27 / 04 / 2024

43 kişiye mezar olan Saitbey Sitesi için korkutan detay! Yapı ruhsatı alınmadan inşaatına başlandı!

43 kişiye mezar olan Saitbey Sitesi için korkutan detay! Yapı ruhsatı alınmadan inşaatına başlandı!

6 Şubat depremlerinde Kahramanmaraş’ta yıkılan ve 43 kişinin yaşamını yitirdiği Saitbey Sitesi ile ilgili korkutan detay ortaya çıktı.



6 Şubat depremlerinde Kahramanmaraş’ta yıkılan ve 43 kişiye mezar olan Saitbey Sitesi ile  ilgili, korkutan bir detay ortaya çıktı. 

YAPI RUHSATI ALINMADAN İNŞAATI BAŞLADI

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan binada yapı ruhsatı onayı alınmadan birçok işleme başlandığı belirlendi. Binaya ilişkin çalışmalarda bulunan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası  Ankara  Şubesi, sitenin yapı ruhsat onay tarihi 13 Haziran 2016 olduğu halde Google Earht üzerinden çalışmaların çok daha önce başladığını tespit etti.

Aynı ruhsatta temelde beton dökümü yapılmadan önce gerçekleştirilmesi gereken “temel üstü vizesi”nin yapılma tarihinin 14 Temmuz 2016 olduğuna değinen oda yetkilileri, bu işlemin de belirtilen tarihten önce yapıldığını söyledi. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; gelişmeleri gazetemize değerlendiren İMO Ankara Şubesi Başkanı Ahmet Onur Özergene, “Kamuya açık olarak yayınlanan Google Earth uydu görüntüleri incelendiğinde de bütün projelerin altlığı olacak olan mimari proje dahi onaylanmadan kazı ve temel çalışmalarına başlandığı taşıyıcı sistemin belirleneceği ve deprem açısından en önemli altlık olan statik proje onaylanmadan kat çıkıldığı görülmektedir” dedi.

 43 kişiye mezar olan Saitbey Sitesi için korkutan detay! Yapı ruhsatı alınmadan inşaatına başlandı!

KURALLARA UYGUN DEĞİL

Özergene sözlerine şöyle devam etti: “Bir yapının imalatına başlanması için yapı ruhsatının düzenlenmesi gereklidir. Yapı ruhsatının oluşturulabilmesi ve onayı için de birçok parçanın bir araya gelmesi ve incelenmesi gerekmektedir. Bu yapının ruhsat onay tarihi 13 Haziran 2016’dır. Ruhsat onaylanmadan inşaata başlanamaz, bu yapıda maalesef bu kurala uyulmadığını görmekteyiz.

Binanın taşıyıcı siteminin tasarlandığı statik proje onay tarihi 24 Mayıs 2016 ve ruhsat onay tarihi 13 Haziran 2016 olmasına rağmen yapıda bu süreçler beklenmeden birçok imalatın yapıldığı tespit edilebilmekte. Aslında bu da bize ruhsatın bir formalite olarak görüldüğünü göstermekte. Bu durumda atılan imzaların hiçbir anlam ifade etmediği net olarak gözükmekte. 

44 kişiye mezar olmuştu! İşte Kahramanmaraş'taki Saitbey Sitesi’nin 'intihar' gibi bilirkişi raporu!

Geri Dön