgeleri almak için gerekli olan eğitim ve belge vermeye yetkili kurumların Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilan edildiğini hatırlatarak, ilgili işletmeleri işlemlerini tamamlamaya çağırdı. Erdem, "Mesleki Yeterlilik Belgesi için eğitim alarak veya çalışarak mesleği icra eden kişiler teorik ve uygulama sınavı sonucunda ulusal meslek standardında belirtilen bilgi ve beceriye sahip olduklarını kanıtlamaları şartıyla Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmektedirler. Mevcut çalışan ve işsizlerin MYK'nın yetkilendirdiği kuruluşlarda girdikleri ve başarılı oldukları sınava ilişkin ücret ile belge masrafı İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacaktır. Bu haktan bir kişi bir meslekte ve yalnızca bir kez yararlanabilecektir" hatırlatmasında bulundu.
Belge sahibi olmadan icra edilemeyecek meslekler
Mayıs 2015'te yayınlanan tebliğ kapsamında 26 Mayıs 2016'dan sonra belgesiz olarak icra edilemeyecek meslekler şöyle:
Seviye 3: Ahşap kalıpçı, altı levha uygulayıcı, alçı sıva uygulayıcı, alüminyum kaynakçı, bacacı, betonarme demirci, betoncu, çelik kaynakçı, doğalgaz çelik boru kaynakçı, doğalgaz polietilen boru kaynakçı, duvarcı, endüstriyel boru montajcı, ısı yalıtıma, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, makine bakımcısı, otomotiv montajcısı, otomotiv saç ve gövde kaynakçısı, panel kalıpçı, plastik kaynakçısı, seramik karo kaplamacı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı, yangın yalıtımcısı.
Seviye 4: Bacacı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, hidrolik pnömatikçi, kaynak operatörü, makinebakımcı, otomotiv mekanikçisi.
Seviye 5: Hidrolik pnömatikçi, makine bakımcı, otomotiv elektromekanikçisi.
Dünya