Kent Haberleri

4,5 yıl önce eşiyle köye yerleşti! Atıl arazide iş kurdu!

İzole ortamda salgın sürecini daha rahat geçirmek isteyen Burak Alsan, 4,5 yıl önce eşiyle köye yerleşti. Burada atıl arazide organik tarıma başladı ve 20 kişiye istihdam imkanı sağladı.

Kocaeli İzmit'te "orman köy" olarak bilinen Fethiye Mahallesi'nde yer alan 150 dönüm atıl araziyi tarıma açan 34 yaşındaki Burak Alsan, işlerini büyüttü. 20 kişiye istihdam sağlayan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Şehir Planlama Bölümünden mezun olan Burak Alsan, yaklaşık 4,5 yıl önce eşinin köyüne yerleşme kararı aldı. 

Hürriyet'te yer alan habere göre; Alsan, köye taşınma düşüncesine, ilk etapta çevresindekilerin olumsuz tepki verdiğini söyleyerek "Ailelerimiz dahil çünkü onların bizden kariyer açısından beklentileri daha farklıydı. Biz başka bir alanda ilerledik. İlk etapta şüphecilerdi ama şu anda herkes yaptığımız işi görüyor. Salgın nedeniyle şehirdeki hayatı da görüyorlar. Böyle olunca bize hak vermeye başladılar." açıklmasında bulundu. 

Ailede daha önce çiftçilikle uğraşan hiç kimse olmadığını ve kendisinin de bu konuda tecrübesi olmadığını sözlerine ekleyen Alsan, "Zaten organik besleniyorduk. 'Kendimize üretelim.' dedik. Çocuklarımız burada büyüsün istedik. O şekilde yola çıktık. Burada organik üretimle ilgili her şeyi yapmaya başladık. Böyle olunca iş büyümeye başladı." dedi.

Alsan, yakınlarına ait 150 dönümlük atıl alanı tarımsal üretime açtıklarını ve talebin yükselmesiyle 20 kişiye istihdam sunduklarından bahsederek, şu anda bütün alanları verimli olarak ekemediklerini ama her geçen yıl verim kalitesini yükselttiklerini sözlerine ekledi. 

"BU SÜREÇTE İNSANLARIN SAĞLIKLI GIDAYA OLAN TALEBİ ARTTI"

Burak Alsan, çeşit çeşit ürün gerçekleştirdiklerini ve bunu gün geçtikçe artırdıklarından bahsederek, salgın sürecinin ilk dönemlerinde taleplerde yüzde 600 artış yaşandığını ve birkaç saatlik uykuyla çalıştıklarını anlattı. Salgın süreci boyunca insanların organik gıdaya olan talebinin yükseldiğini söyleyen Alsan, şu ifadeleri kullandı:

"O yüzden bize olan talep de arttı. Sadece hafta sonu kısıtlamaları nedeniyle pazarlarımızda zorlanıyoruz. İnsanlar burada misafir olmak istiyor, genelde İstanbul'dan konaklamak için geliyorlar. Buradaki hayatı deneyimlemek için birçok insan burada zaman geçiriyor. Hedefimiz burada daha fazla kişiye istihdam sağlamak, mümkün olduğunca insanların kırsala taşınmasına önayak olmak çünkü kırsallarda potansiyel çok fazla ancak insanlar, bunu birileri başarana kadar görmüyor. O yüzden örnek olmak istiyoruz. Organik tarıma olan ilgi özellikle Avrupa ülkelerinde çok yüksek. Ülkemizin de bu anlamda önemli bir potansiyeli var. Biz de önümüzdeki yıllarda başarabilirsek ihracat yapmak istiyoruz."

2,5 yılda 60 ülkeden 300'ün üzerinde gönüllü çiftçiyi ağırladıklarından bahseden Alsan, "Eşimle gezmeyi çok seviyorduk. Buraya taşınmadan önce eşimle birçok ülkeyi gezdik. Artık hem pandeminin etkisi hem de işlerimiz nedeniyle gezemiyoruz ama şimdi bir sürü insan, başka ülkelerden buraya geliyor. Başka insanların kendi ülkelerindeki kültürlerini de deneyimlemiş oluyoruz, biz kendi kültürümüzü de onlara göstermiş oluyoruz. O anlamda güzel." açıklamasında bulundu. Burak Alsan, ürünleri semt pazarlarında ve internet üzerinden tüketiciyle bir araya getirdiklerini kaydetti.

"BU KADAR BÜYÜK ÜRETİM YAPABİLECEĞİMİZİ HİÇ DÜŞÜNMEMİŞTİK"

Eşi Gözde Alsan da doğada yaşamaktan mutlu olduklarını ve bu köyde 2 çocuğuyla yaşadığı için kendisini şanslı hissettiğini ifade etti. Konaklama bölümüyle kendisinin ilgilendiğini ve 4-5 kişilik grupları ağırladıklarından bahseden Alsan, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu araziler, atıl duruyordu. Burak'ın da 'Kendimize organik gıda yapalım.' diye bir hayali vardı. Bu kadar büyük üretim yapabileceğimizi hiç düşünmemiştik. Biraz kervanı yolda düzdük gibi oldu. Ufak bir bahçemiz olsun derken işler büyüdü, seralar oldu. İnternet satışları oldu, eko turizm oldu. Bu şekilde büyüdük. Salgın döneminde taleplerimiz çok arttı. Gerek buraya gelmek isteyenler gerek buradan ürün almak isteyenler arttı."

İzole ortamda salgın sürecini daha rahat geçirdiklerinden bahseden Alsan, "Hiçbir zaman pişman olmadık, salgında 'İyi ki geldik.' dedik. Özellikle çocuklu, sağlığına dikkat eden, doğaya seven bir aile olarak 'İyi ki geldik.' dedik." ifadelerini kullandı.