41 kişiden biri konut kredisi ile ev sahibi oluyor!
41 kişiden birinin bankalara konut kredisi borcu olduğunu açıklayan Yrd.Doç.Dr. Emre Özsöz, ortalama kişi başına konut kredisi kullanım tutanın ise 61 bin TL civarında olduğunu belirtti.
TBB'nin verilerine göre Eylül ayı itibariyle 41 kişiden birinin bankalara konut kredisi borcu olduğunu açıklayan Yrd.Doç.Dr. Emre Özsöz, ortalama kişi başına konut kredisi kullanım tutanın ise 61 bin TL civarında olduğunu belirtti.
New York State Üniversitesi ’nden Yrd. Doç. Dr. Emre Özsöz, emlakta arz ve talebin eski metropollerden yeni büyükşehirlere doğru kayma eğiliminde olduğunu belirtti. KrediPazari.com'un Sabah Gazetesi'nden edindiği bilgilere göre, en çok satışların gerçekleştiği illerin başında büyükşehir statüsüne geçen iller yer alıyor. Özsöz, en çarpıcı örneğin Şanlıurfa olduğunu açıkladı. Eski büyükşehirlerden olan Diyarbakır'da satışlar yüzde 7.2 oranında düşerken, büyükşehir statüsünü yeni kazanan Şanlıurfa'nın yüzde 21.2 ’ük artışla birinci sırada yer alıyor. Aynı şekilde yeni büyükşehir ünvanını alan Denizli, Manisa, Aydın, Balıkesir, Hatay, Kahramanmaraş, Trabzon ve Mardin ’de konut satışları ülke genelinin aksine arttı.
Görünen tabloya göre, konutta arz ve talep büyüyen ve gelişme eğilimindeki kentlere yöneliyor.
41 Kişiden Biri Konut Kredisi ile Ev Sahibi Oluyor
GYODER ’in Ekim rakamlarına göre markalı konut satışlarında bedelin yüzde 14 ’ü banka kredisi ile karşılanıyor, yüzde 45 ’i senetle borçlanılıyor. Kalan yüzde 41 ’i peşin ödeniyor.
Yrd.Doç.Dr. Emre Özsöz, konut satışlarının finansmanına ilişkin açıklamalarda bulunarak, l.8 milyon kişinin konut kredisi bakiyesi olduğunu, bankalara olan toplam borç miktarının ise 111 milyar TL ’yi aştığını açıkladı.
Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre Eylül ayı itibariyle 41 kişiden birinin bankalara konut kredisi borcu olduğunu açıklayan Özsöz, ortalama kişi başına konut kredisi kullanım tutanın ise 61 bin TL civarında olduğunu belirtti. GYODER ’in Ekim rakamlarına göre markalı konııt satışlarında bedelin yüzde 14 ’ü banka kredisiyle, yüzde 45'i senetle, kalan yüzde 41'i ise peşin ödemeyle oluyor. Satış bedelinin yüzde 59 ’luk bölümü için borçlanma oluyor.
Kredi Pazarı