Sektörel

44 bin inşaat çiple izleniyor!

Elektronik Beton İzleme Sistemi verilerine göre, taze beton numunesi alınan 44 bin inşaat, deneye tabi tutuldu. Bu  sistemin yüzde 99 oranında başarılı olduğu belirlendi...

Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS), 25 Aralık 2018 tarihinde kullanılmaya başlandı. Sistemin verilerine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bugüne kadar 44 bin 429 inşaattan 2 milyon 604 bin 996 taze beton numunesi alındı. Alınan numuneler deneye tabi tutuldu. Bakanlık, elektronik beton izleme sisteminin yüzde 99 gibi oranda başarıyla çalıştığını tespit etti. Milliyet'te yer alan habere göre; Bakanlık yetkilileri, "Bu sistemle; betondaki hataları, kayıp ve kaçak oranlarını sıfıra yakın hale getireceğiz" değerlendirmesinde bulundu. 

81 valiliğe genelge

Bakanlık, mega eşhir İstanbul’daki son depremde kamu binalarının zarar görmesi üzerine önemli bir adım attı ve 81 il valiliğine genelge gönderdi. Genelgede, 2018’de Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun kapsamında kullanılmaya başlanan ve betonların çiple takibinin yapıldığı EBİS'in kamu binalarında da uygulanmasını istendi. Genelgede, "Kamu yapılarında da EBİS kullanılması amacıyla ihalesi yapılacak ve yapı denetim hizmetleri de bakanlığımız ile bağlı kuruluşlarca gerçekleştirilecek üstyapı işlerinin ihale dokümanında yer almak üzere, betondan numune alınması, deneylerin yapılması, raporlanma süreçlerinin izlenmesi ve denetlenmesinin EBİS ile yürütüleceğine dair örneğe uygun şartname hazırlanacaktır" denildi.

62 bin şantiyede denetim yapıldı

Yapı Denetim Kanunu kapsamında; Türkiye genelinde 389 bin işe ait olmak üzere toplam 739 milyon metrekare inşaat alanı denetleniyor. 30 bin 204 mimar ve mühendis; denetçi olarak belgelendirildi. Aktif 1.707 yapı denetim kuruluşu ve 319 laboratuvar da aktif olarak görev yapıyor. Bakanlık bugüne kadar özel sektöre ait 62 bin 84 şantiyeyi denetledi. Denetimler sonucunda 264 yapı denetim kuruluşunun belgesi iptal edildi.