45 şehir diri fayların üstünde kurulu! Fay haritası güncellendi: Marmara depremi...
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hatları haritasını güncelledi ve yeni fayları açıkladı. Jeofizik Yüksek Mühendisi Mehmet Sarper Celasun, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hatları haritasında güncelleme yaptı ve kamuoyu ile paylaştı. Harita üzerinde toplam 485 diri fay hattının olduğu ifade edildi.
Haritada aralarında Aydın, Bursa, Düzce, Hatay, Kocaeli, Manisa ve Sakarya'nın da yer aldığı 45 şehir diri fayların geçtiği alan üzerinde bulunuyor.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; harita ile ilgili açıklamalarda bulunan Jeofizik Yüksek Mühendisi Mehmet Sarper Celasun, yeni fayların paniğe neden olmaması konusunda konusunda uyarılar yaparak, "Genellikle büyük deprem üreten kırıklar bizim ülkemizdeki ana kırıklarımız. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı" ifadelerine yer verdi.
Kırıkların üzerinde yapılaşma olmasının uygun olmadığına dikkat çeken Mehmet Sarper Celasun, "Dolayısıyla bu haritaların güncel olması oralara yapılaşmadan kaçınmak adına çok faydalı bir şey" diye konuştu.
DİRİ FAYLAR DEPREM ÜRETEBİLİR
"Bu çalışmalar çok ciddi jeofizik araştırmaların sonucunda oluyor ve çok maliyetli. Bunlara ücretsiz olarak herkesin erişim sağlaması, hem depreme dayanıklılık bilinçliliği açısından, hem biz mühendislerin bu konularla alakalı çalışma yapması açısından çok olumlu bir durum" açıklamasında bulunan Jeofizik Yüksek Mühendisi Mehmet Sarper Celasun, bahsedilen yeni diri fayların da günümüzde deprem üretebilecek potansiyele sahip kırıklar olduğunun altını çizdi.
"Kırık haritasından anlamamız gereken depremde güvenlik açısından yapıların tasarlanmasında, nerelerden deprem beklenmesi konusunda bize oldukça önemli bilgiler sunuyor" ifadelerini kullanan Mehmet Sarper Celasun, yeni kırıklar için paniğe kapılmamak gerektiğini söyledi.
ANA KIRIKLARA DİKKAT EDİLMELİ
Celasun, söz konusu açıklamasında "Genellikle büyük deprem üreten kırıklar bizim ülkemizdeki ana kırıklarımız. Nedir bu ? Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı gibi" bilgilerini verdi ve büyük kırık hatları boyunca üretilen depremlerin diğer ikincil kırıklara göre daha büyük olduğuna dikkat çekti.
"Bizim ülkemizde olan depremler 7 büyüklüğünde 7.6 büyüklüğüne kadar olabiliyor ama bunlar ana kırıklar üzerinde" açıklamasını yapan Celasun, ikincil kırıklarda belki 2 ya da 3 büyüklüğünde 4'e kadar küçük depremlerin olabileceğinin, ancak bunun tam olarak bilinemeyeceğinin altını çizdi.
MARMARA DEPREMİ SADECE İSTANBUL'U ETKİLEMEYECEK
Celasun, "Önce deprem beklenen yeri tespit etmemiz lazım, kırıkların önemi buradan geliyor. Kırıkları buluyoruz ki buralarda deprem beklenebilir, buralarda deprem meydana gelebilir" ifadelerine yer verdi ve önemli olanın ikincil kırıklar ya da buna bağlı küçük kırıklar değil ana kırık hatlarının olduğunu söyledi.
"İstanbul için konuşulacak olursa Kuzey Anadolu kırığının Marmara'daki kırılmasını beklediğimiz kısım şu anda öncelikli ama sadece İstanbul değil Marmara'ya yakın illerin tamamında bu deprem hissedilecek" açıklamasında bulunan Celasun, burada en kötüye hazırlanmanın önemli olduğuna, önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.
Kahramanmaraş'ta deprem oldu, Prof. Dr. Ahmet Ercan uyardı: 6.4 şiddetinde sallayabilir! Son dakika!
Evlilik kredisi 150 bin TL ne zaman verilecek? 2023 Aile ve Gençlik Bankası ne zaman kurulacak?